AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Proizveden 500.000. Dacia Duster u fabrici u Mioveniju

Proizveden 500.000. Dacia Duster u fabrici u Mioveniju

Krajem novembra fabrika automobila Dacia u Mioveniju proslavila je proizvodnju 500 000. primerka vozila Duster (4x4, Prestige, 1.3 TCE 150 KS, crvena Fusion). Radi se o drugoj generaciji legendarnog modela za Rumuniju i Grupu Renault, koji je lansiran prije dve godine na Salonu automobila u Frankfurtu. 500 000. Duster je proizveden za kupca iz Francuske.

Svakog dana navedena fabrika proizvede 1400 vozila, od čega 1050 Dustera.

Prva generacija modela Duster krenula je u proizvodnju 2010. godine i od tada je više od 1,7 miliona vozila proizvedeno u Mioveniju u Rumuniji. Paleta vozila Dacia prodaje se u 44 zemlje, a glavna izvozna tržišta su Francuska, Italija i Španija.

„Uspeh se zasniva na kompetentnim, ozbiljnim i odgovornim timovima. To je slučaj i kod marke Dacia. Duster je kultni model marke Dacia proizveden u Mioveniju na kojem rade sve ekipe Grupe Renault u Rumuniji i želim da im se svima zahvalim. Moramo i dalje biti podrška jedni drugima, odgovorni i pedantni kako bismo zadržali svoju konkurentnost. Proizvodimo atraktivna, kvalitetna i konkurentna vozila koja naši kupci zaista cene. Danas gradimo svoju budućnost u jednoj od najvećih fabrika Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi”, rekao je Miguel Oliver-Boquera, izvršni direktor fabrike vozila Dacia.

Novi Duster je najprodavaniji SUV na tržištu u Rumuniji i drugi najprodavaniji model na francuskom tržištu nakon vozila Logan. U Rumuniji je 2018. proglašen za automobil godine, a poznate britanske novine The Sun su mu dodelile titulu „Vozilo godine sa najboljom vrednošću” na tradicionalnoj gala večeri.

Fabrika vozila Dacia: fabrika budućnosti

Zaposleni i kupci su polazna tačka transformacije koju sprovodi fabrika vozila Dacia. Radi se o modernoj i fleksibilnoj fabrici sa automatizovanim proizvodnim procesima. U poslednjih pet decenija u fabrici je proizvedeno više od 6,8 miliona vozila. Proizvedeno je više od 8 različitih modela: Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Nova, Dacia SupeRNova, Dacia Solenza, Dacia Logan (u verziji limuzine, karavana, furgona i kamioneta), Dacia Sandero i Dacia Duster. U istoj toj fabrici proizvode se i karoserije i delovi za izradu vozila iz palete Global Access za ostale fabrike Grupe Renault u celom svetu. Svake 54 sekunde proizvede se jedno vozilo, a više od 90 % proizvedenih vozila je namenjeno za izvoz.

Dacia godišnje proizvede 350 000 vozila u Rumuniji, čemu je potrebno dodati više od 500 000 motora i više od 500 000 menjača, od kojih deo izvozi rumunsko odeljenje za logistiku i Međunarodna logistička mreža Alijanse (Alliance International Logistics Network, AILN), najveći logistički centar Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi.

PR

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje