AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Upoznajte Renault EZ-PRO: robo-vozilo za poslednju fazu dostave

Upoznajte Renault EZ-PRO: robo-vozilo za poslednju fazu dostave

Na Salonu automobila u Hannoveru Grupa Renault je 19. septembra predstavila Renault EZ-PRO, autonomni, električni, povezani i deljeni koncept robo-kontejnera, viziju budućnosti prilagodljivih rešenja za poslednju fazu dostave za sve vrste profesionalaca...

Upoznajte Renault EZ-PRO: robo-vozilo za poslednju fazu dostave

Usluge poslednje faze dostave su najveća potencijalna prepreka profesionalnim dostavljačima u razdoblju kada e-trgovina beleži vrtoglav rast, kupci žele isporuku odmah, prodavci trebaju da smanje troškove dostave, a gradovi nastavljaju da traže nove načine za nošenje sa sve gušćim saobraćajem i gužvama. Renault, proizvođač lakih komercijalnih vozila (LKV-a) već 120 godina kao i vodeći proizvođač LKV-a u Evropi, u najboljem je položaju da ubrza promene u uslugama dostave i načinu na koji prevozimo robu. EZ-PRO je koncept koji se sastoji od autonomnog vodećeg kontejnera i robotizovanih kontejnera bez vozača. Renault veruje da upravljanje posljednjom fazom dostave neće biti potpuno autonomno jer će ljudi u bliskoj budućnosti i dalje predstavljati sustinu usluga prevoza. 

Upoznajte Renault EZ-PRO: robo-vozilo za poslednju fazu dostave

U vodećem kontejneru vozila EZ-PRO je smešten upravnik koji nadgleda dostavu robe i usluga kao i svoju flotu. Oslobođen napora vožnje, upravnik može da se usredsredi na zadatke dodane vrednosti, na primer na nadzor nad planiranjem rasporeda i robo-kontejnerima bez vozača, osiguravanje efikasne i prilagođene usluge kao što su lična, premium dostava namirnica ili dostava lomljivih predmeta.


U skladu sa Renaultovim obećanjem „Easy Life”, EZ-PRO upravniku nudi sigurno i ergonomično rešenje, što dokazuju ulazak spreda, upravljanje joystickom i upravljanje na sva četiri točka za lakše manevrisanje.

Upoznajte Renault EZ-PRO: robo-vozilo za poslednju fazu dostave

Robo-kontejneri bez vozača mogu se ili međusobno pratiti u konvoju ili se kretati nezavisno jedan od drugog. U skladu sa obećanjem marke Renault Pro+, posebno prilagođavanje je velika prednost ovog koncepta. EZ-PRO se odlikuje prilagodljivim modulima koji ispunjavaju najrazličitije potrebe kupaca, bilo da je reč o logističarima specijalizovanim za dostavu i poslednju fazu dostave ili prodavcima, zanatlijama i preduzetnicima.


EZ-PRO je deljeno rešenje. Konvoj kontejnera koji kreću iz istog središta i kojima upravlja isti logistički operater može nositi različite vrste robe. Svaka čaura ima svog vlasnika, temu, klijente i mesto dostave. Međutim, njima se upravlja iz iste električne, autonomne platforme. Osim toga, svaki kontejner može da izvrši niz isporuka za jednu internet prodavnicu, a zatim niz isporuka za drugu prodavnicu. Takvim deljenjem kontejnera povećava se produktivnost i smanjuju troškovi.

Upoznajte Renault EZ-PRO: robo-vozilo za poslednju fazu dostave

EZ-PRO – jednostavno iskustvo za krajnje korisnike (primaoce)


EZ-PRO predstavlja optimalno rešenje za dostavu, kako za dostavne službe, tako i za kupce. Primaoci će moći da odaberu željeno vreme i mesto dostave. Krajnji korisnik će moći da bira da li želi da mu paket preda upravitelj ili želi da ga preuzme iz samoposlužnog ormarića robo-kontejnera bez vozača. Tim ormarićima dostupnima 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji primaoc može pristupiti putem aplikacije na mobilnom telefonu.


Kupci će moći da prate svoj paket u stvarnom vremenu putem notifikacija na mobilnom telefonu.

Upoznajte Renault EZ-PRO: robo-vozilo za poslednju fazu dostave

Uopšteno pozitivan uticaj na život u gradovima


EZ-PRO je dizajniran tako da smanji vizuelni uticaj i poboljša integraciju kontejnera sa vizurama gradova. Zahvaljujući satenskom laku karoserije, poklopcima točkova kao i sjajnim površinama koje se otvaraju i uopšteno reflektujućoj karoseriji kontejnera u gradu izgledaju nenametljivo.


Poslednja faza dostave čini čak 30% saobraćaja u gradovima – to je opterećenje koje EZ-PRO može da smanji zahvaljujući mogućnostima deljene dostave i autonomne vožnje kao i fleksibilnosti. Na ovaj način će doprineti smanjenju broja vozila na putu u vreme najvećih gužvi kao i umanjiti učestalost zastoja usled loših vozačkih navika ili zbog loše parkiranih dostavnih vozila. Protočnost saobraćaja će se takodje povećati zahvaljujući povezivanju robo-vozila sa gradskom infrastrukturom, kao što su semafori i centar za nadzor saobraćaja.

EZ-PRO je deo serije Renaultovih konceptnih vozila fokusiranih na usluge gradske mobilnosti. EZ-PRO je nastavak na koncept EZ-GO električno, povezano, potpuno autonomno i deljeno robo-vozilo za prevoz ljudi. Zajednički cilj im je da ponude održivu mobilnost za sve. Stoga je EZ-PRO 100 % električno vozilo, čime pomaže da se stvori čistiji i tiši transportni sistem.


PR

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje