AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost i vrhunske tehnologije

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Sa svojom novom sedan verzijom, novim vrhunskim moćnim motorima i sistemima za pomoć, kao i svežim dizajnom, Opel proširuje svoj uspešan, nagrađivan, najprodavaniji kompaktni model i nove članove Astra porodice čini još više sportskim i raznovrsnim...

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Oštriji izgled spoljašnjosti i unutrašnjosti naglašava sportski stil i tehničke vrline ove porodice kompaktnih automobila. Sa novim sedanom, verzijom sa pet vrata, Sports Tourer karavanom i GTC kupeom sa troja vrata, kao i sa njegovom OPC verzijom visokih performansi, raznovrsna porodica Astra modela je sada kompletirana.

Izvršni direktor Opela, Karl-Friedrich Stracke: ’’Nova porodica Opel Astre je odlično počela sa većom ponudom modela kao i sa znatno proširenom ponudom visokoefikasnih motora i inovativnih pomoćnih tehnologija. Oštriji, osveženi dizajn potvrđuje našu tvrdnju da nudimo najemotivniju izvedbu nemačkog inženjeringa u izuzetno kokurentnom segmentu kompaktnih modela.’’

Ovu tvrdnju podržavaju novi vrhunski motori koji će od sada pa u narednih šest meseci proširiti već raznovrsnu ponudu Astra pogonske grupe. Nova Astra OPC koja se već može naručiti sa svojim 2,0-litarskim benzinskim turbo motorom sa direktnim ubrizgavanjem obećava mnogo zabave za volanom. Sa izlaznom snagom od 206 kW/280 ks i maksimalnim obrtnim momentom od 400 Nm, Astra OPC nije samo najsnažnija Astra ikada, već je i najbrža: maksimalna brzina ovog snažnog kupea je 250 km/h, i može da ostvari ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 6,0 sekundi.

Najbrža Astra ikada sa dizel motorom se može naručiti od jeseni: novi 2,0-litarski BiTurbo CDTI motor sa izlaznom snagom od 143 kW/195 ks i impresivnih 400 Nm obrtnog momenta su poznati još od Insignije, ali sada je po prvi put predstavljena sofisticirana tehnologija BiTurbo motora sledeće generacije u segmentu kompaktnih modela za masovnu proizvodnju. Napaja se iz dva turbopunjača koji rade zajedno, ovaj motor omogućava odlične performanse u kombinaciji sa malom potrošnjom goriva kod Astra modela sa petoro vrata, Sports Tourera i GTC modela. Ova tri različita modela pružaju izbor između dizel modela visokih performansi koji je bez premca u kompaktnom segmentu.   

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Opel takođe može da najavi poboljšanja na već postojećoj 1,4-litarskoj turbo benzinskoj jedinici sa 103 kW/140 ks. Ovaj motor je sada opremljen overboost funkcijom koja vozilu privremeno daje dodatnih 10% obrtnog momenta sa 200 na 220 Nm, što je veoma korisno pri preticanju, na primer.

Pun spektar – od 99 g/km CO2 ecoFLEX do visokoperformantne OPC verzije

Kada je u pitanju pogonska grupa, nova linija Astra modela može da zadovolji izvanredan spektar želja kupaca, od najekonomičnije Astre ikada, 1,7-litarskog CDTI ecoFLEX motora (81 kW/110 ks i 96 kW/130 ks) sa samo 99 g/km CO2 (3.7 l/100 km) do najjače dizel Astre sa svojim novim BiTurbo CDTI motorom od 195 ks i najmoćnije Astre u istoriji, nove Astre OPC sa 280 ks. Ne zaboravljajući nedavno lansiranje1,4-litarske turbo TNG verzije (103 kW/140 ks) na početku 2012. godine, pogonska grupa Astra modela je jedna od najraznovrsnijih u kompaktnom segmentu. Štaviše, asortiman modela će kasnije imati koristi od predstavljanja nove generacije SIDI (Spark Ignition Direct Injection – paljenje pomoću svećica sa direktnim ubrizgavanjem) ECOTEC benzinskog motora sa 1,6-litarskom zapreminom i turbo punjenjem, osiguravajući da ova jedinica ne bude samo ultra efikasna već i veoma udobna za vožnju.

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Novi sistemi pomoći donose veću ponudu inovativne tehnologije

Drugi detalji koji pomažu da se tehnički standardi podignu na još napredniji nivo takođe mogu da se nađu na polju sistema za pomoć vozačima. Sada su mnoge prvoklasne tehnologije koje su debitovale na Insigniji i Zafiri Tourer takođe dostupne za novu liniju Astra modela zarad veće bezbednosti i udobnosti. Ovo uključuje i drugu generaciju Opel Eye prednje kamere sa unapređenim sistemom za prepoznavanje znakova (TSA II), sistem upozorenja pri napuštanju trake (LDW), sistem za praćenje razdaljine automobila (FDI) i sistem upozorenja na frontalni sudar (FCA). Ovi sistemi izdaju upozorenja kako bi pomogli u sprečavanju kritičnih situacija, na primer kada je vozač ometen ili izgubi koncentraciju.

Drugi sistemi za pomoć uključuju zadnju kameru, napredan sistem za pomoć pri parkiranju koji identifikuje prostore i pomaže pri parkiranju, kao i upozorenje o mrtvom uglu i prilagodljivu kontrolu vožnje (ACC) zasnovanu na tehnologiji radara sa sistemom za kočenje zbog mogućeg sudara (CIB) koji radi u dometu od 50 km/h do 180 km/h. ACC sistem pomaže vozaču da održava odabranu brzinu tako što automatski ubrzava ili usporava dok održava bezbednu razdaljinu od vozila ispred njega. Kada radar prepozna potencijalni direktan sudar, CIB funkcija automatski usporava vozilo i značajno redukuje udar.

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Novi sistemi upotpunjuju već postojeću široku ponudu inovativnih tehnologija na Astri, od kojih su neke jedinstvene u kompaktnom segmentu, dok se druge retko mogu naći na modelima konkurencije. Oni uključuju najnoviju generaciju inteligentnog prilagodljivog prednjeg osvetljenja (AFL +) sa biksenonskim farovima i veliki broj inteligentnih svetlosnih funkcija, uključujući i izvijen snop svetla, svetlo za krivine, asistenciju dugog svetla i varijabilnu distribuciju svetla, koja se automatski prilagođava u skladu sa preovlađujućim uslovima.

Pored toga, ergonomska sedišta koja prijaju leđima vozača i suvozača imaju certifikat AGR-a (Aktion Gesunder Rücken e.V), organizacije stručnjaka za zadravlje leđa u Nemačkoj.

FlexFix sistem nosača za bicikle koji je ekskluzivna Opelova opcija, potpuno je integrisan u zadnji branik gde nestaje kao fioka kada nije u upotrebi. Pametan instaliran sistem najnovije generacije dozvoljava da Astra Sports Tourer transportuje do četiri bicikla odjednom. Verzija sa pet vrata može da primi do dva bicikla. Panoramski vetrobran izumljen i patentiran od strane Opela doseže skroz do sredine krova automobila i tako vozaču i svim putnicima u Astra GTC i OPC modelima pruža izvanredno vizuelno iskustvo prostora i vožnje. Za razliku od drugih rešenja sa staklenim krovom, ovde nema poprečnog nosača koji smanjuje vidljivost. Novi sistemi upotpunjuju već postojeću široku ponudu inovativnih tehnologija na Astri, od kojih su neke jedinstvene u kompaktnom segmentu, dok se druge retko mogu naći na modelima konkurencije. Oni uključuju najnoviju generaciju inteligentnog prilagodljivog prednjeg osvetljenja (AFL +) sa biksenonskim farovima i veliki broj inteligentnih svetlosnih funkcija, uključujući i izvijen snop svetla, svetlo za krivine, asistenciju dugog svetla i varijabilnu distribuciju svetla, koja se automatski prilagođava u skladu sa preovlađujućim uslovima.

Pored toga, ergonomska sedišta koja prijaju leđima vozača i suvozača imaju certifikat AGR-a (Aktion Gesunder Rücken e.V), organizacije stručnjaka za zadravlje leđa u Nemačkoj.

FlexFix sistem nosača za bicikle koji je ekskluzivna Opelova opcija, potpuno je integrisan u zadnji branik gde nestaje kao fioka kada nije u upotrebi. Pametan instaliran sistem najnovije generacije dozvoljava da Astra Sports Tourer transportuje do četiri bicikla odjednom. Verzija sa pet vrata može da primi do dva bicikla. Panoramski vetrobran izumljen i patentiran od strane Opela doseže skroz do sredine krova automobila i tako vozaču i svim putnicima u Astra GTC i OPC modelima pruža izvanredno vizuelno iskustvo prostora i vožnje. Za razliku od drugih rešenja sa staklenim krovom, ovde nema poprečnog nosača koji smanjuje vidljivost.

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

FlexRide i HiPerStrut podupirač za najbolju moguću vožnju i upravljanje

Iskustvo pri vožnji igra glavnu ulogu u liniji Astra modela. Pored već dinamičnih voznih karakteristika Astre, kupci mogu da se odluče za Opelov inteligentan mehatronički FlexRide sistem koji se automatski podešava preovlađujućim uslovima vožnje. Na dodir dugmeta vozač može u svakom trenutku da bira između tri režima: Standard, Tour koji se fokusira na udobnost, ili aktivniji Sport režim rada, sa direktnijim upravljanjem, boljom reakcijom pedala i oštrijom amortizacijom.

Za još bolju sportsku vožnju i upravljanje, Astra GTC i OPC modeli donose HiPerStruts (visoko-performantne podupirače) na prednjem vešanju. HiPerStrut podupirači poboljšavaju zahvat, povećavaju snagu pri skretanju i značajno redukuju rasipanje obrtnog momenta i podupravljanje omogućavajući vozačima da izvuku maksimum iz Astrinih performansi.

Svež dizajn Astre sa luksuznim i više sportskim akcentima  

Astra sa pet vrata i Sports Tourer su dobili svež izgled koji je još mlađi, luksuzniji i više sportski nego pre. Ovo se odnosi i na Astra sedan sa četvoro vrata. Opelov dizajnerski tim se koncentrisao na prednji deo automobila dajući mu upadljiviju donju rešetku inspirisanu dizajnom nedavno lansirane Astre GTC, sa mrežastom rešetkom sa tehnički preciznijim dizajnom. Gornja rešetka je dobila upečatljiviju hromiranu šipku u obliku krila sa trodimenzionalnom vizuelnom dubinom. Ova nova hromirana šipka je izvijena prema gore, centriranija je i deluje kao da lebdi na rešetki. Dodavanjem crnih uložaka u farove, osnovni Essential set opreme sad je dobio više sportski izgled svetala koji je ranije bio dostupan samo sa jačim setovima opreme.

Novi članovi Astra porodice: Veća raznovrsnost  i vrhunske tehnologije

Na zadnjem delu, džep za registarske tablice na Astra modelu sa pet vrata je izvajan na novi način tako da stvara osećaj širine. Kako kod modela sa pet vrata tako i kod Sports Tourer modela, tu je i hromirana lajsna na braniku, odmah ispod džepa za registarsku tablicu koja takođe doprinosi utisku širine.

Nove visoko-performantne BiTurbo dizel verzije modela sa pet vrata, Sports Tourera i GTC-a su dobile još više sportski i oštriji izgled spoljašnjosti koji može blago da varira od modela do modela. Prednja šoferska tabla BiTurbo karoserije modela Astra (GTC, Sports Tourer i model sa pet vrata) naglašava visoke performanse i agresivniju prirodu automobila. Gornja rešetka ima isti oblik kao ona upotrebljena na modelu Astra GTC, međutim, prednja šipka je uvek u boji karoserije. Niži deo za usisavanje vazduha je takođe dobio sportski dizajn: deo gde se centralna rešetka spaja sa spoljnom rešetkom je oblikovan da podseća na peraja morskog psa, što čini da automobil deluje agresivnije od obične Astre. Bočni prozori su obloženi hromiranim umecima. Na zadnjem delu, dve izduvne cevi i upečatljiviji oblik zadnjeg branika automobilu daju još moćniji stav.

U kabini, Astra sa pet vrata, Sports Tourer i sedan sa četvoro dobili su više sportski izgled, postali su živahniji i raznovrsniji upotrebom novih tkanina, boja, dekorativnih šablona sa novom sjajnom bojom. U slučaju BiTurbo modela, JetBlack crna boja tkanine ili kože ukombinovana je sa Magic Red crvenom na ivicama sedišta. Šavovi u Magic red crvenoj boji na sedištima, umecima na vratima i menjaču doprinose sportskoj atmosferi u enterijeru. Kožni volan sa ravnim dnom i specijalne patosnice sa crvenim ivicama su još jedna sportska komponenta BiTurbo kabine.

Kupci Astra modela sada takođe mogu da imaju koristi od novog dizajna točkova. Nove 17-inčne alu-felne su standard kod Sport seta opreme, a tu su i dve nove opcionalne veličine alu-felni od 18 i 19 inča, obe sa 5 kraka. Pored toga, nove sportske felne sa višestrukim kracima debituju na Astri.

Astra nastavlja uspešnu priču Opelove kompaktne klase

Sa znatno proširenom Astra porodicom, Opel nastavlja uspeh svog nagrađivanog kompaktnog bestselera koji je osvojio mnogobrojne nagrade, uključujući i prestižnu nemačku nagradu Zlatni volan (2009.), a nedavno je predstavljen kao automobil sa najboljim rejtingom na dodeli DEKRA nagrade za kvalitet polovnih atomobila za 2012. godinu.

Astra familija je glavna komponenta brenda. Oko trećina svih prodatih Opelovih automobila su Astre. Opel sada ima desetu generaciju vozila u kompaktnom segmentu i četvrtu generaciju Astra modela koja je osvojila preko 641.000 kupaca širom Evrope, zahvaljujući Astri sa pet vrata lansiranoj u jesen 2009. godine, iza koje je došao Sports Tourer godinu dana kasnije, i GTC kupe sa troja vrata (krajem 2011.). To znači da je Astra treći automobil u Evropi (u Nemačkoj drugi) po rezulatima prodaje u najvećem segmentu vozila u Evropi koji čini oko četvrtinu čitavog tržišta.

Cene nove linije Opel Astra modela počinju od 16.770 evra (preporučena maloprodajna cena u Nemačkoj uključujući PDV) za verziju sa pet vrata sa osnovnim setom opreme. Nova Astra sedan sa četvoro vrata se može naručiti od 18.270 evra (isti uslovi kao gore navedeni).

Automagazin.rs

BMW M4 Coupe - drift prezentacija u Portugalu

BMW M4 Coupe - drift prezentacija u Portugalu

U mestu Portimao, u Portugalu, održana je atraktivna prezentacija modela BMW M3 i M4. Za volanom ovih supersnažnih automobila našli su se takmičari serijala DTM, Martin Tomczyk i Timo Glock, koji su palili pneumatike i driftovali...

World Cup Edition ponuda u KIA salonima

World Cup Edition ponuda u KIA salonima

Kompanija Kia Auto pokrenula je novu kampanju pod nazivom World Cup Edition gde je pored postojećih vrhunskih uslova beskamatnog finansiranja za sve modele, obezbedila dodatne pogodnosti za atraktivni sportski kupe - pro_cee'd...

UNIQA linija za prijavu šteta od poplave radi 24 sata

UNIQA linija za prijavu šteta od poplave radi 24 sata

Povodom obilnih poplava koje su zahvatile Srbiju, UNIQA osiguranje je stavila na maksimalno raspolaganje liniju Kontakt centra: 011 20 24 100, koja je građanima dostupna 24h, putem koje je moguće prijaviti nastale štete od poplave i dobiti sve neophodne informacije o preduzimanju mera za smanjenje obima nastale štete...

Toyotina tehnologija gorivih ćelija u upotrebi!

Toyotina tehnologija gorivih ćelija u upotrebi!

Toyotin automobil sa pogonom na vodonične gorive ćelije možda neće stići pre 2015. godine, ali ova tehnologija je već u upotrebi. Iako ćemo morati da sačekamo sledeću godinu pre nego što sednemo za upravljač Toyotinog automobila sa pogonom na gorive ćelije - predstavljenog na prošlogodišnjem Sajmu automobila u Tokiju kao FCV koncept, to nije sprečilo japanskog proizvođača da isproba ovu tehnologiju...

Vlasnici Mecedesa iz servisa putuju helikopterom

Vlasnici Mecedesa iz servisa putuju helikopterom

Svako od nas ide u servis. Neko povremeno, drugi češće. Nekada moramo da ostavimo automobil u servisu, a za prevoz do kuće je potrebno da se snađemo. Kada se vratimo kući, treba da pronađemo "rezervni" auto. U jednom servisu, to je puno drugačije...

Specijalna akcija za Hondu CR-V u Elegance paketu opreme

Specijalna akcija za Hondu CR-V u Elegance paketu opreme

Honda Srbija započinje specijalnu prodajnu akciju tokom koje će model  CR-V sa 2.0 i-VTEC agregatom i 4x4 pogonom u Elegance paketu opreme ponuditi po ceni osnovnog paketa opreme Comfort. Za kupovinu modela CR-V Honda Srbija obezbedila je i atraktivne uslove finansiranja putem lizinga uz kamatnu stopu od 4.49%...

Zbog obilnih padavina, opasni uslovi na putu

Zbog obilnih padavina, opasni uslovi na putu

U prethodnih nekoliko dana, na teritoriji cele Republike Srbije pale su velike količine kiše. Ovakvi vremenski uslovi nepovoljno utiču na saobraćaj, u toj meri da ga na pojedinim deonicama gotovo onemogućavaju...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje