AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Frankfurt 2011: Mercedes-Benz F 125!

Frankfurt 2011: Mercedes-Benz F 125!

Šta mislite o evoluciji luksuznog sedana klase S, sa prosečnom potrošnjom od samo 2,2 l/100 km? Upravo takav koncept, kompanija Mercedes-Benz prikazala je na aktuelnom međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu. Njegovo ime je Mercedes-Benz F 125!

Frankfurt 2011: Mercedes-Benz F 125!

Mercedes-Benz F 125! predstavlja laboratoriju na točkovima, koja će značajno uticati na razvoj novih pogonskih jedinica u velikim sedanima sa trokrakom zvezdom na "nosu". Automobil za pogon koristi gorivne ćelije, i teoretski može imati veću snagu od najsnažnije aktuelne S-klase, a sve to pri nultoj emisiji.

Frankfurt 2011: Mercedes-Benz F 125!

Koncept predstavlja dizajnerske detalje nove generacije Mercedes-Benz modela. Nova Mercedes-Benz S klasa 2013, imaće nove dizajnerske elemente, kao što je maska hladnjaka ili bočne linije automobila. Automobil je postavljen na ultralagano aluminijumsko oslanjanje, a stoji na felnama prečnika 23 inča! Koncept model je 135 kilograma lakši od aktuelnog modela S350 CGI. Mercedes-Benz F 125! pomoću vodonika proizvodi električnu energiju za četiri elektromotora. Mercedes-Benz ističe da će ova tehnologija naći svoje mesto u mnogim modelima budućnosti.

Frankfurt 2011: Mercedes-Benz F 125!

Rezervoar sa vodonikom je smešten u rezervoar, koji se nalazi u podu automobila. Elektromotori su smešteni u točkove, i svaki elektromotor pogoni jedan točak. Snaga elektromotora na zadnjoj osovini iznosi 100 kW, a maksimalni obrtni moment 200 Nm. Agregati na prednjoj osovini razvijaju maksimalnu snagu od 50 kW i maksimalni obrtni moment od 75 Nm. Električna energija za ove motore, proizvodi se u gorivnim ćelijama, pomoću hemijske reakcije između vodonika i kiseonika. Rezultat ovog procesa je čista para. Takođe, elektromotori se snabdevaju energijom i prilikom kočenje, pomoću sistema za regeneraciju kočione energije. Ukupna snaga sistema 230 kW.

Frankfurt 2011: Mercedes-Benz F 125!

Kompozitni rezervoar za vodonik (MOF) je kapaciteta 7,5 kilograma, i smešten je u središnji tunel, u oblast izmeđz prednjih sedišta. Zahvaljujući niskom težištu, stabilnost automobila je značajno poboljšana. Mercedes-Benz F 125! je plug-in hibrid. Iza zadnjih sedišta su smeštene baterije kapaciteta 10 kWh, koje obezbeđuju autonomiju od 50 kilometara, nakon čega se aktiviraju gorivne ćelije. Automobil troši 0,79 kg vodonika na 100 kilometara, što je ekvivalentno potrošnji klasičnom dizelskog motora od 2,7 l/100 km. Prema komjuterskoj analizi, Mercedes-Benz F 125! iz mesta do 100 km/h stiže za samo 4,2 sekunde, što je rezultat koji ne može da postigne čak ni aktuelna S klasa sa agregatin 5.5 V12 S600.

Automagazin.rs

Nova Toyota Corolla - Američka verzija se otkriva

Nova Toyota Corolla - Američka verzija se otkriva

Postalo je skoro tradicija, da automobilske kompanije svoje modele otkrivaju postepeno, kako bi privukli maksimalnu pažnju javnosti. Najčešće se dešava da proizvođači najpre obelodane fotografiju jednog detalja automobila: svetla, felna, deo enterijera... Toyota USA je učinila slično.

ABT Sportsline ubrzao VW Golf GTD

ABT Sportsline ubrzao VW Golf GTD

Za one, kojima je brzi dizelski Golf GTD nedovoljno snažan, nemačka tjunerska kompanija nudi upgrade za dvolitarski turbodizel motor. Za sve one kojima 184 konjske snage i 380 Nm nije dovoljno, ABT Sportsline ima rešenje...

Mazda3: Ovo je nova generacija ?

Mazda3: Ovo je nova generacija ?

Treća generacija modela Mazda3, po ugledu na ostale modele ove marke, koristi tehnologiju Skyactiv. Neimenovani japanski časopis objavio je prvi snimak plavog automobila, za kojeg tvrdi da je nova "trojka". Autentičnost fotografije nije potvrđena...

FIAT i IVECO pod jednim krovom u Crnoj Gori

FIAT i IVECO pod jednim krovom u Crnoj Gori

FIAT i Iveco su od počev od 3. juna prisutni na crnogorskom tržištu u ovlašćenom prodajno-servisnom centru KOV CAR u Danilovgradu. Prateći zamisao Fiat Grupe, ovlašćeni diler je u mogućnosti da ponudi proizvode počev od najmanjeg segmenta putničkih pa sve do teških kamiona...

Vitro Group inc - Letnje sniženje cena servisiranja Citroën vozila

Vitro Group inc - Letnje sniženje cena servisiranja Citroën vozila

U sredu 05. juna Vitro Group inc, zvanični uvoznik i distributer Citroen vozila za Srbiju i Crnu Goru, počinje veliku letnju servisnu akciju u svom servisu u Radničkoj 22, prekoputa Ade. Pred prestojeće letnje odmore vlasnici Citroen vozila imaju priliku da po veoma povoljnim cenama priprema svoje ljubimce za duža putovanja.

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje