AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia započela proizvodnju hibridnog Sorenta

Kia započela proizvodnju hibridnog Sorenta

Nova platforma, inteligentno osmišljena kabina i pogon zaslužni su za to da je Kijin globalno najuspešniji SUV prvi put dobio električnu snagu...

Kia započela proizvodnju hibridnog Sorenta

U korejskoj fabrici u Hvasungu krenula proizvodnja hibridnog Sorenta za Evropu Kia je pokrenula proizvodnju novog hibridnog Sorenta koji predstavlja prvu elektrifikovanu verziju ovog Kijinog najpoznatijeg sportskog terenca. Sorenta 4. generacije proizvode u fabrici u južnokorejskom gradu Hvasung, gde proizvode sve tri verzije (hibrid, dizel i benzin).


Prvi hibridni primerci iz južnokorejske fabrike biće namenjeni evropskim tržištima, dok Sorenta za američko tržište proizvode u Vest Pointu u američkoj saveznoj državi Džordžija. Sorento 3. generacije, koji su proizvodili u istoj fabrici, dobitnik je brojnih priznanja za kvalitet. Novi model će zadržati jednako visoke proizvodne standarde i kontrolu kvaliteta.

Kia započela proizvodnju hibridnog Sorenta

Od 2002. godine u svetu prodali više od 3 miliona primeraka Sorenta


Sorento je već gotovo dve dekade jedan od glavnih modela Kije, a od lansiranja 2002. do danas su ih širom sveta prodali više od 3 miliona. Prodaja u Evropi kreće na jesen, dok ga na ostalim globalnim tržištima očekuju do kraja godine. Krajem godine će novi Sorento po prvi puta biti u ponudi i kao plug-in hibrid.


Novi hibridni Sorento


Novi Sorento je prvo vozilo, nastalo na Kijinoj platformi za srednje velike sportske terence nove generacije. Platforma sa velikom karoserijom, koja maksimalno iskorišćava prtljažni i putnički prostor, Sorentu garantuje da će biti jedan od najsvestranijih i prostranijih SUV-ova sa tri reda sedišta. Pored toga njegov inovativno osmišljen prostor omogućava ugradnju Kijinih novih elektrifikovanih pogona Smartstream, koji rezultuju manjom potrošnjom goriva, nižim emisijama i boljim motornim mogućnostima.

Sorentov hibridni elektrifikovani pogon Smartstream je raspoloživ u kombinaciji sa 1.6 T-GDi motorom sa litijum-ionskim polimernim baterijskim sklopom kapaciteta od 1,49 kWh i elektromotorom snage od 44,2 kW. Inteligentno osmišljena platforma omogućava postavljanje baterija ispod vozila, uz minimalno zadiranje u prostranost kabine i prtljažnika. Novi elektrifikovani pogon snage od 230 KS i obrtnim momentom od 350 Nm združuje niže emisije CO2 i visoke performanse motora. Snaga se prenosi preko 6-stepenog automatskog menjača pomoću električnog uređaja na menjaču, koji paralelnim delovanjem i minimalnim gubitkom energije omogućava punu snagu motora i elektromotora. To rezultuje trenutnim ubrzanjem pri bilo kojoj brzini, sa direktnim pristupom do snage baterije pri visokim brzinama.


PR

Slavna Mazda Red

Slavna Mazda Red

Mazda Motor Corporation je uspešno primenila sopstvenu tehnologiju bojenja Takuminuri[i] i razvila posebnu boju Artisan Red Premium...

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje