AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Saveti za kupovinu zimskih pneumatika i cene

Saveti za kupovinu zimskih pneumatika i cene

Možete imati vrhunski bezbedan automobil, ali bez odgovarajućih pneumatika, od njega ćete napraviti samo luksuzne sanke. Iako zakon propisuje da su zimski pneumatici obavezni samo kada se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, pokušaćemo da Vam objasnimo da su zimski pneumatici neophodni i u drugim uslovima...

Saveti za kupovinu zimskih pneumatika i cene

Novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima počeo je da se primenjuje od 4. maja 2012. godine. Upravo u ovom dokumentu su definisane odredbe, koje se odnose na upotrebu zimske opreme u predstojećem periodu, od DANAS 1. novembra do 1. aprila. Zima se nezadrživo bliži, termometar je već nekoliko puta pokazao vrednosti oko 0°C, na planinama je prvi sneg pao pre nekoliko dana, a temperature su uveliko "u minusu".

Zimski pneumatik - za niske temperature!

Zimske pneumatike treba da imamo na vozilu, ne zbog toga da ne bismo bili kažnjeni, već zbog sopstvene bezbednosti, bezbednosti saputnika u vozilu i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Kao što je poznato, letnji pneumatici značajno gube svoja svojstva na temperaturama nižim od 7 stepeni Celzijusa. Dakle, zimski pneumatici nam nisu potrebni samo kada padne sneg, već i kada se temperatiura spusti ispod 7°C. Neki proizvođači automobila ističu da manje od 10 % vozača u Evropi vozi po snegom prekrivenom putu, pa se zato zimski pneumatik prvenstveno razvija za vožnju u uslovima niskih temperatura, kada je automobil sa letnjim pneumaticima veoma teško kontrolisati i kada se zaustavni put drastično produžava, a samim tim i rizik od saobraćajne nesreće.

Saveti za kupovinu zimskih pneumatika i cene

Pritisak, dubina dezena, brzinski index

Kao što je važno izabrati odgovarajuće zimske pneumatike, tako je važno kontrolisati i pritisak, jer pritisak opada sa padom temperature vazduha.

Takođe, važno je istaći da proizvođači ističu zamenu sva četiri pneumatika, kako bi vozač imao maksimalnu kontrolu nad automobilom. U slučaju da automobil ima zimske pneumatike na prednjim pogonskim točkovima, a letnje na zadnjim, drastično se povećava rizik od pojave preupravljanja, odnosno nekontrolisanog zanošenja zadnjeg dela automobila. U zimskim uslovima vožnje, sa letnjim pneumaticima na vozilu, preupravljanje se javlja iznenada i munjevito brzo, pa čak ni profesionalni sportski vozači nisu sposobni da predvide ovako ponašanje automobila i reaguju na vreme. Iako u našim zakonskim odredbama za predstojeću zimsku sezonu to ne stoji, predlažemo da na vozilo montirate četiri zimska pneumatika, jer život nema cenu.

Saveti za kupovinu zimskih pneumatika i cene

Zimski pneumatik - za kišne uslove!

Brzinski index kod zimskih pneumatika je obično manji, i zato posebnu pažnju obratite na preporuke proizvođača pneumatika. Zimni pneumatik za porodična vozila mora imati dubinu dezena glavnog gazećeg sloja od najmanje 4 milimetra. To je važno ne samo zbog bezbednijeg kretanja u snežnim uslovima, već i zbog vožnje u kišnim uslovima, kada je povećan rizik od pojave koja se zove "akvaplaning". Važna funkcija koju "guma" treba da ispuni na mokroj i vodom prekrivenoj podlozi je da, kroz kanale kojima je ispresecan protektor, odvodi vodu. Bez kanala određene dubine, tanak sloj vode ostaje zmeđu pneumatika i podloge, što izaziva gubitak prijanjanja i nekontrolisano kretanje vozila.

Jurnjava u poslednjem trenutku

Kao što smo istakli, sada je optimalno vreme za promenu pneumatika. Ne treba čekati trenutak da temperature budu već uveliko "u minusu", ili da padne sneg. Pored toga, ovih dana u vulkanizerskim servisima nema "gužve", pa se sa stručnim serviserima možete posavetovati o izboru idealnog pneumatika za vaš automobil. Već za nekoliko dana, tamo će biti prilično "veselo", a oni neće imati previše vremena za razgovor.

 

Pogledajte CENOVNIK ZIMSKIH PNEUMATIKA u AP Sportu.

Saveti za kupovinu zimskih pneumatika i cene

Odlučili ste da kupite zimske pneumatike? Da li znate razliku između pneumatika sa simbolom "tri planinska vrha i snežnom pahuljom" i pneumatika sa oznakom "M+S"?

Jedna od prvih stvari, koja je direktno povezana sa bezbednošću vaše porodice, jeste zamena pneumatika. S obzirom da su pneumatici JEDINA dodirna tačka vašeg automobila sa snežnom, ledom prekrivenom, ili mokrom podlogom, važno je da napravite ispravan izbor, naravno u zavisnosti od uslova u kojima najviše koristite vaš automobil. Samo pneumatici, koji na sebi imaju simbol tri planinska vrha i pahulju snega (ili pahulja unutar planine), testirani su za korišćenje u teškim snežnim uslovima.

Kako su ulice Beograda izgledale u najsnežnijim danima protekle zime, možemo pogledati jednostavnim klikom na LINK.

Šta znači simbol "M+S"?

Pneumatici "M+S", odnosno pneumatici za blato i sneg (Mud and Snow), specijalno su razvijeni za poboljšanje voznih osobina automobila u blatu i čvrstom ili otopljenom snegu. Simbol "M+S" se odnosi na konstrukciju dezena pneumatika, koji ima karakteristične blokove lamela, udaljene jedne od drugih više nego što je to kod letnjih pneumatika. Zato se neki pneumatici "M+S" prodaju i kao pneumatici za sva godišnja doba, ali u tom slučaju MORAJU biti obeleženi specijalnim simbolom za sva godišnja doba. Pneumatici za sva godišnja doba nemaju vrhunske performanse u karakterističnim letnjim uslovima, niti imaju vrhunske performanse u karakterističnim zimskim uslovima.

Zaključak: Nisu svi pneumatici "blato i sneg" testirani za korišćenje u snežnim uslovima. Na drugoj strani, SVI zimski pneumatici moraju imati simbol "M+S"!

Saveti za kupovinu zimskih pneumatika i cene

Šta "kaže" zakon?

U skladu sa članom 113 pomenutog pravilnika, u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena pneumaticima za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Za one koji na svojim vozilima ne budu imali zimske pneumatike u navedenim uslovima, predviđena je novčana kazna u iznosu najmanje od 6.000 dinara.

Veoma bogat asortiman zimskih pneumatika i njihove cene, možete pogledati na sajtu kompanije AP SPort.

Tekst i foto: Goran Sarić - Automagazin portal

Brabus modifikovao Mercedes-Benz C63 AMG S po svom

Brabus modifikovao Mercedes-Benz C63 AMG S po svom

Na spisku frankfurtskih noviteta nalazi se još jedan veoma zanimljiv automobil. Brabus će tamo svetu pokazati modifikovani Mercedes-Benz C63 AMG S, čiji agregat razvija maksimalnu snagu od 600 KS i maksimalni obrtni moment od 800 Nm...

Nova Seat Ibiza je stigla u Srbiju

Nova Seat Ibiza je stigla u Srbiju

Španski brend SEAT, od septembra predstavlja na našem tržištu model Nova Ibiza. Pod sloganom ''OTVARA VAM NOVI SVET" u ovlašćenim prodajnim salonima možete doživeti sva njena unapređenja i inovacije...

Opel CV Road Show krenuo kroz Srbiju (FOTO)

Opel CV Road Show krenuo kroz Srbiju (FOTO)

Juče je u Opelovom prodajno-servisnom centru Autopromet zvanično počeo Opel CV Road Show – karavan Opelovih komercijalnih vozila koji će pored Beograda posetiti Požarevac, Čačak, Niš i potom nastaviti za Makedoniju, a zatim u Bugarsku...

Toyota u Frankfurtu 2015

Toyota u Frankfurtu 2015

Na predstojećem Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu (novinarski dani 15-16. septembar, za javnost 19-27. septembar), dve dominantne teme će oblikovati Toyotin štand. Jedna je neumorno širenje Toyotinog hibridnog asortimana...

Laka, lakša – nova Opel Astra

Laka, lakša – nova Opel Astra

Lakša, štedljivija i kompaktnija, uz ponudu izdašnijeg unutrašnjeg prostora – sve u vezi sa novom Opel Astrom prati maksime krajnje efikasnosti. Sve komponente i elementi dizajna su u skladu sa upravo tim standardima, što je rezultiralo inteligentnim paketom „à la Astra“...

Novi Kia Sorento stigao u Srbiju (FOTO)

Novi Kia Sorento stigao u Srbiju (FOTO)

Kia je odlučila da napadne samo vrh velikih mainstream SUV modela. Treća generacija modela Sorento, koja je pre nekoliko dana i zvanično prezentovana u Srbiji, je luksuznija, rafiniranija i prostranija nego ranije. Pre nego što vidite cenu ovog luksuznog SUV-a, molimo vas da pročitate šta su inženjeri u ovoj kompaniji pripremili za vlasnike novog Sorenta...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje