AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Opel ADAM: Jedinstven dizajn i potencijal za personalizaciju

Opel ADAM: Jedinstven dizajn i potencijal za personalizaciju

ADAM je Opelovo prvo malo lifestyle vozilo. Sub-segment u koji ulazi je u početku bio oblikovan prema savremenim automobilskima tumačenjima ’’retro’’ tema, ali je Opel namerno išao svojim sopstvenim, inovativnim putem. On je dao ADAM-u smele proporcije i jedinstven, moderan dizajn bez osvrta na prošlost...

Opel ADAM: Jedinstven dizajn i potencijal za personalizaciju

Da bi se dalje istakao, ADAM takođe dolazi sa više novih ideja nego bilo koji od njegovih konkurenata.

Prva i osnovna ideja je da se može individualizovati više nego bilo koji drugi automobil. Za tri godine razvoja, od prve skice do svetske premijere u Parizu, Opelovi dizajneri, inženjeri i stručnjaci razvili su izvanredne, nove, proizvodne karakteristike koje omogućavaju prilagođavanje ADAM-a daleko izvan poznatih granica. Malcolm Ward, direktor dizajna kaže: ’’Bio je tu izuzetan ’’mi to možemo’’ duh i sjajna energija u timu kada smo stvorili ADAM-a, a zadivljujuće je videti koliko je ideja koje su generisane u ranoj kreativnoj fazi realizovano u proizvodnji. Zahvaljujući ovom neverovatno svežem i hrabrom pristupu, ADAM se može personalizovati više nego bilo koji automobil u segmentu sa gotovo neograničenim brojem mogućih kombinacija boja eksterijera i enterijera, tkanina, dekora, točkova, itd.’’

Na primer, ADAM u automobilsku industriju prvi put uvodi tri karakteristike dizajna koje poboljšavaju njegov veliki potencijal za individualizaciju, kao što su: okviri točkova različitih boja, plafon sa printom i pozadinsko osvetljenje dekora na instrument tabli.

Smeo eksterijer sa originalnom siluetom i premijum enterijerom

ADAM uvodi Opelovu nagrađivanu dizajnersku filozofiju ’’vajarsko umeće sreće nemačku preciznost’’ u pomodni A-segment. On se izdvaja svojim mišićavim, originalnim izgledom, kao i smelim, moćnim razmerama: sa dužinom od 3,70 metara i širinom od 1,72 metara (bez retrovizora), ADAM ima istu dužinu, ali veću širinu nego MINI.

ADAM-ov upečatljiv i jedinstven ’’plutajući’’ krov koji je vizuelno odvojen od karoserije omogućava savršeno kombinovanje dve nijanse boja – osnovna karakteristika za individualizaciju. Znak sa imenom je, za razliku od većine drugih automobila, postavljen na zadnjem stubu, na kraju hromirane lajsne prozora, što dodaje jedinstvenu draž. Na širokoj prednjoj rešetki, ADAM je dobio novu hromiranu traku u obliku krila, na koju je utisnut Opelov znak, što je predstavljeno u novoj Astra porodici. Na bokovima, tipično izvajani Opelovi detalji, kao što je oštrica u donjem delu vrata i karakterističan oštar nabor oko kvaka na vratima, podesćaju na Astru GTC. Farovi imaju dnevna svetla (DRL) u obliku krila, takođe tipična za Opel. Po prvi put u segmentu, i farovi i zadnja svetla su dostupni sa najsavremenijom LED tehnologijom koja štedi energiju.

Opel ADAM: Jedinstven dizajn i potencijal za personalizaciju

Enterijer donosi ono što ADAM-ov luksuzni eksterijer obećava: stil i vrhunski premijum ambijent u, za mali automobil, zapanjujuće prostranom okruženju. Sa oblikovanim, skladnim površinama i gracioznim tečnim linijama, baš kao njegova veća braća, Astra, Meriva i Insignija, ADAM zaokružuje Opelovu filozofiju u najnovijem i najmanjem modelu. Novi ADAM-ovi ekskluzivni okrugli, instrumenti u stilu hronografa i i hromirani prekidači prenose auru sportske preciznosti.

Prosto jedinstven - praktično nijedan ADAM ne izgleda kao drugi

Novi Opel ADAM privlači pažnju besprekornim dizajnom, a još više svojim, gotovo neograničenim, mogućnostima za prilagođavanje. ADAM je Opelov novi šampion personalizacije zahvaljujući širokom spektru boja eksterijera, širokom izboru dizajna točkova, plus mnogim opcijama unutrašnjeg uređenja, uključujući različite dekorativne panele, pakete ambijentalne rasvete i plafon koji je bez premca u automobilskoj industriji. Bezbroj mogućih kombinacija boja karoserije i krova, felni, konfiguracija enterijera i opcija uređenja, nude ADAM-ovim kupcima izbor koji nije dostupan ni u jednom drugom autu. Dakle, praktično nijedan ADAM ne izgleda kao drugi, što čini svaki automobil jedinstvenim.

Opel ADAM: Jedinstven dizajn i potencijal za personalizaciju

Kada je u pitanju spoljašnji izgled, kupci već mogu da biraju između 12 boja karoserije, čija imena evociraju kulturne reference sa kojima će se ljubitelji filmova odmah povezati: ’’I'll be Black’’, ’’Papa don't Peach’’, ’’Purple Fiction’’, ’’James Blonde’’, ’’Saturday White Fever’’ i ’’Buzz Lightgreen’’. Da bi se slagao sa svakom bojom karoserije, tu je i personalizovani ključ. Dakle, čak i kada je vlasnik parkirao svog ADAM-a, veoma originalan i personalizovan deo automobila uvek ostaje sa njim/njom. ADAM-ov krov može biti u istoj boji kao i karoserija. Međutim, zarad boljeg kontrasta, tri boje krova se mogu kombinovati sa svakom bojom karoserije: sjajna ’’I'll be Black’’, svetlo krem ’’White my fire’’ i tamna i bogata ’’Men in Brown’’.

Umesto da ponudi konvencionalnu hijerarhiju setova opreme, ADAM stupa na novi front sa tri različita modula opreme. Oni su postavili osnov za prvi nivo individualizacije: ADAM JAM je smeo i fanki, obraća se kupcima koji su modno veoma osvešćeni; ADAM GLAM je elegantan i stilizovan, namenjen ljudima sa prefinjenim ukusom; a ADAM SLAM je prilično mišićav, sportski, sa uličnom inteligencijom.

Opel ADAM: Jedinstven dizajn i potencijal za personalizaciju

Na sledećem nivou podešavanja, vlasnici mogu da biraju između tri opcije za svaki od tri modula opreme: tako ADAM JAM, ADAM GLAM i ADAM SLAM mogu biti dodatno unapređeni i skrojeni prema individualnim ukusima sa crno-belim ’’Black Pack’’ ili ’’White Pack’’ setom koji kombinuje dve boje, kitnjastim ’’Twisted Pack’’ setom ili smelim ’’Extreme Pack’’ setom opreme. ’’Black Pack’’ nudi dodatnu eleganciju sa krovom, spoljnim retrovizorima i felnama u crnoj boji, dok ’’White Pack’’ ima iste detalje u beloj boji. ADAM sa ’’Twisted Pack’’ setom blista sa svojim šarenim spoljašnjim retrovizorima, rešetkom, felnama i unutrašnjom dekoracijom, koji mogu biti zeleni za ADAM JAM verziju, braon za ADAM GLAM ili crveni za ADAM SLAM varijantu. I ’’Extreme Pack’’ set sa upadljivim ukrasima na točkovima i retrovizorima, rešetkom, bojama i unutrašnjom dekoracijom, je apsolutno nepogrešiv izbor.

Opel ADAM: Jedinstven dizajn i potencijal za personalizaciju

Opelov novi lifestyle automobil može imati tri dodatna različita paketa (ADAM JAM ’’Splat’’, ADAM GLAM ’’Fly’’ i ADAM SLAM ’’Stripes’’) za personalizaciju retrovizora i drugih delova automobila, na primer, sa strane i pozadi.

Sveukupno, ADAM nudi 31 različit dizajn i boje za felne, sa veličinama koje idu od 15 do 18 inča, uključujući i felne u "Vintage" ili "Horn" stilu, što je korak dalje od klasičnih formi i dizajna. Nekonvencionalni, neodoljivi stilovi kao što su "Boomerang", "Hurricane", "Turbine" i "Twister", sigurno će privući pažnju. Dodatni detalj među nepogrešivim ADAM-ovim karakteristikama: čak i nakon što je kupac poručio svog ADAM-a, pojedine felne od 18 inča, sa sasvim novim raznobojnim okvirima, mogu se dodatno personalizovati. Opel je prvi i jedini proizvođač na svetu koji je ponudio  ovakve okvire koji su dostupni u šest različitih višedelnih setova boja, a postavljaju se na felne sa pet krakova. Kupci mogu da kombinuju boje okvira sa bojom karoserije, da prave velike kontraste ili da se poigravaju sa dvobojnim kombinacijama. ADAM je jedini automobil koji omogućava vlasnicima da individualno izaberu boje točkova prema sopstvenom ukusu.

Opel ADAM: Jedinstven dizajn i potencijal za personalizaciju

Jedinstvena i sveža atmosfera sa unutrašnjim dekorom sa pozadinskim osvetljenjem

U kabini postoji veliki broj mogućnosti za personalizaciju. Dostupne su četiri osnovne boje: crna, kakao, ljubičasta i bela. One se kombinuju sa 15 različitih dizajna sedišta koji takođe uključuje širok izbor materijala i boja. Pored toga, na raspolaganju je 19 različitih kompleta dekorativnih panela na instrument tabli i vratima. Ove instrument table mogu se posebno naručiti, tako da unutrašnjost ADAM-a može biti stalno personalizovana i prilagođena promenljivom ukusu vlasnika - ili promenljivim vlasnicima. Među 19 ponuđenih panela, 11 je u boji i slažu se sa eksterijerom, 8 je prekriveno premijum folijom sa ukrasnim šarama - od kojih 2 imaju čak i pozadinsko LED osvetljenje, što stvara blagi, svetlucavi izgled koji je apsolutno jedinstven u automobilskoj industriji.

Opel ADAM: Jedinstven dizajn i potencijal za personalizaciju

Ovaj ekskluzivan element dizajna je ukombinovan sa ambijentalnim paketom osvetljenja koji se sastoji od indirektnog svetla koje osvetljava džepove na vratima, središnju konzolu i pod. Kao deo seta ambijentalnog osvetljenja, kako bi se odredio ton unutrašnjosti, moguće je na dodir dugmeta izabrati 8 različitih boja koje se smenjuju, ili podesiti samo jednu. Moguće je izabrati crvenu, dve nijanse ćilibara, žutu, zelenu, plavu, ledeno plavu i belu. Ovo opet naglašava ADAM-ovo nenadmašno bogatstvo individualizacije.  

I krov u kabini može da se personalizuje kako bi odgovarao svačijem ukusu. Veliki šiber može da ispuni ADAM-a prirodnim svetlom. Štampane grafike za prostor iznad glave su nešto što nikad do sad nije viđeno u automobilskoj industriji. Dostupna su tri motiva, ’’Sky’’ sa oblacima, ’’Fly’’ sa jesenjim lišćem ili ’’Go’’ sa šahovskom tablom. Međutim, ADAM-ov najspektakularniji plafon je ‘’Starlight’’, koji je osvetljen sa 64 LED sijalice tako da stvara utisak zvezdanog noćnog neba. Apsolutno je jedinstven u ovom segmentu vozila, ali i u svim drugim segmentima, izuzev najskupljih limuzina na svetu. Romantičari mogu da kombinuju Sky motiv sa Starlight osvetljenjem.

Opel ADAM: Jedinstven dizajn i potencijal za personalizaciju

Kreativni paketi Opel ADAM-u dodaju posebnu draž


 
Pored ogromne raznolikosti boja i dekora, a nakon Black/White, Twisted, Extreme setova, dodatni različiti paketi daju ADAM-u poseban izgled. Kupci koji žele da svog ADAM-a učine sportskim, mogu se opredeliti za ’’OPC Line Pack’’ sa još agresivnijim izgledom branika i spojlera. ’’Extreme Carbon Pack’’, uključujući rešetku i retrovizore sa karbon dizajnom, stvara izuzetan izgled. A oni koji žele da u kabini dovedu boje do maksimalnog izražaja, mogu se opredeliti za ’’Color Pack’’ koji dodaje živopisne akcente na volanu i menjaču.

Opel

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Jaguar XE stigao na domaće tržište

Jaguar XE stigao na domaće tržište

U godini kada slavi veliki jubilej, 80 godina od osnivanja brenda, eminentni britanski  proizvođač lansirao je potpuno novi model XE, koji je upravo stigao u prodajni salon Grand Motorsa, zvaničnog uvoznika i servisera vozila marke Jaguar za Srbiju...

40. godina bez premca – BMW Serije 3

40. godina bez premca – BMW Serije 3

Tokom poslednjih 40 godina i šest generacija modela Serije 3, BMW je postavio standard savremenih sportskih limuzina, posebnim dizajnom, sportskom agilnošću, efikasnošću i komforom, stvarajući jaku emocionalnu vezu između sportskog iskustva vožnje i svakodnevne praktičnosti...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje