AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Volkswagen Passat B8 prošao modernizaciju (VIDEO)

Volkswagen Passat B8 prošao modernizaciju (VIDEO)

Osma generacija popularnog VW Passata prošla je proces detaljne modernizacije. Unapređeni Passat dobio je novi dizelski motor i nove sisteme asistencije, a unapređen je i plug-in hibrid...

Volkswagen Passat B8 prošao modernizaciju (VIDEO)

VW Passat je uvek važio za etalon srednje klase. Od 1972. godine on je pronašao oko 30 miliona svojih vlasnika. S obzirom da u poslednje vreme prodaja automobila srednje klase značajno opada, a sve veće interesovanje vlada za SUV i crossover modelima, Passat je morao reagovati.


Dizajn je promenjen diskretno, kao što smo navikli od Volkswagena. Promenjena je grafika svetlosnih grupa, okviri svetala za maglu, izgled branika i felni. Najveće promene odnose se na tehniku. Iz Volkswagena istuču paket sistema asistencije, koji se kriju iza oznake IQ.Drive, a uključuje sistem održavanja vozila u saobraćajnoj traci, monitoring mrtvog ugla, automatska funkcija kočenja, kao i novi Travel Assist.


VIDEO 1:



Kao i dosadašnji Trafic Jam Assist kombinuje funkcije adaptivnog tempomata i sistem monitoringa vožnje u saobraćajnoj traci, a sistem funkcioniše pri brzinama do 210 km/h (do sada je sistem radio pri brzinama do 60 km/h). Njegov adaptivni tempomat dobio je funkciju prediktivne kontrole brzine, zahvaljujući kojem može reagovati na znakove sa ograničenjem brzine. Takođe, sistem reaguje na ulazak u naseljeno mesto, prepoznaje krivine ili kružne tokove i prema njima prilagođava brzinu kretanja.

Volkswagen Passat B8 prošao modernizaciju (VIDEO)

Tu su i inteligentna svetla IQ.Light, koja su ranije predstavljena na Touaregu. Radi se "Matrix svetlima" koja pomoću elektronski kontrolisanih LED dioda povećavaju ili smanjuju svetlosni snop, u zavisnosti od potreba u saobraćaju. Modernizovani Passam ima diodna svetla već u osnovnoj opremi, dok je sistem iQ.Light dostupan u višim nivoima opreme.


VIDEO 2:



Modernizovani Passat dobio je novu, treću generaciju multimedijalnog sistema, koja se krije iza naziva Modular Infotainment Matrix, koja za razliku od prethodnika ima standardno integrisanu SIM kartu, zahvaljujući kojoj je automobil uvek Online. U ponudi će biti tri verzije displeja - dijagonale 6,5 inča, 8 inča i 9 inča. Kome ovaj displej nije dovoljan, u ponudi će biti i potpuno digitalizovana instrument tabla. Radi se o drugoj generaciji virtuelnog kokpita dijagonal e11,7 inča, sa kvalitetnijom grafikom i izraženijim kontrastom.


Pored grafike Infotaiment sistema, tu je i nova glasovna funkcija. Dovoljno je reći "Hello, Volkswagen" i automobil će se odmah odazvati, slično kao u sistemima koje nude BMW ili Mercedes-Benz.


Što se nove motorizacije tiče, VW u prvi plan ističe pre svega plug-in hybrid Passat GTE. Pokreće ga 1.4 TSI (115 kW) i elektromotor snage 85 kW, što daje kombinovanu snagu od 160 kW. Nove baterije imaju 13 kWh (stare 9,9 kWh), koje obezbeđuju da se sa jednim punjenjem pređe 70 kilometara, što je za 20-ak kilometara više nego kod prethodnika.


Za nas će najzanimljivji biti novi motor 2.0 TDI Evo, maksimalne snage 110 kW. U ponudi će ostati 1.6 TDI (88 kW), 2.0 TDI (140 kW) i vrhunski (176 kW), svi opremljeni sistemom filtera štetnih čestica i sistemom ubrizgavanja AdBlue. Benzinske agregate zastupaće 1.5 TSI (110 kW), 2.0 TSI (140 kW) i 2.0 TSI (200 kW), takođe svi opremljeni sistemom filtera štetnih čestica.


Modernizovani VW Passat biće predstavljen na martovskom autosalonu u Ženevi. Prodaja na izabranim tržištima počeće u maju, a do prvih kupaca stići će u avgustu mesecu.


Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje