AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota i James Bond - Samo dvaput se živi

Toyota i James Bond - Samo dvaput se živi

Bond groznica se širi… približava se premijera najnovijeg filma Skyfall. Sasvim se slučajno poklopilo da Bond i Toyota ove godine zajedno slave! James Bond puni  50 godina, dok ove godine Toyota obeležava 75 godina postojanja...

Toyota i James Bond - Samo dvaput se živi

Zbog toga je pravi trenutak da zavrtimo film unazad i podsetimo se još jedne legende; jednog od najatraktivnijih automobila koje je Toyota napravila, a koji je učestvovao u stvaranju ikone 007 - Toyote 2000GT.

U godini kada je predstavljen, 1967, model  2000GT je dobio prvu glavnu filmsku ulogu  rame uz rame sa Sean Conneryiom, koji je glumio Jamesa Bonda u filmu Samo dvaput se živi. Ovaj Bondov automobil je jedinstven i razlikuje se od „standardne“ verzije ove ionako limitirane serije automobila. Navodno su, zbog Conneryjeve visine, filmski producenti tražili od Toyote da preradi automobil i naručili dva kabrio modela za film. 2000GT je kao prikovan za put, a njegova najviša tačka je samo 116 cm iznad tla.

45 godina kasnije, 2000GT je postao ikona i sastavni deo istorije Jamesa Bonda.

Često je nosio titulu „prvi pravi japanski sportski automobil", izrađeno je manje od 400 primeraka ovog dvoseda sa motorom napred i pogonom na zadnje točkove. 2,0 litarski šesterocilindrični motor je prvi Toyotin DOHC motor razvijen u saradnji sa Yamahom. (Nekoliko decenija kasnije, ponovo smo sarađivali sa Yamahom na razvoju superautomobila Lexus LFA.)

Nedavno je američki  voditelj  i kolekcionar automobila („gearhead" u SAD-u) Jay Leno dobio priliku da provede vreme za upravljačem jednog od tih 2000GT kabrioleta.

VIDEO:



Ne samo da je 2000GT holivudska ikona i istinski lep primer automobilskog dizajna i inženjeringa, nego je on takođe i pravi sportski automobil sa neverovatno bogatim nasleđem.

1966. godine, pre nego što automobil lansiran, vozili smo 2000GT u 72-časovnom testu izdržljivosti pri visokim brzinama. Postavili smo niz svetskih rekorda brzine i izdržljivosti tokom ovog testa, koji je priznat od strane Svetske automobilske federacije (FIA). Iste godine, 2000GT je bio treći na Velikoj nagradi Japana i nastavio da pobeđuje 1967. u trci 24 časa Fuđija.

Toyota i James Bond - Samo dvaput se živi

Kasnije je američka automobilska legenda Carroll Shelby hvatao vetar sa 2000GT, pa je odlučio da vozi dva primerka u trkama „Sports Car Club of America (SCCA)“ u sezoni 1968. Shelbyu su isporučena tri automobila, dva je vozio, a treći je zadržao ’kao rezervu’. Vozači  Scooter Patrick i Dave Jordan su sa 2000GT ostvarili nekoliko pobeda ili završili sezone drugi i treći tokom prvenstva.

A legenda se nastavlja... naš najnoviji sportski kupe sa motorom napred, a pogonom na zadnje točkove - Toyota GT86, u velikoj meri nasleđuje dizajn svog pretka i nastavlja tradiciju izgleda našeg atraktivnog sportskog automobila. Kako biste se u to uverili, najbolje da pogledate video našeg glavnog dizajnera „Dezi" Nagaya koji će vam sve to strastveno objasniti svojim svojim rečima!

VIDEO:



Izvor: Toyota Europe Blog, autor Danny Chen

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Jaguar XE stigao na domaće tržište

Jaguar XE stigao na domaće tržište

U godini kada slavi veliki jubilej, 80 godina od osnivanja brenda, eminentni britanski  proizvođač lansirao je potpuno novi model XE, koji je upravo stigao u prodajni salon Grand Motorsa, zvaničnog uvoznika i servisera vozila marke Jaguar za Srbiju...

40. godina bez premca – BMW Serije 3

40. godina bez premca – BMW Serije 3

Tokom poslednjih 40 godina i šest generacija modela Serije 3, BMW je postavio standard savremenih sportskih limuzina, posebnim dizajnom, sportskom agilnošću, efikasnošću i komforom, stvarajući jaku emocionalnu vezu između sportskog iskustva vožnje i svakodnevne praktičnosti...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje