AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Najštedljiviji Opelov dizel do sada sa emisijom CO2 od samo 88 g/km

Najštedljiviji Opelov dizel do sada sa emisijom CO2  od samo 88 g/km

Najštedljivija Opel Corsa sada je posebno ekološka i ekonomična. Trovratna Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX sa 70 kW/95 KS i Start/Stop tehnologijom troši samo 3,3 litre dizela na 100 km. Što odgovara prosečnoj vrednosti emisije ugljen-dioksida od samo 88 g/km (petovratna verzija: 3,4 l/100 km i 89 g/km CO2)...

Najštedljiviji Opelov dizel do sada sa emisijom CO2  od samo 88 g/km

Ovi rezultati čine Corsu 1.3 CDTI ecoFlex Opelovim najekonomičnijim i najefikasnijim dizel modelom u istoriji.
 
„Ova Corsa još jednom naglašava Opelovu vodeću ulogu u razvoju održivih rešenja za mobilnost. Za samo pet godina, od prve Corse ecoFLEX do danas, uspeli smo da smanjimo  potrošnju i emisiju ugljen-dioksida za 26% uz istovremeno povećanje performansi za više od 26%. Naši kupci, kao i okruženje, to cene“, rekao je Mike Ableson, potpredsednik Opelovog odeljenja za razvoj, sumirajući sve prednosti ove prvakinje u štednji goriva.

Opelova definicija inženjerskog umeća: potrošnja niža za sedam odsto

Već poslednju generaciju Corse 1.3 CDTI ecoFLEX iz 2011. krasila je izvanredna štedljivost sa potrošnjom od 3,5 litara na 100 km i emisijom od 94 g/km ugljen-dioksida, pa je ovo poslednje smanjenje od 0,2 litre i šest grama ugljen-dioksida čini apsolutnom prvakinjom štedljivosti u Opelovom dizel portfoliju. Napravljen je i ceo niz poboljšanja koja su smanjila potrošnju goriva i emisiju za skoro sedam dodatnih odsto. Turbo dizel varijanta je opremljena pumpom za ulje promenljive zapremine koja tako stvara samo potreban pritisak ulja. Pumpa varira količinu ulja u protoku u zavisnosti od opterećenja motora, a sve kako bi se energija potrebna za protok ulja u motoru smanjila na najmanju moguću meru. Efikasnoj potrošnji goriva doprinosi i korišćenje posebnog ulja niske viskoznosti u menjaču. Sve ove mere upotpunjuju prilagođenost parametara rada motora u kontrolnom modulu.

Od novembra 2012. Corsa će biti dostupna i sa novom generacijom manuelnog menjača koji je konstruisao Opel, a koji osigurava još precizniju i lakšu promenu stepena prenosa. Inženjeri su postigli smanjenje trenja i sila prenosa kao i putanje menjača. Temeljno je prerađena osnova menjača: korišćeni su novi zupčanici i promenjeni delovi, među kojima su i poluge menjača i račvasta osovina. Krajnji rezultat je velika udobnost prilikom promene brzina i optimalno funkcionisanje u hladnim i toplim uslovima. Nove gume 185/65 R15 sa niskim otporom kotrljanja takođe čine Corsu dodatno ekološkom.

Međutim, čak i uz ovakvu štedljivost u potrošnji performanse nisu ugrožene. Maksimalni obrtni momenat od 190 Nm dostupan je između 1750 i 3250 obrtaja. Turbo dizel varijanta Corse sa 70 kW/95 KS ubrzava od 0 do 100 km/h za 12,3 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 177 km/h.

Optimalna šasija: veća udobnost u vožnji uz agilno upravljanje

Opelovi inženjeri su optimizirali i šasiju na svim varijantama Corse (osim OPC Nürburgring Edition). Sistem vešanja i amortizera sada kompenzuje još nežnije i blaže prilikom vožnje na neravnim podlogama, poboljšavajući time udobnost vožnje. To je posebno velika prednost kada se vozi neasfaltiranim putevima ili tokom vožnje malim brzinama u gradskim uslovima. Sada i ekološki svesni vozači ecoFLEX varijanti mogu da uživaju u šasiji koja ne iziskuje kompromise u pogledu agilnosti i upravljanja uprkos ponuđenoj udobnosti.

Najštedljiviji Opelov dizel do sada sa emisijom CO2  od samo 88 g/km

U poslednjih trideset godina Opel Corsa je neizostavan deo individualne mobilnosti u Evropi. Trenutno Corsa modeli predstavljaju oko 28% ukupne Opel/Vauxhallove prodaje. Do danas je, u četiri generacije, prodato oko 12 miliona primeraka ovog modela. Corsa je dostupna sa dizel i benzinskim motorom, kao i LPG motorom (tečni naftni gas) uz snagu koja se kreće od 51 kW/70 KS do 155 kW/210 KS.

ecoFLEX modeli i električna Ampera: održivost u najboljoj Opelovoj tradiciji

ecoFLEX varijante su deo Opelove linije modela koje su posebno ekonomične, a koje ne smanjuju uživanje u vožnji, performanse i sigurnost. Trenutno Opel nudi gotovo 70 ecoFLEX varijanti. Pored nove Corse od 88 g/km, treba istaći i Opel Astru 1.7 CDTI ecoFLEX sa 81 kW/110 KS i 96 kW/130 KS koja troši svega 3,7 litara dizela na 100 km i emituje 99 g/km CO2, zatim Merivu 1.3 CDTI ecoFLEX sa 70 kW/95 KS (4,1 l/100 km i 109 g/km CO2), Insigniju 2.0 CDTI ecoFLEX sa 81 kW/110 KS i 96 kW/130 KS (4,3 l/100 km i 114 g/km CO2) i za kraj Zafiru Tourer 2.0 CDTI ecoFLEX sa 96 kW/130 KS (4,5 l/100 km i 119 g/km CO2).

Ovaj ekološki portfolio modela upotpunjuje Opel Ampera. Opel je u „Evropskom automobilu godine 2012.“ spojio prikladnost za svakodnevnu upotrebu sa revolucionarnom i održivom pogonskom tehnologijom jer je Ampera prvi električni automobil koji se savršeno uklapa u živote kupaca bez potrebe za menjanjem njihovih svakodnevnih navika.

Opel

Priča o novom Aurisu se nastavlja!

Priča o novom Aurisu se nastavlja!

Na obe lokacije, u ulici Kralja Milana, juče od 12 do 15 časova, i u ulici Milentija Popovića od 16 do 19 časova, Auris će se transformisati, i pokazati da je jednako lep i u drugoj boji, i jednako zabavan u novom, originalnom izdanju!

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Modernizovani Porsche 911 izgibio je svoj atmosferski motor, čije mesto je zauzeo manji turbo motor. Agregat ima šest cilindara, zapreminu od 3 litra i opremljen je sa dva turbopunjača. Da li je izgubio karakter?

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

Jaguar Land Rover grupa će u Frankfurtu prikazati nove i uzbudljive modele, a osim toga, javnost će premijerno upoznati i sa najnovijim tehnologijama. Na najvećem štandu do sada, Jaguar Land Rover izlaže čak 19 vozila iz svog portfolija...

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje