AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Pet Euro NCAP zvezdica za potpuno novu Mazdu3

Pet Euro NCAP zvezdica za potpuno novu Mazdu3

Još jedno vozilo koje izaziva konvencije i još jedan vrhunski rezultat –  potpuno nova Mazda3 osvojila je maksimalne ocene za sigurnost i svih pet zvezdica na Euro NCAP* testu. Mazdin najnoviji model tako je i službeno postao najsigurniji kompaktni automobil dostupan u Evropi, od svih koji su do sada prošli Euro NCAP testiranje u 2013. godini.

Pet Euro NCAP zvezdica za potpuno novu Mazdu3

Pogledajte vest: Nova Mazda 3 je predstavljena! Da li vam se sviđa?

 

Najnovija verzija Mazdinog najprodavanijeg automobila svih vremena ostvarila je izvrsne ocene u sve četiri kategorije, postigavši ukupno 93 posto za zaštitu odraslih putnika i 86 posto za zaštitu dece – oboje među najvišim ocenama u Evropi ove godine - te 65 posto u oceni zaštite pešaka, kao i 81 posto u kategoriji sistema za povećanje sigurnosti. Ovi rezultati izdašno premašuju odgovarajuće Euro NCAP-ove pragove potrebne za osvajanje svih pet zvezdica**. To je prva ocena potpuno nove Mazde3 od strane neke od vodećih organizacija ili agencija za procenu sigurnosti.

Pogledajte vest Mazda 3 2014: Nedelju dana pre premijere bez maske!

 

Dostupna u izvedbama Sport (hatchback) i sedan, nova Mazda3 sada je već peta Mazda koja je zaslužila ekskluzivnu značku s pet zvezdica od Euro NCAP-a, koji je 2009. uveo novi, stroži sistem ocenjivanja.  Novi model tako sledi stope prethodne Mazde3, prošle i aktuelne generacije Mazde6 kao i Mazde CX-5. Kao i ove poslednje dve, potpuno nova Mazda3 dolazi s jedinstvenom i laganom SKYACTIV-karoserijom, SKYACTIV-vešanjem, koji efikasno upijaju energiju udara. Tako je, na primer, otprilike 60 posto karoserije izrađeno od čelika visoke i ultra-visoke čvrstoće – značajno povećanje u odnosu na 50-ak posto udela kod prethodnog modela – što čini novi Mazdin kompakt lakšim, a istovremeno 30-ak posto krućim. Sve to donosi još bolju pasivnu zaštitu, koja je kod nove Mazde3 dopunjena i paletom i-ACTIVESENSE najnaprednijih dodataka za povećanje aktivne sigurnosti baziranih na različitim senzorima. Euro NCAP sistem ocenjivanja uključivaće ubuduće i takve sisteme, počevši od 2014.

Pet Euro NCAP zvezdica za potpuno novu Mazdu3

Pogledajte vest Nova Mazda6 stigla u novi Mazda salon u Beogradu + FOTO.

 

Druga glavna karakteristika potpuno nove Mazde3, čija je prodaja u Evropi počela prošlog meseca, njene su predvidljive reakcije pri ubrzanjima, kočenju i skretanju. Samim time automobil je lakše voziti sigurno, što pak dodatno smanjuje mogućnost nesreća, a nimalo ne šteti Mazdinom karakteru koji je čini zabavnom u vožnji. Automobil takođe ima potpuno redizajniranu unutrašnjost, koja se temelji na novom konceptu kabine. Ideja je pomoći vozaču da na najbolji mogući način iskoristi sve informacije koje mu sistemi ugrađeni u vozilo mogu ponuditi.

Pet Euro NCAP zvezdica za potpuno novu Mazdu3

* European New Car Assessment Programme je nezavisna agencija koja ocenjuje sigurnost vozila od 1997. Godine

** Odrasli putnici: 80%, deca: 60%; pešaci: 60%, sistemi za povećanje sigurnosti: 65%; ukupno: 80%. Rezultat u svakoj kategoriji temelji se na nekoliko različitih crash-testova, uključujući prednji udar pri brzini 64 km/h, bočni udar vozila pri brzini 50 km/h, bočni nalet na stub pri brzini 29 km/h i udare/nalete pri brzini od 40 km/h koji uključuju decu i odrasle pešake. Euro NCAP takođe ocenjuje sistem elektronske kontrole stabilnosti (ESC), koji se kod Mazde naziva Dynamic Stability Control (DSC).

Mazda PR
Foto: Euro NCAP

Reality Road: hrabra akrobacija na dva točka sa Volvo FH

Reality Road: hrabra akrobacija na dva točka sa Volvo FH

U novoj Volvo Trucks TV seriji ‘Reality Road’, Volvo FH je podvrgnut istinskom testiranju kada je vožen na dva točka na lokaciji u blizini Berlina. “Akrobacija ove vrste je veoma zahtevna i za vozača i za kamion,” kaže koordinator akrobacije Peter Pedrero.

Kia Motors s novom fabrikom – od sada i u Meksiku

Kia Motors s novom fabrikom – od sada i u Meksiku

Korporacija Kia Motors je na svečanosti u Mexico Cityju zvanično objavila početak poslovanja u ovoj srednjeameričkoj zemlji. Događaju je prisustvovalo čak 250 predstavnika vlade, privrede i medija, koji su svedočili ulasku na jedno ovako veliko automobilsko tržište i novoj eri globalne ekspanzije ovog južnokorejskog automobilskog diva.

Infiniti Q70 zablistao u Srbiji

Infiniti Q70 zablistao u Srbiji

Povodom početka prodaje luksuzne limuzine Infiniti Q70 u Srbiji, Grand Motors, generalni uvoznik i serviser vozila marke Infiniti, organizovao je za predstavnike medija promociju novog modela u restoranu Pane E Vino. Infiniti Q70 dolazi u svojstvu limuzine premijum karaktera i kao takav predstavlja vrhunsko dostignuće eminentnog japanskog proizvođača...

Agencija za bezednost saobraćaja - „BIRAM ŽIVOT“

Agencija za bezednost saobraćaja - „BIRAM ŽIVOT“

U Srbiji postoji dva i po puta veća verovatnoća da će neko nastradati u saobraćaju, a u prethodnih pet godina samo u Beogradu povređeno je 8.226 mladih i poginula je 161 mlada osoba, rečeno je danas na početku kampanje "Biram život", koju je predstavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović.

Volvo automobili sa lagera jeftiniji do 20 odsto

Volvo automobili sa lagera jeftiniji do 20 odsto

U saradnji sa kompanijom Volvo, Grand Motors, ovlašćeni uvoznik i serviser Volvo automobila u Srbiji, pripremio je specijalne junske popuste koji iznose do 20 procenata, a odnose se na ograničenu količinu putničkih vozila sa lagera.

Uspešna misija Volvo karavana

Uspešna misija Volvo karavana

Od 15. aprila do 4. juna, na ovogodišnjoj „turi“ Volvo demo karavana kroz Srbiju, sa novostima u ponudi vozila i usluga i mogućnostima za uštedu goriva i ekonomičnije transportne operacije upoznalo se više stotina učesnika – vlasnika i zaposlenih u transportnim kompanijama i zaljubljenika u Volvo kamione.

Mercedes-Benz Dream Cars Roadshow u Srbiji

Mercedes-Benz Dream Cars Roadshow u Srbiji

Kompanija Star Import, Generalni distributer za Mercedes-Benz za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, organizuje Mercedes-Benz Dream Cars Roadshow pod nazivom „Testirajte svoje snove“ od 08. juna do 11. jula 2015...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje