AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Honda Civic Type R novi kralj Nürburgringa

Novi Honda Civic Type R novi kralj Nürburgringa

Nakon premijernog predstavljanja na Sajmu automobila u Ženevi 2017, novi  Civic Type R oborio je rekord za automobile sa prednjim pogonom na Nirburgring Nordšlajfe stazi...

Novi Honda Civic Type R novi kralj Nürburgringa

Ovaj automobil je 3. aprila 2017. obišao krug za 7 minuta i 43.8 sekundi.
Vreme obilaska kruga dostignuto je u završnoj fazi režima testiranja modela, na suvoj stazi sa optimalnom ambijentalnom temperaturom za najbolje performanse guma i pogonskog sklopa. Novi rekord predstavlja poboljšanje od gotovo 7 sekundi u poređenju sa prethodnikom ovog modela.


Novi Civic Type R bio je deo razvojnog programa - najvećeg u istoriji Honde, nove desete generacije Civic modela i projektovan je tako da pruži najbolju vožnju u hot hatch segmentu, kako na putu tako i na trkačkoj stazi.

Novi Honda Civic Type R novi kralj Nürburgringa

Nekoliko faktora doprinelo je rekordu novog modela Civic Type R na Nordšlajfe stazi: njegovo srce predstavlja optimizovani i usavršeni dvolitarski VTEC TURBO motor koji proizvodi 320 KS i obrtni moment od 400 Nm. Novi kraći prenosni odnosi šestostepenog manuelnog menjača poboljšavaju ubrzanje automobila, dok sveobuhvatni aerodinamički paket novog Type R modela pruža izuzetnu stabilnost pri velikim brzinama, sa prvoklasnim balansom udobnosti i sportske vožnje.


Izuzetno čvrsta karoserija novog Civic Type R modela za 16 kg je lakša nego kod prethodnog, sa povećanjem torzione krutosti od 38%, što pruža značajno bolju upravljivost i stabilnost pri skretanju. Novo multilink zadnje oslanjanje povećava stabilnost u kočenju i smanjuje ukupno naginjanje automobila, omogućavajući kasnije kočenje i veće brzine pri skretanju u krivinama.

Rijuiči Kidžima, vodeći inženjer šasije modela Honda Civic Type R, saopštio je da najnoviji model pokazuje značajna poboljšanja na stazi Nirburgring u odnosu na model prethodne generacije.


“Brzina pri skretanju koju postiže novi Type R je veća jer automobil poseduje veći razmak između točkova po dužini i širini, šire gume, novo multilink zadnje oslanjanje i optimizovanu aerodinamiku koja povećava stabilnost”, rekao je Kidžima. “Na primer, vozači obično skreću u krivinu posle Mecgesfelda pri brzini od 150 km/h. Čak i u ovoj krivini za srednje brzine, brzina je za 10 km/h veća zahvaljujući izvanrednoj stabilnosti novog modela Type R. Dakle, sa poboljšanim performansama pri skretanju možemo da povećamo brzinu na stazi i omogućimo novom modelu Type R da dostigne mnogo kraće vreme obilaska kruga.”


Automobil koji je oborio rekord tehnički je odgovarao specifikaciji proizvodnje. Sigurnosni kavez postavljen je u bezbednosne svrhe, ali on nije doprineo većoj krutosti karoserije. Dodatna težina kaveza kompenzovana je privremenim uklanjanjem sistema za informacije i zabavu i zadnjih sedišta. Automobil je koristio gume koje su dozvoljene za drumski saobraćaj, ali koje daju najbolje performanse na trkačkim stazama.


Proizvodnja novog Civic Type R modela za evropske kupce počinje na leto 2017. u Hondinoj fabrici u Svindonu UK. Type R će se izvoziti širom Evrope na druga svetska tržišta, uključujući i Japan i SAD. Njegov dolazak u Severnu Ameriku će obeležiti prvu zvaničnu prodaju Type R sa Hondinim znakom.


PR

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Nova Toyota GR Yaris imala je svetsku premijeru na Salonu automobila Tokio 2024, uz predstavljanje brojnih tehničkih, dizajnerskih i konstrukcionih poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo sportske vožnje...

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje