AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota i James Bond - Samo dvaput se živi

Toyota i James Bond - Samo dvaput se živi

Bond groznica se širi… približava se premijera najnovijeg filma Skyfall. Sasvim se slučajno poklopilo da Bond i Toyota ove godine zajedno slave! James Bond puni  50 godina, dok ove godine Toyota obeležava 75 godina postojanja...

Toyota i James Bond - Samo dvaput se živi

Zbog toga je pravi trenutak da zavrtimo film unazad i podsetimo se još jedne legende; jednog od najatraktivnijih automobila koje je Toyota napravila, a koji je učestvovao u stvaranju ikone 007 - Toyote 2000GT.

U godini kada je predstavljen, 1967, model  2000GT je dobio prvu glavnu filmsku ulogu  rame uz rame sa Sean Conneryiom, koji je glumio Jamesa Bonda u filmu Samo dvaput se živi. Ovaj Bondov automobil je jedinstven i razlikuje se od „standardne“ verzije ove ionako limitirane serije automobila. Navodno su, zbog Conneryjeve visine, filmski producenti tražili od Toyote da preradi automobil i naručili dva kabrio modela za film. 2000GT je kao prikovan za put, a njegova najviša tačka je samo 116 cm iznad tla.

45 godina kasnije, 2000GT je postao ikona i sastavni deo istorije Jamesa Bonda.

Često je nosio titulu „prvi pravi japanski sportski automobil", izrađeno je manje od 400 primeraka ovog dvoseda sa motorom napred i pogonom na zadnje točkove. 2,0 litarski šesterocilindrični motor je prvi Toyotin DOHC motor razvijen u saradnji sa Yamahom. (Nekoliko decenija kasnije, ponovo smo sarađivali sa Yamahom na razvoju superautomobila Lexus LFA.)

Nedavno je američki  voditelj  i kolekcionar automobila („gearhead" u SAD-u) Jay Leno dobio priliku da provede vreme za upravljačem jednog od tih 2000GT kabrioleta.

VIDEO:



Ne samo da je 2000GT holivudska ikona i istinski lep primer automobilskog dizajna i inženjeringa, nego je on takođe i pravi sportski automobil sa neverovatno bogatim nasleđem.

1966. godine, pre nego što automobil lansiran, vozili smo 2000GT u 72-časovnom testu izdržljivosti pri visokim brzinama. Postavili smo niz svetskih rekorda brzine i izdržljivosti tokom ovog testa, koji je priznat od strane Svetske automobilske federacije (FIA). Iste godine, 2000GT je bio treći na Velikoj nagradi Japana i nastavio da pobeđuje 1967. u trci 24 časa Fuđija.

Toyota i James Bond - Samo dvaput se živi

Kasnije je američka automobilska legenda Carroll Shelby hvatao vetar sa 2000GT, pa je odlučio da vozi dva primerka u trkama „Sports Car Club of America (SCCA)“ u sezoni 1968. Shelbyu su isporučena tri automobila, dva je vozio, a treći je zadržao ’kao rezervu’. Vozači  Scooter Patrick i Dave Jordan su sa 2000GT ostvarili nekoliko pobeda ili završili sezone drugi i treći tokom prvenstva.

A legenda se nastavlja... naš najnoviji sportski kupe sa motorom napred, a pogonom na zadnje točkove - Toyota GT86, u velikoj meri nasleđuje dizajn svog pretka i nastavlja tradiciju izgleda našeg atraktivnog sportskog automobila. Kako biste se u to uverili, najbolje da pogledate video našeg glavnog dizajnera „Dezi" Nagaya koji će vam sve to strastveno objasniti svojim svojim rečima!

VIDEO:



Izvor: Toyota Europe Blog, autor Danny Chen

Priča o novom Aurisu se nastavlja!

Priča o novom Aurisu se nastavlja!

Na obe lokacije, u ulici Kralja Milana, juče od 12 do 15 časova, i u ulici Milentija Popovića od 16 do 19 časova, Auris će se transformisati, i pokazati da je jednako lep i u drugoj boji, i jednako zabavan u novom, originalnom izdanju!

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Modernizovani Porsche 911 izgibio je svoj atmosferski motor, čije mesto je zauzeo manji turbo motor. Agregat ima šest cilindara, zapreminu od 3 litra i opremljen je sa dva turbopunjača. Da li je izgubio karakter?

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

Jaguar Land Rover grupa će u Frankfurtu prikazati nove i uzbudljive modele, a osim toga, javnost će premijerno upoznati i sa najnovijim tehnologijama. Na najvećem štandu do sada, Jaguar Land Rover izlaže čak 19 vozila iz svog portfolija...

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje