AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ford Focus ST (2020) - video

Ford Focus ST (2020) - video

Novi hot-hatch postao je jedina verzija aktuelnog Focusa opremljena benzinsim četvorocilindarskim motorom, a u ponudi će biti i sa turbodizelom...

Novi Ford Focus ST dobio je neke sisteme, koji su preuzeti od Mustanga i supersportskog modela GT. Od modela GT preuzeta je tehnologija Anti-lag, koja zadržava obrtaje turbo punjača i pritisak u sistemu, i onda kada papučica gasa nije pritisnuta. To znači da je takozvana "turbo rupa" eliminisana. Od Mustanga je preuzet sistem automatskog "međugasa".


VIDEO - Potpuno novi Ford Focus ST:



Kao prvi Focus sa pogonom na sve točkove, dobio je elektronski kontrolisan samoblokirajući diferencijal eLSD. Vozač može da izabere jedan od nekoliko režima: Normal, Sport, Wet/Slippery i Track, koji je dostupan u paketu Performance. Odaziv uprvljačkog sistema je za 15% bolji nego kod "običnog Focusa i verovatno najbolji od svih Fordova do sada. Verzija ST opremljena je aktivnim oslanjanjem CCD, koji reaguje na svake 2 milisekunde.


VIDEO - Ford Focus ST 2020:



Šta se nalazi ispod "haube"? Četvorocilindarski EcoBoost zapremine 2,3 litra poreklom je iz Focusa RS prethodne generacije i Mustanga. Divizija Performance još jednom je zablistala i rezultat je najsnažniji Focus ST svih vremena. To znači 280 KS i 420 Nm i ubrzanje iz mesta do 100 km/h za manje od 6 sekundi.


VIDEO - Ford Focus ST 2020, spoljašnjost, unutrašnjost, vožnja:



Kupci će moći da izaberu i dizelsku verziju, koju pokreće 2.0-litarski turbodizel EvoBlue, maksimalne snage 141 kW (190 KS), sa maksimalnim obrtnim momentom od 400 Nm. Za razliku od benzinske verzije, dizelski ST nije opremljen blokadom diferencijala i umesto toga koristi vektorsku kontrolu obrtnog momenta. Motori su standardno opremljeni sa 6-stepenim manuelnim menjačem, a u ponudi je i 7-stepeni automatizovani menjač.


Prodaja počinje u leto tekuće godine, a poreg hatchbacka, u ponudi će biti i karavanska verzija.


Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje