AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Pet Euro NCAP zvezdica za potpuno novu Mazdu3

Pet Euro NCAP zvezdica za potpuno novu Mazdu3

Još jedno vozilo koje izaziva konvencije i još jedan vrhunski rezultat –  potpuno nova Mazda3 osvojila je maksimalne ocene za sigurnost i svih pet zvezdica na Euro NCAP* testu. Mazdin najnoviji model tako je i službeno postao najsigurniji kompaktni automobil dostupan u Evropi, od svih koji su do sada prošli Euro NCAP testiranje u 2013. godini.

Pet Euro NCAP zvezdica za potpuno novu Mazdu3

Pogledajte vest: Nova Mazda 3 je predstavljena! Da li vam se sviđa?

 

Najnovija verzija Mazdinog najprodavanijeg automobila svih vremena ostvarila je izvrsne ocene u sve četiri kategorije, postigavši ukupno 93 posto za zaštitu odraslih putnika i 86 posto za zaštitu dece – oboje među najvišim ocenama u Evropi ove godine - te 65 posto u oceni zaštite pešaka, kao i 81 posto u kategoriji sistema za povećanje sigurnosti. Ovi rezultati izdašno premašuju odgovarajuće Euro NCAP-ove pragove potrebne za osvajanje svih pet zvezdica**. To je prva ocena potpuno nove Mazde3 od strane neke od vodećih organizacija ili agencija za procenu sigurnosti.

Pogledajte vest Mazda 3 2014: Nedelju dana pre premijere bez maske!

 

Dostupna u izvedbama Sport (hatchback) i sedan, nova Mazda3 sada je već peta Mazda koja je zaslužila ekskluzivnu značku s pet zvezdica od Euro NCAP-a, koji je 2009. uveo novi, stroži sistem ocenjivanja.  Novi model tako sledi stope prethodne Mazde3, prošle i aktuelne generacije Mazde6 kao i Mazde CX-5. Kao i ove poslednje dve, potpuno nova Mazda3 dolazi s jedinstvenom i laganom SKYACTIV-karoserijom, SKYACTIV-vešanjem, koji efikasno upijaju energiju udara. Tako je, na primer, otprilike 60 posto karoserije izrađeno od čelika visoke i ultra-visoke čvrstoće – značajno povećanje u odnosu na 50-ak posto udela kod prethodnog modela – što čini novi Mazdin kompakt lakšim, a istovremeno 30-ak posto krućim. Sve to donosi još bolju pasivnu zaštitu, koja je kod nove Mazde3 dopunjena i paletom i-ACTIVESENSE najnaprednijih dodataka za povećanje aktivne sigurnosti baziranih na različitim senzorima. Euro NCAP sistem ocenjivanja uključivaće ubuduće i takve sisteme, počevši od 2014.

Pet Euro NCAP zvezdica za potpuno novu Mazdu3

Pogledajte vest Nova Mazda6 stigla u novi Mazda salon u Beogradu + FOTO.

 

Druga glavna karakteristika potpuno nove Mazde3, čija je prodaja u Evropi počela prošlog meseca, njene su predvidljive reakcije pri ubrzanjima, kočenju i skretanju. Samim time automobil je lakše voziti sigurno, što pak dodatno smanjuje mogućnost nesreća, a nimalo ne šteti Mazdinom karakteru koji je čini zabavnom u vožnji. Automobil takođe ima potpuno redizajniranu unutrašnjost, koja se temelji na novom konceptu kabine. Ideja je pomoći vozaču da na najbolji mogući način iskoristi sve informacije koje mu sistemi ugrađeni u vozilo mogu ponuditi.

Pet Euro NCAP zvezdica za potpuno novu Mazdu3

* European New Car Assessment Programme je nezavisna agencija koja ocenjuje sigurnost vozila od 1997. Godine

** Odrasli putnici: 80%, deca: 60%; pešaci: 60%, sistemi za povećanje sigurnosti: 65%; ukupno: 80%. Rezultat u svakoj kategoriji temelji se na nekoliko različitih crash-testova, uključujući prednji udar pri brzini 64 km/h, bočni udar vozila pri brzini 50 km/h, bočni nalet na stub pri brzini 29 km/h i udare/nalete pri brzini od 40 km/h koji uključuju decu i odrasle pešake. Euro NCAP takođe ocenjuje sistem elektronske kontrole stabilnosti (ESC), koji se kod Mazde naziva Dynamic Stability Control (DSC).

Mazda PR
Foto: Euro NCAP

Uživajte u letu. Uživajte u bezbednosti. Uživajte u uštedi.

Uživajte u letu. Uživajte u bezbednosti. Uživajte u uštedi.

Star Import, Generalni distributer Mercedes-Benz vozila za Srbiju pripremio je specijalnu letnju servisnu akciju od 15. juna do 31. jula. Tokom trajanja akcije klijenti su u mogućnosti da po specijalnim uslovima provere 25 kontrolnih tačaka za samo 999 dinara u ovlašćenim Mercedes-Benz servisnim centrima...

Reality Road: hrabra akrobacija na dva točka sa Volvo FH

Reality Road: hrabra akrobacija na dva točka sa Volvo FH

U novoj Volvo Trucks TV seriji ‘Reality Road’, Volvo FH je podvrgnut istinskom testiranju kada je vožen na dva točka na lokaciji u blizini Berlina. “Akrobacija ove vrste je veoma zahtevna i za vozača i za kamion,” kaže koordinator akrobacije Peter Pedrero.

Kia Motors s novom fabrikom – od sada i u Meksiku

Kia Motors s novom fabrikom – od sada i u Meksiku

Korporacija Kia Motors je na svečanosti u Mexico Cityju zvanično objavila početak poslovanja u ovoj srednjeameričkoj zemlji. Događaju je prisustvovalo čak 250 predstavnika vlade, privrede i medija, koji su svedočili ulasku na jedno ovako veliko automobilsko tržište i novoj eri globalne ekspanzije ovog južnokorejskog automobilskog diva.

Infiniti Q70 zablistao u Srbiji

Infiniti Q70 zablistao u Srbiji

Povodom početka prodaje luksuzne limuzine Infiniti Q70 u Srbiji, Grand Motors, generalni uvoznik i serviser vozila marke Infiniti, organizovao je za predstavnike medija promociju novog modela u restoranu Pane E Vino. Infiniti Q70 dolazi u svojstvu limuzine premijum karaktera i kao takav predstavlja vrhunsko dostignuće eminentnog japanskog proizvođača...

Agencija za bezednost saobraćaja - „BIRAM ŽIVOT“

Agencija za bezednost saobraćaja - „BIRAM ŽIVOT“

U Srbiji postoji dva i po puta veća verovatnoća da će neko nastradati u saobraćaju, a u prethodnih pet godina samo u Beogradu povređeno je 8.226 mladih i poginula je 161 mlada osoba, rečeno je danas na početku kampanje "Biram život", koju je predstavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović.

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje