AutoMAGAZIN - Vesti

Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia Motors prva na svetu sa aktivnim menjanjem brzina za hibridna vozila

Kia Motors prva na svetu sa aktivnim menjanjem brzina za hibridna vozila

Tehnologija, prva na svetu i plod sopstvenog razvoja, poboljšava efikasnost menjača kod hibridnih vozila – sve je spremno za masovnu proizvodnju Kijina nova hibridna vozila će kao prva na svetu dobiti tehnologiju aktivnog menjanja brzina (ASC - Active Shift Control)...

Inovacija, koja je razvijena zajedno sa sestrinskom kompanijom Hyundai, optimizuje efikasno menjanje stepena prenosa nadgledanjem menjanja 500 puta u sekundi, što omogućava precizno prilagođavanje i posledično bržu promenu brzine. Nova tehnologija će se najpre pojaviti u Kijinim novim hibridnim modelima.
 
Kontrola aktivnog menjanja brzina skraćuje vreme promene brzine za 30%, nudi zabavniju vožnju i smanjuje potrošnju goriva ASC koristi novi softver logike upravljanja hibridne upravljačke jedinice (HCU - Hybrid Control Unit), koji potom nadgleda elektro motor zbog usklađivanja brzine obrtaja motora i menjača kako bi se smanjilo vreme potrebno za promenu stepena prenosa za 30%. Tehnologija omogućava i uglađeniju promenu brzine.
 
“Razvoj ASC tehnologije, prve ovakve na svetu, važna je inovacija, koja uključuje i precizan nadzor motora automatskog menjača,” rekao je Kyoung Joon Chang, potpredsednik i vođa grupe za razvoj motora u grupaciji Hyundai Motor Group. “To ne samo da će smanjiti potrošnju goriva, nego će i omogućiti zabavnije vozačko iskustvo naših klijenata.”

Kia Motors prva na svetu sa aktivnim menjanjem brzina za hibridna vozila

Inovacija: vlastiti razvoj upravljačke logike, koja će se koristiti za elektro motore Obična hibridna vozila ne koriste konverter obrtnog momenta za smanjenje potrošnje goriva – konverteri obrtnog momenta tradicionalno gube energiju tokom same promene stepena prenosa. Iako se mogu pohvaliti niskom potrošnjom menjački sistemi hibridnih vozila često menjanju brzinu sporije ako moraju pružati uglađeno delovanje. 
 
Tehnologija ASC omogućava elektro motoru hibridnog vozila da preuzme kontrolu nad promenom brzina upotrebom novog softvera logike hibridne upravljačke jedinice (HCU) kako bi smanjio uticaj sporije promene brzine. HCU prati broj obrtaja menjača (500 puta u sekundi) pomoću senzora postavljenog na elektro motoru i brzo sinhronizuje broj obrtaja menjača sa brojem obrtaja motora.
 
Sinhronizacijom se vreme promene brzine skraćuje za 30%, sa 500 ms na 350 ms. To ne samo da poboljšava ubrzanje i smanjuje potrošnju goriva hibridnog vozila nego i poboljšava izdržljivost menjača zahvaljujući manjem trenju prilikom promene stepena prenosa.
 
Sve veća tražnja za Kijinim električnim modelima Kia se u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući svojoj bogatoj ponudi hibridnih vozila susreće sa sve većom tražnjom za ovakvim vozilima.
 
U prvih šest meseci ove godine prodaja Kijinih električnih vozila se sa 27.671 u 2018. godini povećala na 38.173 vozila, što je povećanje od čak 38 posto. Ponuda između ostalog uključuje modele kao što su Niro (raspoloživ kao hibrid, plug-in hibrid i potpuno električno vozilo) i Optima Plug-in Hybrid, raspoloživa kao limuzina ili karavan.

PR

Potpuno nova Toyota Yaris (2020) - prve zvanične fotografije i info

Potpuno nova Toyota Yaris (2020) - prve zvanične fotografije i info

Potpuno nova Toyota Yaris kreirana je da odgovori na sve veće izazove svakodnevnog gradskog života i sve veće zahteve današnjih kupaca kompaktnih automobila. Od gradskog vozila očekuje se da pruži i stil i praktičnost, da bude jednostavan za parkiranje, okretan u gradu, a opet udoban na dužim putovanjima...

Star Experience: Doživljaj iznad vaših očekivanja

Star Experience: Doživljaj iznad vaših očekivanja

Mercedes-Benz se u okviru evropske turneje Star Expirience Roadshow zaustavio u Srbiji, na stazi Nacionalne vozačke akademije (NAVAK). NA događaju pod sloganom "Doživljaj iznad vaših očekivanja", Mercedes-Benz je klijentima i novinarima iz Srbije omogućio da isprobaju najnovije proizvode i tehnologije sa zvezdom u znaku...

Kia dobija plug-in hibride XCeed i Ceed Sportswagon

Kia dobija plug-in hibride XCeed i Ceed Sportswagon

Kia Motors je sa razvojem plug-in hibrida za varijante XCeed i Ceed Sportswagon učinila još jedan korak na svom putu elektrifikacije. Nove varijante sa niskim emisijama štetnih gasova, koje će biti lansirane početkom iduće godine, predstavljaju Kijine prve električne modele u segmentu kompaktnih porodičnih vozila...

Škoda Octavia 2020
Slika nedelje