AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nove Mazde CX-30 i MX-30 osvojile Red Dot nagradu za dizajn 2020

Nove Mazde CX-30 i MX-30  osvojile Red Dot nagradu za dizajn 2020

Nove Mazde CX-30 i MX-30 su prepoznate i nagrađene na takmičenju 'Red Dot: Product Design 2020'. Kompaktni SUV CX-30 i prvi Mazdin potpuno električni automobil MX-30 pridružuju se sve većoj listi nagrađenih Mazdinih modela dizajniranih u skladu sa filozofijom 'Kodo: Duša pokreta'...

Nova Mazda CX-30 je drugi Mazdin model oblikovan evoluiranim Kodo dizajnom – jedinstvenim dizajnom čiji se koreni nalaze u tradicionalnoj japanskoj estetici. Oblikovanje svakog elementa prema principu 'manje je više' rezultiralo je čistim, prelepim površinama na CX-30 i donelo je potpuno originalan izgled u segment kompaktnih SUV crossovera.

"Japanski majstori su uvek cenili jednostavnost i čistoću oblika", kaže Jo Stenuit, Mazdin evropski direktor dizajna. "Takav pristup je nadahnuo naše dizajnere da uklone suvišne elemente i stvore nešto dinamično, a opet elegantno, suzdržanog izgleda, ali životno. Ovako mi doživljavamo japansku estetiku - senzibilitet koji stvara automobile koji vam pokreću emocije".

Nove Mazde CX-30 i MX-30  osvojile Red Dot nagradu za dizajn 2020

Visokokvalitetna unutrašnjost Mazde CX-30, osmišljena sa čovekom u središtu, kombinuje ergonomsku savršenost i najsavremeniju tehnologiju. Najnovija dostignuća u Mazdinoj Skyactiv arhitekturi vozila koriste ljudima urođenu sposobnost održavanja ravnoteže kako bi se postigla prirodnija i intuitivnija kontrola vozila. Paleta pogonskih sklopova takođe sadrži i Skyactiv-X - Mazdin revolucionarni benzinski motor koji pruža efikasnost dizel motora  .

Iako zadržava prelepe, ručno izrađene oblike Kodo dizajna, stil Mazde MX-30 predstavlja istraživanje modernije estetike koja se usredsređuje na futurističke vrednosti i novi stil života koji polako nastaje.

"Ovaj novi pristup rezultirao je originalnim dizajnom koji utelotvoruje proširenje izražajnog Kodo dizajna", objašnjava glavni dizajner Mazde MX-30 Youichi Matsuda. "Spoljašnji deo je beskompromisno jednostavan kako bi naglasio lepotu čvrste mase, a dizajn kabine - sa uokvirenim krovom i freestyle vratima - utelotvoruje utisak lakoće dok proaktivno uključuje održivost kao jedan od elemenata za materijale u unutrašnjosti. Kako započinjemo period velikih promena, želimo da Mazda MX-30 pokaže ljudima da naši automobili i dalje mogu da pružaju užitak vožnje."

e-Skyactiv, Mazdina nova tehnologija električnog pogona, sadrži litijum-jonsku bateriju kapaciteta 35,5kWh koja Mazdi MX-30 omogućuje domet od oko 200 km, što znatno premašuje prosečnu dnevnu vožnju evropskih vozača od 48 km. Nova Skyactiv arhitektura električnog vozila i i-Activsense sigurnosne tehnologije osmišljeni su tako da se savršeno dopunjuju sa uglađenom i tihom vožnjom električne Mazde MX-30.

Ovo su redom osma i deveta Red Dot nagrada za Mazdine Kodo modele nakon nagrada za novu Mazdu3 2019., MX-5 RF 2017., MX-5, CX-3 i Mazdu2 (jesen 2015.) i prethodne generacije Mazde3 2014. i Mazde6 2013. godine.

"Dobitnici Red Dot nagrade su dokazali da su stvorili odlične proizvode koji zaista zaslužuju nagradu", rekao je profesor Dr. Peter Zec, osnivač i CEO Red Dot-a. "Proizvodi su osvojili žiri ne samo svojom estetikom, već i svojom funkcionalnošću. Dobitnici nagrada postavljaju nove standarde u svojim industrijama."

Pokrenuto 1955. godine, Red Dot jedno je od najvećih svetskih takmičenja u dizajnu. Pobednici u dizajnu proizvoda, ove godine odabrani među 48 kategorija, uključujući automobile i motocikle, stiču pravo na korišćenje Red Dot simbola, međunarodnog pečata savršenosti.

PR

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje