AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Sajam automobila u Ženevi 2013 - Toyota FT-86 Open Concept

Sajam automobila u Ženevi 2013 - Toyota FT-86 Open Concept

FT-86 Open koncept će imati svetsku premijeru na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi. Nakon globalnog uspeha uzbudljivog GT86 kupea, FT-86 Open koncept je kreiran da ispita reakciju kupaca na kabriolet verziju Toyotinog izvanrednog, kompaktnog sportskog automobila sa 2+2 sedišta, 'bokser' motorom i pogonom na zadnje točkove...

Sajam automobila u Ženevi 2013 - Toyota FT-86 Open Concept

FT-86 Open koncept je preuzeo performanse i dinamičke sposobnosti GT86 kupea, ali zbog otvorenog krova pruža još veće zadovoljstvo u vožnji 'pod vedrim nebom'. 4,240 mm dug, 1,775 mm širok, 1,270 mm visok, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,570 mm, FT-86 Open kocept ima višeslojni platneni krov sa zadnjim staklom. Ovaj koncept takođe ima 2+2 raspored sedišta, kao i GT86, a krov se sprema iza zadnjih sedišta, kako bi što manje uticao na zapreminu prtljažnika.

Zbog intenzivnog kontrasta bele i moderne mornarsko plave boje, automobil odiše snagom i elegancijom, što u potpunosti odražava duh i atmosferu Milana, jednog od vodećih svetskih modnih centara.

 

Elegantna bela karoserija, mornarsko plavi platneni krov i čisto bele presvlake u kabini stvaraju luksuzan, a opet sportski imidž. Predstavljajući simbol iskonskog luksuza, tepisi su izrađeni u zlatno-žutoj boji.

 

Jedinstvena šema boja FT-86 Open koncepta je dodatno istaknuta pomoću mornarsko plave pozadine koja se nazire kroz perforacije presvlaka i zlatno žutih šavova na kožnim sedištima.

 

FT-86 Open koncept ima istu platformu i pogonske agregate kao i GT86; zapremina od 1,998 cm3, nisko težište i visoki broj obrtaja odlikuju ovaj horizontalno postavljen motor sa D-4S tehnologijom ubrizgavanja goriva, koji je sposoban da razvije 100 ks snage po litri zapremine. Snaga se na zadnje točkove prenosi preko preciznog ručnog menjača sa kratkim hodom ili 6-brzinskog automatskog menjača sa najbržom promenom brzina na svetu od samo 0,2 sekunde.

Sajam automobila u Ženevi 2013 - Toyota FT-86 Open Concept

MacPherson prednje i zadnje ogibljenje sa dvostrukom viljuškom nudi direktan osećaj za upravljačem, trenutni odziv i vrhunsku kontrolu. Električni servo upravljač ima brz prenosni odnos od 13,1, koji je uporediv sa trkačkim automobilima. Veliki samoventilirajući diskovi nude jedinstven doživljaj kočenja.

 

Toyota je identifikovala brojne delove automobila koji zahtevaju dodatnu inženjersku procenu. Potrebno je detaljno ispitivanje kako bi se utvrdio uticaj na performanse ili bilo kakva promena u čvrstoći, ravnoteži, težini i aerodinamičnosti vozila.

 

Zbog primene rešenja poput vrata bez okvira, GT86 je u startu konstruisan slično kabrioletu, pa se ne očekuje da će konverzija u otvorenu verziju imati velik uticaj na strukturalnu čvrstoću. Osim toga, razmotrena su različita efikasna rešenja radi očuvanja čvrstoće, kao što su ojačanja brava vrata.

Sajam automobila u Ženevi 2013 - Toyota FT-86 Open Concept

GT86 ima gotovo savršenu raspodelu težine u razmeri 53:47 radi još suptilnijeg odziva prilikom upravljanja, ubrzavanja i kočenja, uz izuzetno nisko težište od samo 460 mm. Iako će platneni krov najverovatnije imati pozitivan uticaj na težište, jer će ga dodatno sniziti, potrebne su detaljne inženjerske analize kako bi se postigao savršen balans, poput onog u kupeu.

 

Sveobuhvatne mere smanjenja težine su dovele do toga da GT86 ima samo 1,257 kg i shodno tome odnos težine i snage od 160 ks po toni. Najbolji mogući odnos težine i snage je od ključne važnosti za performanse u vozilu sa relativno malom zapreminom motora, pa je konstrukcija kabrioleta, koji je neutralan po pitanju težine u odnosu na kupe, jedan od najvažnijih zadataka u slučaju da ovaj projekat napreduje do proizvodne verzije.


VIDEO:


 

Toyota

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Jaguar XE stigao na domaće tržište

Jaguar XE stigao na domaće tržište

U godini kada slavi veliki jubilej, 80 godina od osnivanja brenda, eminentni britanski  proizvođač lansirao je potpuno novi model XE, koji je upravo stigao u prodajni salon Grand Motorsa, zvaničnog uvoznika i servisera vozila marke Jaguar za Srbiju...

40. godina bez premca – BMW Serije 3

40. godina bez premca – BMW Serije 3

Tokom poslednjih 40 godina i šest generacija modela Serije 3, BMW je postavio standard savremenih sportskih limuzina, posebnim dizajnom, sportskom agilnošću, efikasnošću i komforom, stvarajući jaku emocionalnu vezu između sportskog iskustva vožnje i svakodnevne praktičnosti...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje