AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Veliko BRAVO za Norvešku! Prvi put, tamo je prodato više električnih automobila, nego onih na dizel i benzin

Veliko BRAVO za Norvešku! Prvi put, tamo je prodato više električnih automobila, nego onih na dizel i benzin

To se može zaključiti iz martovske statistike registrovanih vozila u Norveškoj, a sličnu situaciju možemo očekivati u celoj Evropi za par godina. Prvi put se dogodilo, da je u Norveškoj prodato više električnih automobila nego onih koji za pogon koriste benzin ili naftu...

U zemlji, koja ima manje stanovnika nego Srbija (5,3 miliona stanovnika), električni automobili su na tržištu nadmašili one koji za pogon koriste benzin ili naftu. U ukupnom broju registrovanih vozila u martu mesecu, elektromobili su otkinuli 58,4 % tržišnog kolača. Za prva tri meseca, u prvom kvartalu, ovaj procenat je iznosio 48,4 %. Poznavaoci tamošnjeg tržišta tvrde, da će do kraja godine svaki drugi novoregistrovani automobil u Norveškoj biti elektromobil. Podsetimo, prošle godine, na norveškom tržištu elektromobili su imali tržišni udeo od 31,2 %.


Očigledno sve ide u smeru zabrane prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem u Norveškoj od 2025. godine. Oni su u martu mesecu imali tržišni udeo od 22,7 %, što je rekordni minimum. Ostatak tržišnog kolača odlazi na hibride i plug-in hibride. Veliki uticaj na martovski rekord, imalo je povećanje ponuda za novi električni Tesla 3 model, koji je na tamošnjem tržištu treći mesec zaredom najprodavaniji automobil, bez obzira na vrstu pogona! Za njega se odlučilo 5.827 vozača. Tesla je praktično "privatizovala" norveško tržište automobila, sa udelom od 31,7 procenta!


Evropa na ovom polju značajno kaska za Norveškom. Prema podacima JATO Dynamicsa, tržišni udeo elektromobila na Starom kontinentu u navedeom periodu, iznosio je 1,25 %, i pored međugodišnjeg povećanja od 47 %. Za popularnost električnih automobila u Norveškoj, može se zahvaliti pre svega državnim subvencijama. Pored toga, uvoz ovih automobila oslobođen je plaćanja dažbina i njihovi vlasnici ne moraju da plaćaju registraciju, putarine, a njihovi vozači mogu da koriste kolovozne trake namenjene za javni prevoz. Kao rezultat svega navedenog, električni automobili su često jeftiniji u odnosu na automobile sa konvencionalnim tipom prevoza. Izgleda da se Norvežani ponašaju više ekonomičnije nego ekološkije. Bez politike subvencija, elektrmobili nikada ne bi ostvarili ovakav uspeh.


Automagazin.rs

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje