AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kijine premijere u Ženevi: Stinger, Picanto i 2 plug-in hibrida (Niro, Optima Sportswagon)

Kijine premijere u Ženevi: Stinger, Picanto i 2 plug-in hibrida (Niro, Optima Sportswagon)

Kia je na salonu automobila u Ženevi predstavila 4 nova modela. Evropsku premijeru doživeli su sportska limuzina Kia Stinger i novi gradski mališan Kia Picanto. Od plug-in hibrida tu su hibridni krosover Niro i Optima Sportswagon...

Kijine premijere u Ženevi: Stinger, Picanto i 2 plug-in hibrida (Niro, Optima Sportswagon)

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: "Raznolikost naših novih modela, koje predstavljamo u Ženevi, naglašava naše ambicije i rastuću popularnost Kije i njenih vozila. Stinger je najsnažnije vozilo koje je Kia ikada proizvela dok novi Picanto koji je jedan od naših najprodavanijih modela na svetu predstavlja hrabar, moderan dizajn, nove tehnologije i veliku svestranost. Plug-in hibrid Niro i Optima Sportswagon pomažu ostvariti Kijin cilj da do 2020. godine smanji potrošnju goriva na svim modelima za 25% u odnosu na 2014. godinu."


Svi modeli serijski dolaze s Kijinom revolucionarnom 7-godišnjom garancijom


Svi novi modeli predstavljeni u Ženevi dolaze s Kijinom legendarnom 7-godišnjom fabričkom garancijom na celo vozilo (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara). Kijina garancija uključuje i litijum-ionski polimerski baterijski sklop koji donosi plug-in hibrid.

Kijine premijere u Ženevi: Stinger, Picanto i 2 plug-in hibrida (Niro, Optima Sportswagon)

Fastback Kia Stinger predstavlja se evropskim kupcima


Evropska premijera novog Stingera sledi dva meseca nakon globalne premijere koja je bila na salonu automobila u Detroitu. Kijina moćna sportska limuzina donosi duh legendarnih gran turizma koji su moćna, elegantna vozila koja se voze radi užitka, a ne zbog brzine. Pri svakom koraku u razvoju cilj je bio da Stinger bude idealan gran turismo. Automobil predstavlja estetski vrhunac u kojem će u putovanju uživati 5 putnika sa svim svojim prtljagom.


Stinger će u Evropi biti dostupan sa sledećim motorima: 2,0-litarskim turbo benzinskim motorom snage 255 KS i najvećim obrtnim momentom od 353 Nm; 2,2-litarski turbo dizelski motor snage 200 KS i obrtnim momentom od 440 Nm i 3,3-litarskim twin-turbo V6 motorom. 3,3-litarski motor ima snagu od 370 KS, njegov najveći obrtni moment je 510 Nm, a od 0 do 100 km/h stiže za 5,1 sekundu što ga postavlja na prvo mesto po ubrzanju i moći od svih vozila koje je Kia proizvela do sada.


Kia Stinger biće dostupan sa zadnjim pogonom i pogonom na sva 4 točka, aktivnim sigurnosnim sistemom DRiVE WISE, elektronski podesivim vešanjem (Dynamic Stability Damping Control) i mogućnošću biranja čak 5 načina vožnje.


Stinger je rezultat višegodišnje posvećenosti i napornog rada Kijinih dizajnera i inženjera. Šest godina nakon predstavljanja prvog GT koncepta Stinger kreće u serijsku proizvodnju i u prodaju u Evropi dolazi u drugoj polovini ove godine.

Kijine premijere u Ženevi: Stinger, Picanto i 2 plug-in hibrida (Niro, Optima Sportswagon)

Gradski mališan Kia Picanto oslanja se na kvalitet, tehnologiju i svestranost


Novi Kia Picanto koji je u Ženevi doživeo svetsku premijeru donosi u razred gradskih automobila novi mladalački i energičan značaj.


Novi Picanto, nastao kao plod saradnje Kijinih dizajnerskih središta u Namyangu (J. Koreja) i Frankfurtu sa svojim mladolikim, energičnim izgledom, novim dimenzijama i čvršćom karoserijom predstavlja samouveren karakter. Po prvi put predstavljena je i GT-line verzija ovog gradskog mališana.


U unutrašnjosti se ističe 'plutajući' 7-inčni ekran na dodir s mnogim funkcijama. Nove mogućnosti povezivanja uključuju Android Auto™, Apple CarPlay™ i bežično punjenje mobilnog uređaja. Novim kupcima nudi više mogućnosti individualizacije automobila nego ikada pre. Mogućnost odabira je velika, čak 11 boja karoserije i mnogo kombinacija unutrašnjosti u kojima će svako pronaći svoju omiljenu kombinaciju.


Novi Picanto se može pohvaliti pred konkurencijom jer ima više prostora u kabini i najveći prtljažnik u svom razredu (255 litara). Mere s kojima je Kia smanjila buku i vibracije učinile su Picanto najsofisticiranijim vozilom u segmentu malih gradskih automobila. Poboljšana je i sigurnost karoserije jer se pri izradi karoserije u odnosu na prethodnika koristio napredni čelik velike čvrstoće. Picanto je prvi model u svojem razredu koji nudi sistem autonomnog kočenja u nuždi (AEB).


Picanto čija prodaja u Evropi počinje na proleće (kod nas ga očekujemo u junu) biće dostupan s 1,0-litarskim i 1,25-litarskim benzinskim motorom s emisijama CO2 od 89 g/km. Pri kraju leta Picanto će biti dostupan u moćnijoj verziji s 1,0-litarskim turbo benzinskim motorom s direktnim ubrizgavanjem goriva (T-GDI) i snagom od 100 KS.

Kijine premijere u Ženevi: Stinger, Picanto i 2 plug-in hibrida (Niro, Optima Sportswagon)

Plug-in hibrid Niro: praktičnost krosovera i niska potrošnja goriva


Novi Niro Plug-in Hybrid zahvaljujući svojem naprednom hibridnom pogonu spaja svestranost krosovera i privlačan dizajn zajedno s niskom potrošnjom goriva. Niro će biti prvo vozilo u Evropi koje će udovoljiti popularnim trendovima: rastuća prodaja plug-in hibrida (do kraja 2023. godine predviđena je prodaja 600.000 vozila godišnje) i nezaustavljiv rast kompaktnih krosovera.


Niro Plug-in Hybrid pokreće 1,6-litarski GDI benzinski motor i litijum-ionski polimerski baterijski sklop snage 8,9 kWh. Najnoviji model Niro omogućava bolje očuvanje okoline kao hibrid što se može i očekivati s emisijama CO2 nižim od 30 g/km i nultim emisijama kada se vozi u potpunosti na struju (domet do 55 km).
Plug-in hibrid ima minimalan uticaj na Nirovu svestranost – baterijski sklop se nalazi ispod prtljažnika od 318 litara i pod zadnjom klupom, pritom prostranost u kabini ostaje netaknuta. Dodatni paket za vuču novitet je među hibridnim vozilima i omogućava vlasniku da vuče prikolicu do 1.300 kg.


Niro Plug-in Hybrid predstavlja tehnologiju regenerativnog kočenja, koja pohranjuje kinetičku energiju i puni bateriju kod kočenja i »coasting« načina vožnje dok novi ekološki sistem asistencije (Eco DAS - Eco Driving Assistant System) vozaču pomaže pri ekonomičnijoj vožnji. Eco DAS uključuje i sistem Coasting Guide Control (CGC) i Predictive Energy Control (PEC) koji zahvaljujući topografskim podacima na cesti vozaču omogućavaju da smanji potrošnju goriva zahvaljujući savetima kada puštati gas, a kada kočiti. Infotainment na ekranu na dodir prikazuje stanje baterije i lokacije obližnjih punionica.

Kijine premijere u Ženevi: Stinger, Picanto i 2 plug-in hibrida (Niro, Optima Sportswagon)

Svestranost karavana i učinkovitost nove Optime Sportswagon plug-in hibrida


Pored Nira nova Optima Sportswagon plug-in hibrid je drugo vozilo koje u Ženevi predstavlja napredni hibridni pogon. Novi model koji će biti dostupan u drugoj polovini godine spaja svestranost karavanske izvedbe Optime s učinkovitim pogonom plug-in hibrida, koji je pre bio dostupan samo u limuzinskoj izvedbi Optime.


Novi model biće isključivo namenjen evropskim kupcima i nudi 440 litara prtljažnog prostora što je 133 litra više nego u limuzinskoj izvedbi Optime plug-in hibrida. Hibridni pogon spaja 2,0-litarski GDI motor s 50 kW elektromotorom s litijum-ionskom polimerskom baterijom snage 9,8 kWh. Zajedno imaju snagu od 205 KS i najveći obrtni moment od 375 Nm. Plug-i hibrid Optima Sportswagon kupcu omogućava da pređe čak 60 km na struju i pritom ima emisije od 34 g/km CO2. Ekološki prihvatljivija Optima tako će s niskim troškovima održavanja i maksimalnom iskoristivošću privući fizičke i flotne kupce.


Optima će biti dostupna s 8,0-inčnim infotainment sistemom i ekranom na dodir, koji omogućava Android Auto™ i Apple CarPlay™ i nudi već poznate usluge Kia Connected Services (omogućava TomTomTM), koji nude prometne informacije uživo, upozorenja na radare za merenje brzine i prognozu vremena. Kao i neki drugi modeli Kia i u Optimi Sportswagon plug-in hibridu nudi bežično punjenje mobitela. Aktivne sigurnosne tehnologije pomažu vozaču izbeći saobhraćajnu nesreću s drugim vozilom ili pešakom ili ako je to neizbežno barem ublažiti posledice nesreće.


PR

 

Slavna Mazda Red

Slavna Mazda Red

Mazda Motor Corporation je uspešno primenila sopstvenu tehnologiju bojenja Takuminuri[i] i razvila posebnu boju Artisan Red Premium...

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje