AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Prvi „Švedsko-srpski forum o bezbednosti saobraćaja“

Prvi „Švedsko-srpski forum o bezbednosti saobraćaja“

Dana 4-5. decembra 2012. godine, u hotelu Metropol Palace u Beogradu biće organizovan prvi „Švedsko-srpski forum o bezbednosti saobraćaja“, u organizaciji Swedish trade council, Ambasade Švedske, Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije, švedske agencije za bezbednost saobraćaja SweRoad, kao i švedske firme Volvo Kamioni...

Forum će se baviti pitanjima bezbednosti saobraćaja u Srbiji koja se mogu rešiti putem značajnih infrastrukturnih ulaganja, kako na nivou države tako i na nivou lokalnih zajednica, kao što se  predviđa novom Nacionalnom strategijom za bezbednost saobraćaja 2013-2020, iniciranom od strane Vlade Republike Srbije a finansiranom od strane Svetske banke. Autor strategije, g. Dick Johnsson iz Švedske, predstavnik firme Louis Berger, će po prvi put govoriti o predloženom sadržaju  kao i o oblastima koje su u fokusu Strategije.

Strategija se, izmedju  ostalog, zasniva na podizanju svesti o značaju bezbednosti saobraćaja. Visok broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom u Srbiji svedoči o tome da se saobraćajno okruženje mora poboljšati. Zato će na ovom Forumu biti predstavljena iskustva iz Švedske i Srbije. Pored toga će brojna švedska preduzeća predstaviti rešenja iz oblasti koja su preporučena Strategijom, kao štu su Inteligentni transportni sistemi (ITS), Automatska saobraćajna kontrola (ATC) kao i rehabilitacija i održavanje puteva, koja se mogu primeniti i u Srbiji u rešavanju saobraćajnih pitanja, kako na nivou države tako i u lokalnim sredinama.

Kao jedna od smernica u povećanju bezbednosti saobraćaja, biće predstavljena Inicijativa „Vižn Zero“ (VZI), koja se primenjuje u Švedskoj. Prema postignutom rezultatu Švedska je uspela da ispuni cilj Evropske unije i da prepolovi broj smrtnih slučajeva u saobraćaju, čime je dostigla najnižu stopu smrtnosti u saobraćaju u svojoj istoriji, u odnosu na broj stanovnika zemlje. Više od 400 predstavnika organa državnih i opštinskih vlasti, kao i brojne švedske i srpske firme su pozvane na Forum, koji za cilj takođe ima razmatranje mogućnosti poslovne saradnje.
 
Ministarstvo saobraćaja Republike Srbije zvanično podržava ovaj Forum na kome učestvuju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za arhitekturu i urbanizam, Agencija za bezbednost saobraćaja, JKP putevi Srbije, Saobraćajni fakultet kao i Građevinski fakultet.

Druge švedske firme koje učestvuju u Forumu su: Evocon (Volvo Construction Equipment), Husqvarna, Sensys Traffic, Blinkfyrar.

Swedish Trade Council / The Commercial Section of the Embassy of Sweden

Honda u Ginisovoj knjizi rekorda

Honda u Ginisovoj knjizi rekorda

Honda je postavila novi rekord u Ginisovoj knjizi rekorda u okviru efikasnosti potrošnje goriva, sa prosekom od 2.82l na 100 km u vožnji kroz 24 zemlje Evropske unije, sa pređenih preko 13,498 km u 25 dana...

Kia u Frankfurtu predstavlja Sportage i Optimu

Kia u Frankfurtu predstavlja Sportage i Optimu

Kia Motors na 66. salonu automobila u Frankfurtu predstavlja dva potpuno nova modela - Sportage i Optima. Pored dva najvažnija noviteta Kia predstavlja i unapređenog cee’da i svoje najveće tehnološke novosti – novi 1.0 T-GDI motor i novi 7-stepeni menjač s dvostrukim kvačilom DCT.

Fiesta i Focus uz petogodišnje beskamatno finansiranje

Fiesta i Focus uz petogodišnje beskamatno finansiranje

Ford je izašao sa jedinstvenom ponudom na domaćem tržištu, budući da besplatno finansiranje u saradnji sa S Leasing-om prvi put pokriva celokupan iznos izuzev učešća, omogućava period otplate u trajanju do 60 meseci i nema nikakvih skrivenih troškova...

IAA Frankfurt 2015: Novi Toyota Prius - ponovno rođenje pionira

IAA Frankfurt 2015: Novi Toyota Prius - ponovno rođenje pionira

Predstavljanje potpuno nove, četvrte, generacije Priusa obeležava dalji napredak u istoriji i dostignućima Toyotine hibridne tehnologije. Novi model je izgrađen na prednostima i dostignućima svojih prethodnika i zadatak mu je da postavi nova merila u segmentu ekologije, potrošnje goriva i efikasnosti pogona...

Renault Symbioz
Slika nedelje