AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Kia Sorento će sam parkirati na uskim parkinzima

Novi Kia Sorento će sam parkirati na uskim parkinzima

Kia je objavila da će novi Sorento, koji u Evropu dolazi na jesen, biti opremljen novom funkcijom daljinskog parkiranja (RSPA – Remote Smart Parking Assist). Sistem sa upotrebom dugmeta na pametnom ključu vozačima olakšava pomeranje vozila na uskim parking mestima...

Novi Kia Sorento će sam parkirati na uskim parkinzima

Sorento 4. generacije će biti prvi model Kije u Evropi, koji će nuditi RSPA, što će olakšati parkiranje ovog velikog sportskog terenca na uskim parking mestima. Tehnologija je osmišljena sa ciljem lakšeg izlaženja iz vozila i pristupa vozilu ili kada se vozač i saputnici nađu u situaciji kada neko parkira preblizu njihovom vozilu. RSPA će u Evropi biti raspoloživ kod dizel varijanti, zavisno od tržišta i opreme.


Sistem RSPA omogućava parkiranje vozila na daljinu pomoću pametnog ključa Sistem deluje tako što vozač i saputnici izlaze iz vozila, dok nakon toga završni deo parkiranja u skladu sa datim uputstvima sistem obavlja sam. Sorenta je moguće pomerati i sa parking mesta, ako zbog nedostatka prostora nije moguće otvoriti vrata. Vozač može pomoću dugmeta na pametnom ključu da usmerava vozilo u parking mesto ili iz njega.


Autonomno upravljanje polaženja, kočenja i okretanja upravljača


Tehnologija autonomno kontroliše polazak, kočenje i pomeranje upravljačkog obruča sa ciljem (is)parkiranja vozila, dok ujedno pomoću ultrasoničnih senzora prati okolinu vozila. U paketu sa RSPA je i sistem za napredno prepoznavanje pešaka i prepreka Ako vozilo prepozna eventualnu opasnost od sudara sa vozilima u pokretu, biciklistima, ili pešacima sistem automatski koči dok se ne uklone prepreke.

Novi Kia Sorento će sam parkirati na uskim parkinzima

Tehnologije za bezbednije parkiranje


Sorentov novi sistem daljinskog parkiranja biće raspoloživ pored svih ostalih tehnologija asistencije namenjenih bezbednijem parkiranju i koliko je moguće bezbednom izlasku sa parking mesta. Te tehnologije su sistem za sprečavanje sudara kod vožnje unazad (PCA – Reverse Parking Collision-Avoidance Assist Reverse) i sistem za pomoć kod vožnje unazad (RCCA – Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist).


PCA pri brzini do 10 km/h tokom vožnje unazad koristi »rikverc kameru« i ultrasonične senzore za sprečavanje sudara sa pešacima ili preprekama iza vozila. RCCA upotrebom radara koji prati vozačeve mrtve uglove, kao i prepoznavanjem vozila koja prilikom vožnje unazad ulaze u putanju Sorenta, omogućava bezbedniju vožnju unazad. Oba sistema vozača zvučno upozoravaju, a u slučaju potrebe aktiviraju i kočenje.

 

PR

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje