AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

EU: Nova smanjenja prosečne emisije CO2

EU: Nova smanjenja prosečne emisije CO2

Evropska komisija je saopštila predloge smanjenja emisije CO2 novih putničkih automobila i lakih dostavnih vozila. Da bi novi emisioni limiti stupili na snagu, oni moraju biti odobreni od Evropskog parlamenta i Saveta Evrope...

Plan je da do 2020. godine, prosečna emisija CO2 iznosi 95 grama po pređenom kilometru. Prosečna emisija CO2 kod lakih dostavnih vozila, do 2020. godine će biti smanjena na 147 g/km. Ove prosečne vrednosti se odnose se na sva nova auta, ali ne mora svaki proizvođač da ih ispuni. Svaka automobilska kompanija će imati svoj individualni cilj, koji će biti direktno determinisan prosečnom masom svojih vozila. Na svakih 100 kilograma mase, biće dozvoljeno 3,33 grama po pređenom kilometru. Na primer, koncern Volkswagen ima cilj da postigne prosečno emisiju od 132 g/km CO2, a koncern Fiat ima cilj da ostvari prosečnu emisiju od 121 gram CO2 po pređenom kilometru.

Ovi predlozi su naišli na oštre kritike. Britansko Udruženje proizvođača i prodavaca motornih vozila, istaklo je da su ovi ciljevi prestrogi i da bez pomoći neće moći da se ostvare. Kako navodi ovo udruženje, za ispunjenje ovih uslove će biti potrebne velike investicije i proces ubrzanog uvođenja automobila sa niskom emisijom CO2.

Prosečna emisija automobila, prošle godine u EU je iznosila 135 g/km. Neke kompanije su prošle godine ispunile ciljeve zacrtane za 2015. godinu, kao što su Toyota i PSA.

Automagazin.rs

Priča o novom Aurisu se nastavlja!

Priča o novom Aurisu se nastavlja!

Na obe lokacije, u ulici Kralja Milana, juče od 12 do 15 časova, i u ulici Milentija Popovića od 16 do 19 časova, Auris će se transformisati, i pokazati da je jednako lep i u drugoj boji, i jednako zabavan u novom, originalnom izdanju!

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Modernizovani Porsche 911 izgibio je svoj atmosferski motor, čije mesto je zauzeo manji turbo motor. Agregat ima šest cilindara, zapreminu od 3 litra i opremljen je sa dva turbopunjača. Da li je izgubio karakter?

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

Jaguar Land Rover grupa će u Frankfurtu prikazati nove i uzbudljive modele, a osim toga, javnost će premijerno upoznati i sa najnovijim tehnologijama. Na najvećem štandu do sada, Jaguar Land Rover izlaže čak 19 vozila iz svog portfolija...

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje