AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota besplatno ustupa patente za elektrifikaciju vozila

Toyota besplatno ustupa patente za elektrifikaciju vozila

Imajući na umu količinu vremena, novca i resursa potrebnih za razvoj održive mobilnosti radi suzbijanja rasta štetnih emisija i nastavka korišćenja trenutno dostupne tehnologije, Toyota Motor Corporation (Toyota) danas je objavila dve mere u vezi sa svojim patentima i tehničkim znanjem radi dalje promocije sve šire upotrebe elektrikovanih vozila. 

Prvo, Toyota je objavila da će odobriti besplatne licence za gotovo 24.000 patenata koje ima (uključujući i neke prijave koje su još u postupku), za tehnologije povezane s elektrifikacijom vozila. Drugo, Toyota će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrifikovana vozila kada koriste Toyotine elektromotore, baterije, sisteme upravljanja snagom, upravljačke računare i druge tehnologije vezane za elektrifikaciju vozila kao deo svojih pogonskih sistema.


Odobravanjem besplatnih licenci i pružanjem tehničke podrške za svoje sisteme elektrifikacije vozila, Toyota želi dodatno da promoviše širenje elektrifikovanih vozila i na taj način pruži pomoć vladama, proizvođačima automobila i društvu u celini da ostvare zacrtane ciljeve povezane s klimatskim promenama.


„Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sistemima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, verujemo da je sada vreme za saradnju“ - ističe Shigeki Terashi, član upravnog odbora i izvršni potpredsednik Toyota Motor Corporation: „Ako broj elektrifikovanih vozila značajno naraste u sledećih 10 godina, ona će postati standard, a naša je želja da imamo ulogu u tome pružajući snažnu podršku tom procesu“.

Toyota besplatno ustupa patente za elektrifikaciju vozila

Patenti na koje se odnose ove besplatne licence su napredne tehnologije ugrađene u elektrifikovana vozila, posebno ona koje se koriste u hibridnim električnim vozilima (HEV) koja su pomogla Toyoti u ostvarivanju značajnih performansi, smanjenju dimenzija i smanjenju troškova. Konkretno, obuhvaćeni patenti su za delove i sisteme, kao što su elektromotori, upravljačke jedinice snage (PCU) i upravljački sklopovi. Ovo su temeljne tehnologije koje je moguće primeniti za razvoj različitih vrsta elektrifikovanih vozila uključujući HEV, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV). Sve u svemu, Toyota će ponuditi oko 23.740 patenata stečenih kroz više od 20 godina razvoja tehnologije elektrifikovanih vozila. Razdoblje ustupanja počinje odmah, a trajaće do kraja 2030. godine. Ugovori za ustupanje mogu se dobiti tako da zainteresovane strane kontaktiraju Toyotu i usaglase posebne uslove i odredbe licenci.


Toyota već nudi 5680 patenata koji se odnose na njena električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV) od januara 2015. Sada Toyota dodaje oko 2590 patenata koji se odnose na elektromotore, 2020 patenata u vezi sa PCU, 7550 patenata u vezi s upravljanjem sistemima, 1320 patenata u vezi s prenosom snage, 2200 patenata za punjače i 2380 patenata za gorive ćelije (čime je ukupni broj patenata u vezi s gorivim ćelijama 8060).


Što se tiče besplatne tehničke podrške koju će Toyota nuditi, pojedinosti uključuju pružanje uvida u sisteme elektrifikacije vozila, upravljačke smernice i podrobna objašnjenja smernica za podešavanja vozila koja će koristiti njene sisteme. Smernice koje će Toyota pružiti, na primer, uključuju pomoć drugim proizvođačima automobila u dostizanju visokog nivoa performansi proizvodnje u pogledu štedljive potrošnje goriva, snage i tihog rada prilagođenih vozilima na čijem razvoju rade.


Nudeći besplatne patentne licence i tehničku podršku za elektrifikovana vozila, Toyota vidi priliku da podstakne razvoj i uvođenje na tržište elektrifikovanih vozila širom sveta, nešto što već dugo smatra glavnim prioritetom za menadžment na temelju snažnog uverenja da će vozila s manjim uticajem na okolinu pomoći u borbi protiv klimatskih promena samo ako uđu u široku primenu, zahvaljujući smanjenju emisija CO2.


Toyota je 2015. godine identifikovala ciljeve za smanjenje vlastitih emisija i pokrenula Toyotin izazov zaštite životne sredine 2050. (Toyota Environmental Challenge 2050), skup dugoročnih ciljeva za održivost, ciljajući na smanjenje emisije CO2 iz njenih vozila i fabrika, a 2017. godine je objavila prodajni plan za širenje elektrifikovanih vozila koji pokriva razdoblje do kraja 2030.


PR

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Nova Toyota GR Yaris imala je svetsku premijeru na Salonu automobila Tokio 2024, uz predstavljanje brojnih tehničkih, dizajnerskih i konstrukcionih poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo sportske vožnje...

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje