AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Potpuno nova Toyota RAV4 na srpskom tržištu

Potpuno nova Toyota RAV4 na srpskom tržištu

Početno interesovanje za novim SUV modelom Toyote, prevazilazi sva očekivanja. Osim atraktivnog dizajna, bogate opreme i tradicionalnog kvaliteta, peta generacija RAV4 ističe se izuzetnim voznim karakteristikama, vrhunskom sigurnošću i ekonomičnošću, kakva se do nedavno nije mogla ni zamisliti u ovoj klasi.

Potpuno nova Toyota RAV4 na srpskom tržištu

Nova TNGA K platforma omogućila je uvećanje krutosti karoserije za čak 57 odsto, niže je i težište, a dostignut je i raspored mase između osovina od gotovo idealnih 51 prema 49 odsto. Sve skupa, omogućilo je sjajnu upravljivost i stabilnost, a samim tim i vrhunski nivo bezbednosti ali i uživanja u vožnji.

Potpuno nova Toyota RAV4 na srpskom tržištu

Uprkos karoseriji koja je kraća za 5 mm u odnosu na prethodnika (sada tačno 4600 mm), ponuđen je veći komoditet i tovarni kapacitet od prethodnika. Nova platforma, uvećano međuosovinsko rastojanje za 30 mm (sada 2690 mm), povećana širina za 10 mm (sada 1855 mm) i nanovo osmišljena „šema“ sistema oslanjanja (napred „mekferson“, nazad dvostruka ramena) ponudili su novi, znatno viši nivo komfora a sve skupa odrazilo se povoljno i na praktičnost. Osnovna zapremina prtljažnog prostora narasla je na respektabilnih 580 litara, što je 79 l više od četvrte generacije. Kada je zadnja klupa sklopljena, RAV4 se pretvara u ozbiljan transporter jer je na raspolaganju čak 1690 l.

Potpuno nova Toyota RAV4 na srpskom tržištu

Potpuno novi dvolitarski benzinski motor, čija je maksimalna snaga 129 kW (175 KS) a najveći obrtni moment 208 Nm, osim dobrih performansi nudi i izuzetnu ekonomičnost. S pogonom na prednje točkove i Direct Shift CVT transmisijom prosečna potrošnja je samo 5,6 litara na 100 kilometara pređenog puta, dok je s pogonom na sva četiri točka prosek veći za samo dva decilitra (5,8 l/100 km). 

Potpuno nova Toyota RAV4 na srpskom tržištu

Nova hibridna verzija, koju čine benzinac od 2,5 l i elektromotor čiji je zajednički učinak 218, odnosno 222 „konja“ (u zavisnosti od tipa pogona), još je ekonomičnija. Prosečna potrošnja verzije s elektronski kontrolisanim pogonom na sva četiri točka (AWD-i) iznosi šampionskih 4,4 litra na 100 kilometara pređenog puta, a sve to uz znatno uvećanje snage, bolji odziv i ubrzanja od prethodnika.

Potpuno nova Toyota RAV4 na srpskom tržištu

Uprkos činjenici da je RAV4 pete generacije potpuno nov u odnosu na prethodnika, da je najopremljeniji do sada i da su njegove vozne karakteristike i nivo sigurnosti najviši u klasi, cena po kojoj se prodaje nije značajnije menjana. Veoma dobro opremljeni RAV4 2.0 VVT-iE Comfort s manuelnim menjačem i pogonom na sva četiri točka košta 27.900 evra! Verzija s pogonom na sva četiri točka i paketom Limited vredi 31.900 EUR, dok je najpovoljnija hibridna verzija 2.5 HSD Comfort FWD procenjena na 33.300 EUR.

PR

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Nova Toyota GR Yaris imala je svetsku premijeru na Salonu automobila Tokio 2024, uz predstavljanje brojnih tehničkih, dizajnerskih i konstrukcionih poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo sportske vožnje...

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje