AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Miloš Pavlović oduševljen nastupom u Goodwoodu

Miloš Pavlović oduševljen nastupom u Goodwoodu

Srpski automobilista Miloš Pavlović prvi je vozač sa ovih prostora koji se zvanično pojavio na sve značajnijoj automobilskoj manifestaciji, kakva je smotra Goodwood Festival of Speed...

Miloš Pavlović oduševljen nastupom u Goodwoodu

Tokom četvorodnevnog programa, Pavlović, inače fabrički vozač kompanije Lamborgini (Lamborghini), bio je deo ekipe koja je dobila zadatak da stotinama hiljada posetilaca predstavi trenutne modele i aktivnosti kompanije iz Sant’Agate Bolonjeze. Naš as je, međutim, kao i svi na ovoj smotri, koristio svaku priliku da uživa u Festivalu koji je namenjen „petrolhedima“, istinskim zaljubljenicima u vozila vrhunskih performansi. Miloš je odlučio da deo utisaka podeli i sa svojim navijačima u Srbiji...


Miloš Pavlović, mini-interview:


1. Sudeći prema prvim utiscima, deluje da ste veoma zadovoljni svojim pojavljivanjem na Goodwoodu?


“Znao sam da je ovaj događaj veliki i važan ali nisam očekivao da ću naići na nešto što će me zapravo zadiviti. Ovaj festival je nešto jedinstveno i ni jedan ljubitelj automobila ne bi trebalo da propusti da ga poseti, barem jednom u životu… Bila mi je velika čast što sam bio deo svega ovoga!”
2. Kako vam izgleda čitav četvorodnevni program ovog Festivala brzine?
“Sve je organizovano u cilju da posetioci mogu što bliže da priđu svetu auto sporta i da osete sve čari ekskluzivnih automobila o kojima u principu većina nas može samo da sanja. Prisustvovalo je mnogo slavnih ličnosti, od filmskih zvezda i pevača, sve do vozača koji su označili auto sport na najvišem nivou kako u prošlosti tako i u sadašnjosti… Ko ima malo “benzina u krvi” osećaće se kao dete koje prvi put ode u luna park!”

Miloš Pavlović oduševljen nastupom u Goodwoodu

3. Da li je to, po vašem mišljenju, zaista postao veoma važan automobilski događaj?


“Ovo je definitivno jedan od najvažnijih automobilskih događaja na svetu. Goodwood je jedinstven, s obzirom da je ovde moguće naići (na istom mestu) na šampione sveta iz različitih kategorija motornih sportova: jednosedi, GT, reli i moto trke... Takođe, sve više proizvođača se odlučuje da svetske premijere svojih konceptnih vozila, pa čak i novih modela, predstavi upravo na tom mestu.
Na festivalu je bilo prisutno preko pola miliona posetilaca što znači da je svakoga dana na festivalu bilo prisutno preko 100.000 ljudi”.


4. Šta vas je, nevezano od nastupa Lamborginija, fasciniralo na Festivalu?
“Fascinirala me je atmosfera, neka vrsta neopisive euforije koja je neprestano vladala tokom četiri dana festivala. Naravno, pored ovoga, ostao sam oduševljen činjenicom da je ovde moguće videti sve automobile koji su na neki način označili istoriju, kako na trkama, u svakodnevnom životu pa čak i na filsmkoj sceni… Na mene su poseban utisak ostavio “McLaren Senna” i “Koenigsegg Regera”.
Bilo bi lepo kada bi jednoga dana mogli da organizujemu jedan festival poput ovoga u Srbiji”.


5. Od čega se, ukratko, sastojao nastup Lamborginija na ovogodišnjem Goodwoodu…


“Ovo je jedan veliki događaj koji nijedan proizvođač automobila ne želi da propusti. Ovde se automobili ne prodaju, sve se organizuje za spektakl, za publiku i PR. Shodno tome, Lamborginiju cilj nije bio takmičarskog karaktera već da prikaže sve svoje prestižne aktuelne modele”.


6. Koje modele je Lamborgini predstavio na Festivalu?


“Lamborgini je bio prisutan sa šest automobila: novi Super SUV Urus, Huracán Performante Coupé, Huracán Performante Spyder, Aventador S roadster, Centenario i, na kraju, Aventador S coupé za kojeg sam ja bio zadužen. Pored navedenih, bio je izložen i trkački auto Huracán GT3 koji je naša publika imala prilike da vidi uživo na ovogodišnjem sajmu automobila u Beogradu”.

7. Kako je publika reagovala na Urus?


„Urus je od samog početka privlačio veliku pažnju. Ovo je prvi “Super SUV” koji je oborio granice mogućeg u ovoj kategoriji vozila. S obzirom na to, mislim da je bio definitivno najslikaniji automobil u svojoj kategoriji“.


8. Upoznajte nas ukratko sa vašim obavezama na Festivalu i karakteristikama automobila kojeg ste vozili…


“Bio sam jedan od ambasadora Lamborginija na festivalu. Moje angažovanje se sastojalo od svakodnevnih aktivnosti vezanih za model Aventador S Coupé. To je pravi “superkar“ kojeg pokreće moćni V12 motor koji ima 740 KS i maksimalni obrtni momenat od 690 Nm. Bio je definitivno jedan od najglasnijih automobila, ako naravno ne uzimamo u obzir Formulu 1 prošle generacije!


Što se mojih dodatnih obaveza tiče, svakoga dana sam imao zadovoljstvo da vozim ovaj auto dva puta uz čuveno “brdo”. Ceo proces je bio sjajan: što više dima i buke to bolje! Uživanje za nas vozače i za prisutne u publici. Šlag na torti je bilo zagrevanje pred start svakog penjanja, koji smo radili tako što smo pravili “krofne“ ispred hiljade prisutnih gledalaca.


Najvažniji momenat vezan za moj nastup se odigrao trećeg dana festivala. Lamborgini je odabrao Aventador za postavljanje vremena na brdu i moj kolega Jeroen Mul i ja smo bili vozači koji je trebalo da postave vreme. S obzirom da je nastup kompanije bio revijalni i da smo gotovo uvek imali suvozača u stilu “taksi vožnje”, zamoljeni smo da ne vozimo “na ivici”. I ovako smo, siguran sam, svima pružili zadovoljstvo zvog pojave ovih sjajnih automobila”.


9. Automobil kojeg ste vozili bio je u veoma neobičnoj, ali ne i nepoznatoj boji. Sigurno postoji i razlog za to?


“Lamborgini se izdvaja od ostalih proizvođača automobila baš po tome što im stoje lepo jake i različite boje… Moj auto je bio u boji “Viola 30. godišnjica”, kojom se obeležava tri decenije od pojave modela Diablo”.


10. Kako iz vašeg ugla deluje vožnja uz čuveno “brdo”?


“Osećaj je poseban, jedinstven. Staza je uzana i neravna, nije lako voziti brzo jer se svaka greška ovde skupo plaća. Ograda i tribine se nalaze blizu staze tako da publika ovde sve diže na još viši nivo… Ne postoji ništa slično što sam do danas imao prilike da radim. Pravi festival, pravo uživanje!”


11. Da li su “šefovi” zadovoljni predstavljanjem?


“Najuticajniji ljudi iz Lamborginija, poput Stefana Domenikalija (Domenicali), bili su prisutni na ovom festivalu. Svi su bili i više nego zadovoljni”.
12. Prethodni mesec je bio veoma naporan. Šta vas očekuje u predstojećem periodu?
“Ovo je veoma dinamičan period za mene, kako na poslovnom tako i na trkačkom planu. Sledećeg vikenda putujem na stazu Fudži (Fuji) u Japanu. Kalendarski gledano slobodnih dana do kraja novembra meseca skoro da nemam ali ja volim svoj posao i ono što radim. Zato mi iskreno prija mi kada imam dosta obaveza”.


Posebna draž Miloševog prvog pojavljivanja na Gudvudu je činjenica da se smotra ove godine održava u slavljeničkoj atmosferi, s obzirom da “Festival brzine” obeležava četvrt veka od održavanja prvog skupa, 1993. godine. Od tad do danas, promenilo se mnogo toga u svetu automobilske industrije, a Gudvud je prerastao u veoma važan događaj u kalendaru svih proizvođača, koji se objašnjava kao “najveći praznik kulture automobilizma i auto-sporta” i “najveće okupljanje izuzetnih vozila iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”.


PR

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje