AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kijina slovačka fabrika radi punom parom

Kijina slovačka fabrika radi punom parom

Nakon pola godine je jasno da će fabrika ove godine dostići novi proizvodni rekord. U prvih šest meseci ove godine su u Kijinoj fabrici u Slovačkoj (Žilina), jednoj od najsavremenijih fabrika automobila na svetu, proizveli 180.200 putničkih vozila i 222 hiljade motora...

Umesto monovolumena Venga od avgusta u fabrici proizvode urbanog krosovera XCeed, uskoro stižu i novi hibridni modeli Nakon osam godina u aprilu je zaključena proizvodnja jednovolumena Venga, koja je svoje mesto prepustila novom urbanom krosoveru XCeed, čija proizvodnja je započela u avgustu. Modeli Sportage, Ceed i Venga su u prvom polugodištu našli kupce u čak 95 zemalja sveta – najpopularniji su bili u Rusiji (16 % ukupne proizvodnje), Velikoj Britaniji (15 %), a 10postotni prag dostigao je i izvoz u Nemačku.
 
Kia je u prvih 6 meseci u Evropi prodala 268.305 vozila (+1,6% u odnosu na  2018.) Kia se i u ovoj godini može pohvaliti dobrom prodajom u Evropi, jer je zabeležila najbolje polugodište u Evropi ikada. Po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kia je u zemljama članicama EU i EFTA u prvih šest meseci ove godine ukupno prodala 268.305 vozila, što je 1,6% više nego u istom periodu prošle godine. U tom periodu se povećao i Kijin tržišni udeo i to sa 3,0% na 3,2%.
 
Rast pokreću obogaćena ponuda modela Ceed i gama električnih vozila Treća generacija Kia Ceeda je od sredine 2018. godine u ponudi kao hečbek i karavan, kojima se početkom 2019. shooting brake ProCeed, a tu su i sportske varijante GT (Ceed i ProCeed), koji su svi zajedno poboljšali prodaju porodice Ceed za čak 41% u odnosu na prošlu godinu. Za očekivati je da će porodica Ceed u drugoj polovini godine biti još uspešnija, jer u septembru na evropske ceste stiže urbani krosover Kia XCeed, a do kraja godine očekujemo i nove hibridne varijante Ceeda.
 
Rastuća tražnja za hibridnim i električnim modelima Kia se trenutno može pohvaliti vrlo širokom ponudom hibridnih i električnih vozila, zbog toga nije čudno da ove godine vlada izuzetna tražnja. Prodaja modela Niro – nudi se kao hibrid, plug-in hibrid i potpuno električno vozilo – povećala se za 40% na 31.133 primerka.
 
Ukupno se polugodišnja prodaja Kijinih električnih vozila sa 27.671 vozila povećala na 38.173 vozila (+38%), što uključuje starog Soula EV i novog e-Soula, plug-in hibrid Optima (limuzina i karavan) kao i 48-voltni blagi hibrid Sportage EcoDynamics+.

PR

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje