AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nissan predstavlja pokretnu observatoriju Nissan Navara Darko Sky Concept

Nissan predstavlja pokretnu observatoriju Nissan Navara Darko Sky Concept

Nissan je na sajmu automobila u Hannoveru predstavio neverovatni Nissan Navara Dark Sky Concept koji dokazuje da nebo nije granica...

To konceptno vozilo, razvijeno u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA), funkcioniše kao pokretna astronomska laboratorija opremljena revolucionarnim teleskopom kakav se upotrebljava u opservatorijima, postavljenim na posebnu prikolicu prilagođenu za terensku vožnju. Kao najnoviji primer Nissanove inteligentne mobilnosti, vozilo je opremljeno dodatno unapređenim sistemom za pomoć u vožnji ProPILOT koji Navaru čini najboljim pickupom za sigurnu i praktičnu vuču.


ESA mapira zvezde sa neverovatnom preciznošću pomoću satelita Gaia, koji je već zabeležio više od milijardu zvezda. Nissan Navara Dark Sky Concept podržava taj projekt tako što omogućava astronomima da prate posmatranja univerzuma sa teško dostupnih, takozvanih lokacija "tamnog neba" - daleko od noćnog sjaja urbanih područja, koja smanjuju vidljivost.


„Nissan Navara Dark Sky Concept savršen je primer kako Nissan kao istinski partner svojim kupcima omogućuje da idu bilo kuda,” izjavio je Ashwani Gupta, potpredsednik Nissanovog sekotora za laka komercijalna vozila. „Uz pomoć Nissanove inteligentne mobilnosti i ProPilot sistema stvaramo najbolja rešenja za nove granice poslovanja, bez obzira na to koliko su kompleksne potrebe naših kupaca.”


Vozilo je opremljeno nizom pametnih sistema koji su unaprijeđeni da bi ispunili potrebe kupaca komercijalnih vozila:
- ProPILOT olakšava vozaču upravljanje vozilom uz pomoć Nissanovog inteligentnog tempomata i sistema za pomoć pri upravljanju. Ti sistemi održavaju razmak od vozila ispred te pritom zadržavaju automobil i prikolicu savršeno u vožnji u jednoj traci čak i u zavojima.
- Unaprijeđeni Inteligentni Around View Monitor sada omogućava pogled iz ptičje perspektive oko vozila i prikolice i tako olakšava parkiranje.
- Sistem za upozorenje na vozilo u mrtvom uglu sada prepoznaje objekte koji se nalaze i u mrtvom uglu prikolice
- Sistem za spajanje sa prikolicom prepušta automobilu nadzor nad upravljanjem, ubrzavanjem, kočenjem i mijenjanjem brzina kako bi se automatski poravnao sa prikolicom za lakše spajanje
- Nissanove prenosne baterije koriste se tehnologijom električnih vozila preuzetom od Nissana LEAF kako bi osigurale pomoćni izvor energije, bez obzira na udaljenost lokacije


Najvažniji deo prikolice je ultrasnažni teleskop PlaneWave. Poboljšani Nissan Inteligent Mobility sistem omogućava prevoz teleskopa do udaljenih lokacija.


„Nissan Navara Dark Sky Concept omogućuje nam promatranje svemira s vrlo udaljenih lokacije gde nema svetlosnog zagađenja uz istovremeno siguran i jednostavan prevoz teleskopa“, izjavio je Fred Jansen, ESA-in viši rukovodilac misije Gaia. „Teleskopi poput ovog u prikolici potrebni za proučavanje planeta i zvezda u našoj galaksiji i omogućujju nam da sa Zemlje nastavimo da pratimo objekte prepoznate satelitom Gaia.“


Nissan Navara Dark Sky Concept poseduje dizajn koji je nadahnut svemirom. Tamna boja karoserije istaknuta je motivima nebule, a unutrašnjost spaja tamne nijanse noćnog neba sa narandžastim sjajem zalazećeg sunca. Reflektujući narandžasti rubovi sedišta osvetljavaju unutrašnjost vozila i ukljanjaju potrebu za belim svetlima koja bi astonomima ometala vidljivost noću.


Budući da je crvena svetlost poslednja talasna dužina koju ljudsko oko može upiti i smanjuje svetlnosno zagađenje, i vozilo i prikolica koriste se isključivo crvenim svetlima kako bi se smanjile vizualne smetnje tokom posmatranja.


Modul prikolice, razvijen u bliskoj saradnji s ESA-om, ima poseban sistem hlađenja koji omogućuje teleskopu da ostane stabilan i kalibriran na optimalnoj temperaturi u prevozu do bilo koje lokacije.


Nakon dolaska na željenu, često i teško dostupnu, lokaciju mehanizovani krov prikolice može se otvoriti kako bi se teleskop mogao usmeriti na noćno nebo. Upotrebom (primarnog) ogledala veličine 40 centimetara omogućen je detaljan pogled dalje i od prstenova Saturna sve do udaljenih galaksija, nebula i supernova.


Nissan Navara Dark Sky Concept robusne je konstrukcije koja specifične zahteve klijenta stavlja na prvo mesto. Čvrsta kuka za vuču, izdrživa šasija zatvorenog profila i 2.3-litara dizelski turbomotor sa 190 KS i 450 Nm okretnog momenta omogućuju Navari da se uhvati u koštac sa zahtevnim terenima na udaljenim mestima i sa lakoćom se nosi sa težinom modula teleskopa.


I Navara i prikolica opremljeni su baterijama xStorage ROAM zasnovanim na proverenoj tehnologiji baterija električnih vozila. Kada su pričvršćene na predviđenom mestu baterije se konstantno pune i spremne su za upotrebu u svakom trenutku.


Dodatne pametne funkciju uključuju Wi-Fi, radnu stanicu za prenosivi računar i UHF radio za trenutan prenos podataka sa bilo koje lokacije u svetu. Osam povezanih radara, svaki u jednom uglu vozila i prikolice, obaveštavaju vozača o okruženju vozila putem dodirnog zaslona multimedijskog sistema NissanConnect smeštenog na kontrolnoj tabli.


Ovi Nissan Inteligent Mobility međusobno rade kako bi Nissan Navaru Dark Sky Concept učinile najinteligentnijim pickup-om za vuču u svojoj klasi.
Napredni Nissan Inteligent Mobility sistemi omogućavaju Navari vuču prikolice s teleskopom do najbolje lokacije za posmatranje. Radarski senzori i kamere skeniraju teren kako bi pronašli najbolje mesto za parkiranje i stabilizaciju prikolice. U poređenju sa serijskom Navarom, razmak vozila od tla je dodatno povišen i ističe još bolje terenske sposobnosti vozila.


Nakon Salona automobila u Hanoveru Nissan će donirati teleskop kako bi preneo duh istraživanja i pustolovine i na taj način nadahnuo i obrazovao buduće generacije.


PR

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Nova Toyota GR Yaris imala je svetsku premijeru na Salonu automobila Tokio 2024, uz predstavljanje brojnih tehničkih, dizajnerskih i konstrukcionih poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo sportske vožnje...

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje