AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Prvi „Švedsko-srpski forum o bezbednosti saobraćaja“

Prvi „Švedsko-srpski forum o bezbednosti saobraćaja“

Dana 4-5. decembra 2012. godine, u hotelu Metropol Palace u Beogradu biće organizovan prvi „Švedsko-srpski forum o bezbednosti saobraćaja“, u organizaciji Swedish trade council, Ambasade Švedske, Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije, švedske agencije za bezbednost saobraćaja SweRoad, kao i švedske firme Volvo Kamioni...

Forum će se baviti pitanjima bezbednosti saobraćaja u Srbiji koja se mogu rešiti putem značajnih infrastrukturnih ulaganja, kako na nivou države tako i na nivou lokalnih zajednica, kao što se  predviđa novom Nacionalnom strategijom za bezbednost saobraćaja 2013-2020, iniciranom od strane Vlade Republike Srbije a finansiranom od strane Svetske banke. Autor strategije, g. Dick Johnsson iz Švedske, predstavnik firme Louis Berger, će po prvi put govoriti o predloženom sadržaju  kao i o oblastima koje su u fokusu Strategije.

Strategija se, izmedju  ostalog, zasniva na podizanju svesti o značaju bezbednosti saobraćaja. Visok broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom u Srbiji svedoči o tome da se saobraćajno okruženje mora poboljšati. Zato će na ovom Forumu biti predstavljena iskustva iz Švedske i Srbije. Pored toga će brojna švedska preduzeća predstaviti rešenja iz oblasti koja su preporučena Strategijom, kao štu su Inteligentni transportni sistemi (ITS), Automatska saobraćajna kontrola (ATC) kao i rehabilitacija i održavanje puteva, koja se mogu primeniti i u Srbiji u rešavanju saobraćajnih pitanja, kako na nivou države tako i u lokalnim sredinama.

Kao jedna od smernica u povećanju bezbednosti saobraćaja, biće predstavljena Inicijativa „Vižn Zero“ (VZI), koja se primenjuje u Švedskoj. Prema postignutom rezultatu Švedska je uspela da ispuni cilj Evropske unije i da prepolovi broj smrtnih slučajeva u saobraćaju, čime je dostigla najnižu stopu smrtnosti u saobraćaju u svojoj istoriji, u odnosu na broj stanovnika zemlje. Više od 400 predstavnika organa državnih i opštinskih vlasti, kao i brojne švedske i srpske firme su pozvane na Forum, koji za cilj takođe ima razmatranje mogućnosti poslovne saradnje.
 
Ministarstvo saobraćaja Republike Srbije zvanično podržava ovaj Forum na kome učestvuju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za arhitekturu i urbanizam, Agencija za bezbednost saobraćaja, JKP putevi Srbije, Saobraćajni fakultet kao i Građevinski fakultet.

Druge švedske firme koje učestvuju u Forumu su: Evocon (Volvo Construction Equipment), Husqvarna, Sensys Traffic, Blinkfyrar.

Swedish Trade Council / The Commercial Section of the Embassy of Sweden

Priča o novom Aurisu se nastavlja!

Priča o novom Aurisu se nastavlja!

Na obe lokacije, u ulici Kralja Milana, juče od 12 do 15 časova, i u ulici Milentija Popovića od 16 do 19 časova, Auris će se transformisati, i pokazati da je jednako lep i u drugoj boji, i jednako zabavan u novom, originalnom izdanju!

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Modernizovani Porsche 911 izgibio je svoj atmosferski motor, čije mesto je zauzeo manji turbo motor. Agregat ima šest cilindara, zapreminu od 3 litra i opremljen je sa dva turbopunjača. Da li je izgubio karakter?

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

Jaguar Land Rover grupa će u Frankfurtu prikazati nove i uzbudljive modele, a osim toga, javnost će premijerno upoznati i sa najnovijim tehnologijama. Na najvećem štandu do sada, Jaguar Land Rover izlaže čak 19 vozila iz svog portfolija...

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje