AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Televizijska ekipa auto mobil, emisije na VOX kanalu je pokušala da sazna koliko trenutni šampion autonomije u klasi električnih automobila zaista može da pređe sa jednim punjenjem baterije i da li može da prevali put od najzapadnijeg grada Nemačke, do grada na krajnjem istoku ove zemlje.

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

U pitanju je razdaljina duga ukupno 750 kilometara, od Görlitz-a to Aachen-a. Sa fabrički deklarisanom autonomijom od 520 kilometara po NDEC (New European Driving Cycle), Opelov električni automobil značajno prednjači u odnosu na direktne konkurente. Takođe, Opel Ampera-e impresionira i kada se testira po WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) test proceduri. Ovim ispitivanjima u kombinovanom WLTP režimu Opel Ampera-e je imala autonomiju od 380 kilometara. Naravno, u svakodnevnoj upotrebi potrošnja električne energije zavisi od mnogo faktora, kao što je stil vožnje, ali utiču i spoljašnji faktori. Upravo je to detalj koji su iskoristili šef VOX test tima Albert Königshausen i prezenter Alexander Bloch. Dvojac novinara-test vozača išao je krajem avgusta sa krajnjeg zapada nemačke i zaputili se na istok ka gradu Aachen-u. 

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Dvijica novinara su veoma strpljivo brojali kilometar po kilometara nemačkih puteva i to uglavnom brzinom koja je se kretala između 40 i 50 kilometara na čas. Ovo je bio najefikasniji način da se energija iz baterije modelela Ampera-e iskoristi što efikasnije, a samo putovanje je trajalo 25 časova i 30 minuta. Podrazumeva se, svako usporavanje i nizbrdica su korišćeni da se baterija dopuni, što je glavna prednost električnih automobila u odnosu na klasične pokretane motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. A kako su na ovo testiranje uticali spoljašnji faktori? Zbog preusmeravanja, ruta putovanja je bila produžena za 20 kilometara više nego što je planirano. U trenutku kada je baterija bila potpuno prazna, na displeju je bio ispisan broj od 754,9 kilometara. I sve to sa jednim punjenjem baterije!

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Ampera-e kombinuje praktičnost sa ekonomičnošću i temperamentom


Pored izuzetne autonomije, 4.16 metara duga Ampera-e nudi obilje prostora za pet putnika, plus prtljažni prostor zapremine 381 litar (1.274 litara kada je zadnja klupa oborena). To je omogućeno praktičnim rešenjem smeštanja baterija u duplom podu vozila. Opel Ampera-e je opremljena i poslednjom generacijom IntelliLink infotaiment sistema, koji je kompatibilan sa Apple CarPlay i Android Auto, u paketu sa Opel OnStar.


Pored toga, Opel Ampera-e blista i na putu zahvaljujući temperamntu i performansama koje obezbeđuje elektromotor snage 150kw/204ks i sa obrtnim momentom od 360 njutnmetara, koji je dostupan u svim radnim režimima. To modelu Ampera-e omogućava da do sto kilometara na čas ubrza za 7,3 sekunde, što je vreme koje je konkurentno i u klasi automobila sa sportskim temperamentom. Međuubrzanje od 80 do 120 kilometara na čas, koje je veoma važno prilikom preticanja, Amper-e izvršava za samo 4,5 sekundi. Kako bi bila očuvana putna autonomija, maksimalna brzina je limitirana na 150 kilometara na čas.

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

PR

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Nova Toyota GR Yaris imala je svetsku premijeru na Salonu automobila Tokio 2024, uz predstavljanje brojnih tehničkih, dizajnerskih i konstrukcionih poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo sportske vožnje...

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje