AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nissan Juke Nismo stigao u Srbiju - NAVAK 2013

Nissan Juke Nismo stigao u Srbiju - NAVAK 2013

U okviru vrhunski bezbednog kompleksa NAVAK vozačke akademije, u Subotištu, održan je regionalni događaj - Juke NISMO prezentacija, gde smo imali priliku da isprobamo Nissan Juke u posebnoj sportskoj verziji, za čiji razvoj je zaduženo sportsko odeljenje japanske kompanije - Nismo. Kao šlag na tortu, došle su probe takmičarskog Nissan 370Z i supersportskog Nissana GT-R, o kojem smo već pisali...

Nissan Juke Nismo stigao u Srbiju - NAVAK 2013

Pogledajte fotogaleriju Nissan Juke Nismo - Prezentacija NAVAK 2013.


Nismo: inovativnost naprednih konstruktora

Pre gotovo pedeset godina, Nissanovi konstruktori su se dosetili jednostavne zamisli, da pokušaju povećati prodaju uz pomoć automobilizma – ugradili su snažan motor u običnu japansku limuzinu. Kad su shvatili potencijal onoga što su stvorili, uložili su silan trud da proizvedu stotinu primeraka, kako bi zadovoljili stroge homologacijske propise.

Bio je to Nissan Skyline 2000GT (S54), pušten u prodaju 1. maja 1964. godine. Samo dva dana kasnije, takmičio se u svojoj prvoj trci. Premda je pobedu odneo Porsche 904, Nissan je zauzeo sva mesta od 2. do 6.

Budućnosti okrenuti inženjeri, nisu ni slutili šta su pokrenuli. Zbog njihove strasti prema trkama i rada u slobodnom vremenu, ne bi li stvorili konkurentan automobil, rođen je legendarni Skyline. Prvi je put utelotvoren Nismov duh.

Takav je pristup doveo do prevlasti GT-R-a R32 s integralnim pogonom, automobila koji je više od generacije pobeđivao na stvarnim i virtuelnim stazama. Iskoristivši mogućnosti digitalnog doba, Nismovi automobili su postali svetske superzvezde u Sonyjevoj dugovečnoj seriji igara Gran Turismo®. Uzbudljivi automobili više nisu bili povlastica bogate manjine.

Nismov polet i inovativnost i u 2013. godini korača napred. Danas je stručnost sa staza preusmerena na puteve, ne zaboravljajući pritom vezu s ljubiteljima u digitalnom svetu. Nismo je stigao u Europu, a mi smo na stazi NAVAK imali priliku da isprobamo najnovijeg člana Nismo porodice - Juke.

Nissan Juke Nismo stigao u Srbiju - NAVAK 2013

Juke Nismo

Za veoma uspešni i hvaljeni kompaktni crossover Juke, Nismova dorada znači lepši izgled, bolje performanse i upravljanje sa više sportskog karaktera. Naziv je izveden od Nissan Motorsports International Co., a u automobil su utkani istinski delovi automobilističkih gena marke. Jukeovim kupcima koji se žele izdvojiti unikatnim automobilom, Nismov model će biti pun pogodak.

Polazište je bio uobičajeni Jukeov radikalni dizajn s jedinstvenom kombinacijom linija sportskog kupea i SUV-a. Preobražaj u Nismov model ne svodi se samo na karoserijske dodatke i sportski uređenu unutrašnjost. Svaka promena je učinjena s razlogom i nadahnuta desetinama godina nastupanja u automobilskim trkama.

Nissanovi i Nismovi stručnjaci razvili su novi aerodinamički paket, podarivši Jukeu još dinamičniji i snažniji izgled. Novi model ima niže branike, šira krila i bočne pragove i novu masku hladnjaka i zadnji spojler, radi boljeg usmeravanja vazduha. Atraktivne nove 18-inčne aluminijumske felne sa širim pneumaticima prijanjaju bolje i čine Juke još upadljivijim na putu. Crvena kućišta spoljnih retrovizora i tanka crvena linija uz donji rub automobila jasno ga izdvajaju kao Nismov model.

Nissan Juke Nismo stigao u Srbiju - NAVAK 2013

Pogledajte vest Nissan GT-R - Prvi utisci Vladana Petrovića.

 

Ispod poklopca je unapređeni Nissanov 1,6-litarski benzinski motor sa turbopunjačem i direktnimubrizgavanjem. Snaga je povećana sa 140 kW (190 KS) na 147 kW (200 KS), a obrtni moment sa 240 Nm na 250 Nm. Nije reč o velikim povećanjima, nego finim doradama koje kupcima omogućavaju da kupe nešto ekskluzivno, ali bez dodatnog negativnog uticaja na ekologiju.

Ključ privlačnosti automobila leži i u boljem dinamičkom doživljaju. Osim tvrđe podešenog oslanjanja i izmena upravljačkog sistema, zbog direktnijeg upravljanja i bolje kontrole proklizavanja, novi model će biti dostupan i sa sistemom raspodele obrtnog momenta (samo modeli 4x4), tehnologijom za bolje prijanjanje i sigurnije prolaske kroz krivine, koju deli sa Nissanom GT-R R35. Kupci mogu birati između modela sa pogonom na dva točka i 6-stepenim manuelnim menjačem ili modela sa pogonom na sve točkove i stalno promenjivim prenosom sa 7-stepenim ručnim načinom rada, prilagođenim Nismu.

Promene u sportskog duhu su pretrpele i promene u enterijeru. Kako bi se pojačao sportski osećaj u vožnji, preoblikovani su volan, papučice, instrumenti, ručica menjača... Pored toga, da se dodatno naglasi sportski pedigre automobila, ugrađena su posebna Nismova sportska sedišta od antilop-kože, prošivena crvenim koncem, koja posebno dobro drže telo u krivinama.

Nissan Juke Nismo stigao u Srbiju - NAVAK 2013

Cene modela Nissan Juke Nismo u Srbiji:

JUKE 1.6 DIG-T NISMO 24.490 evra
JUKE 1.6 DIG-T MCVT 4WD NISMO 27.490 evra

Nissan Juke Nismo stigao u Srbiju - NAVAK 2013

Takmičarski 370Z - GT akademija

Povezivanje veština razvijenih u virtuelnom svetu sa opipljivim stvarnim vozačkim iskustvima, Nissanu je poznat teren. Posebno uspešan program GT akademije je vrhunsko takmičenje, koje spaja virtuelno i stvarno takmičenje. Nakon četiri sezone, evropski program je pretvorio četiri darovita igrača u prave zvezde stvarnih staza.

Nissan Juke Nismo stigao u Srbiju - NAVAK 2013

Vladan Petrović se u trkačkom "kavezu" osećao kao riba u vodi.

 

Više od 830 000 ljudi iz uključenih evropskih država preuzelo je i odigralo kvalifikacionu demo verziju igre za 2012. godinu. U igri koja se temelji na Gran Turismu®5 za PlayStation®3, igrači voze niz virtuelnih Nissanovih automobila na raznim stazama. Popularnost GT akademije učinila je uspešnim programom u svetskim razmerima. Kako se takmičenja odvijaju u Rusiji, SAD-u, Južnoj Africi i na Bliskom istoku, milioni igrača širom sveta imaju priliku da ostvare svoje automobilske snove iz udobnosti svojih dnevnih soba. Svi takmičari moraju imati PS3TM povezan s internetom i biti prijavljeni na PlayStation® Network.

Nissan Juke Nismo stigao u Srbiju - NAVAK 2013

Pobednike čeka najveća automobilska nagrada, zaista neprocenjivo iskustvo. Ulaze u Nismov opsežan program razvoja vozača, kako bi se njihove igračke veštine pretvorile u stvarni standard međunarodnog utrkivanja.

Imali smo priliku da isprobamo upravo takmičarski Nissan 370Z, opremljen zaštitnim kavezom, trkačkim sedištima, blokadom diferencijala, sportskim oslanjanjem... Ove automobila Nissan koristi u svom GT Academy programu, kroz koji Nissan od "gamera" pravi prave trkače. Upravo u njemu smo doživeli iskustvo vožnje, koje ne može priuštiti nijedan serijski automobil. Sportsko oslanjanje, grub menjač, "kavez", blokada diferencijala, i neverovatan zvuk, ulivali su posebno strahopoštvoanje, iako je realna brzina ovog uzbudljivog automobila daleko iza serijskog Nissana GT-R!

Nissan Juke Nismo stigao u Srbiju - NAVAK 2013

Foto: Milomir Bošković i Goran Sarić - Automagazin portal

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje