AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota Auris karavan - Nove informacije

Toyota Auris karavan - Nove informacije

Toyotu Auris čeka generacijska smena. Nova generacija Aurisa na tržište stiže u januaru 2012. godine, a zanimljivo je da će biti dostupna i u karoserijskoj verziji karavan, što nije sličaj sa aktuelnom generacijom ovog kvalitetnog automobila niže srednje klase...

Toyota Auris karavan - Nove informacije

Toyota Auris Touring Sports, kako Japanci zvanično nazivaju ovaj karavan, predstavljena je na sajmu automobila u Parizu ove godine, ali detalji su ostali u tajnosti. U Parizu smo saznali da karavan za 285 mm duži od hečbeka, a sada nam nemački magazin AutoBild otkriva, da će karavan verzija biti za 1.500 evra skuplja od hečbeka.

Karavani trenutno čine 25% prodaje C segmenta, a novi Auris Touring Sports će biti prvi karavan u segmentu sa potpuno hibridnim agregatom. Kombinujući svestranost i dinamičan dizajn, bez pravljenja kompromisa po prtljažni prostor, novi Touring Sports je nova implementacija Toyotine potpuno hibridne tehnologije (HSD).

Kao i novi Auris hečbek, Touring Sports ima snažan i dinamičan dizajn karoserije, koji maksimalno koristi aerodinamičke prednosti smanjene visine ovog modela, kao i dinamička poboljšanja zbog nižeg centra gravitacije. Iako deli isto međuosovinsko rastojanje od 2,600 mm, Auris Touring Sports je 285 mm duži od hečbeka, a razlog povećanja dužine je veći prtljažni prostor na novom karavanu.

Pozadi, Auris Touring Sports ima novi dizajn branika i zadnjih vrata, dok je prag prtljažnika postavljen 80 mm niže nego na hečbeku. Stoga je i mesto za registarsku tablicu podignuto, kako bi se zadržale proporcije. Kao i na ostalim modelima iz asortimana, novi dizajn zadnjih kombinovanih svetala naglašava dinamičan oblik zadnjeg krila, novog D stuba i zadnjeg stakla.

Toyota Auris karavan - Nove informacije

U ponudi novog Aurisa, biće pet motora, koji će biti i u ponudi karavanske verzije. Dva od ponuđenih motora su benzinska: 1.33 Dual VVT-i (73 kW) i 1.6 Valvematic (97 kW). Kod slabijeg agregata, u ponudi će biti i Stop-Start sistem. Veći benzinski agregat biće u ponudi sa šestostepenim menualnim ili MultiDrive S menjačem sa potpuno promenjivim prenosom. U modu Sport, pomenuti menjač i sedam stepeni prenosa. Takođe, u sportskom režimu rada, sistem prilikom kočenja pred krivinu samostalno koči automobil i motorom, a prilikom izlaska iz krivine, sistem se brine da menjač bude u optimalnom stepenu prenosa za najbolje ubrzanje.

Tu su i dva turbodizela: 1.4 D-4D (66 kW) i modernizovani 2.0 D-4D (91 kW) poreklom iz modela Avensis. Manji dizel agregat može biti uparen sa šestostepenim manuelnim ili automatizovanim manuelnim menjačem pod nazivom MultiMode. Dvolitarski turbodizel motor uparen je sa šestostepenim manuelnim menjačem i sistemom Stop-Start.

Toyota Auris karavan - Nove informacije

Kao što smo i najavili, peta verzija je Auris Hybrid, kojeg pogoni sistem HSD (Hybrid Synergy Drive). Čini ga benzinski 1.8 VVT-i motor upren sa elektromotorom snage 60 kW i menjačem E-CVT. Ukupna snaga pogonskog sistema iznosi 100 kW. Toyota je prodala oko 60.000 hibridnih Aurisa prethodne generacije, što ga čini drugim najpopularnijim full-hybrid modelom u Evropi, posle Priusa.

Automagazin.rs

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Modernizovani Porsche 911 izgibio je svoj atmosferski motor, čije mesto je zauzeo manji turbo motor. Agregat ima šest cilindara, zapreminu od 3 litra i opremljen je sa dva turbopunjača. Da li je izgubio karakter?

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

Jaguar Land Rover grupa će u Frankfurtu prikazati nove i uzbudljive modele, a osim toga, javnost će premijerno upoznati i sa najnovijim tehnologijama. Na najvećem štandu do sada, Jaguar Land Rover izlaže čak 19 vozila iz svog portfolija...

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje