AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Evropsko tržište u januaru 2020 - nova godina počela velikim padom prodaje

Evropsko tržište u januaru 2020 - nova godina počela velikim padom prodaje

Prodaja novih automobila na evropskom tržištu, u januaru mesecu tekuće godine, zabeležila je međugodišnji pad od 7,4 procenata. Koji su razlozi?

2020. godina na evropskom tržištu novih automobila nije počela najbolje. U januaru 2020. godine u Evropi je registrovano 1.135.116 novih automobila, što je za 7,4 procenta manje nego u istom mesecu prošle godine. Ove podatke je objavila je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA), koja evidentira prodaju u državama članicama Evropske unije (bez Malte), dopunjenu prodajom u Islandu, Norveškoj, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

Prema ACEA, razloga za ovaj trend je nekoliko. Jedan od glavnih razloga je stupanje na snagu novih, strožih pravila o emisiji štetnih čestica, što povlači visoke kazne za nepoštovanje istih. To je jedan od razloga zašto je veliki broj automobila sa visokim emisijama registrovan u decembru mesecu, kada je prodaja u EU porasla za 21 %!

Jedan od razloga pada prodaje novih automobila u Evropi je i nešto slabija globalna ekonomija i "stezanje kaiša" u velikim kompanijama, koje su i najveći kupci novih automobila. Sledeći faktor je i izlazak Velike Britanije iz EU i neizvesnost potencijalnih kupaca zbog Brexita. Prodaja u januaru u Velikoj Britaniji je zabeležila skoro identičan pad kao u EU - 7,4%.

I pored pada prodaje od 6,4 posto, najprodavanija marka u januaru u Evropi je bila Volkswagen, koji je prodao 133.616 novih automobila. Peugeot je zabeležio drugo mesto, sa 74.297 automobila (-9,2 %). Na najniži stepenik podijuma se popeo Renault, sa 67.320 automobila (-6,7 %).  Na četvrtom mestu po kriterijumu prodaje evidentirana je Toyota, sa 66.851 prodata automobila. Ovako dobar rezultat Toyote možemo povezati sa njenim naprednim i pre svega ekološki prihvatljivim pogonskim sistemima.

Očigledno će 2020. godina biti veliki izazov za proizvođače automobila, posebno ako uzmemo u obzir uticaj korona virusa na proizvodnju komponenti i kompletnih automobila.

Automagazin.rs

AMSS brine o zdravstvenim radnicima na putu

AMSS brine o zdravstvenim radnicima na putu

Auto-moto savez Srbije kao društveno odgovorna organizacija, želeći da pruži podršku svim radnicima zdravstvenih ustanova koji se svakodnevno bore protiv epidemije korona virusa i čuvaju živote svih građana Srbije, stavlja na raspolaganje sve svoje resurse...

Lamborghini Huracan Evo RWD Spyder (2021)
Slika nedelje