AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ferrari F12berlinetta: Prve fotografije i informacije

Ferrari F12berlinetta: Prve fotografije i informacije

Ferrari 599 GTB Fiorano je prošlost. Novi dvanaestocilindarski kupe se zove F12berlinetta. Kompanija Ferrari je objavila prve fotografije i informacije o novom serijskom modelu, čija premijera će biti održana na sajmu automobila u Ženevi...

Ferrari F12berlinetta: Prve fotografije i informacije

Novi model karakteriše koncept motora smeštenog iznad prednje osovine, a manječ se, zbog koncepcije Transaxle, nalazi kod zadnje osovine. To je obezbedilo optimalan raspored mase između osovina, koja kod novog Ferrarija iznosi 54 % prema 46 % u korist zadnje osovone. Dvanaestocilindarski motor zapremine 6,3 litra, sa uglom između cilindara od 65°, predstavlja evoluciju motora F140, koji je debitovao u modelu Enzo. U modelu F12berlinetta, zapremina agregata iznosi 6262 cm3, isto kao i kod modela FF.

Za razliku od Ferrarija FF, gde V12 motor iz 6,3 litra zapremine razvija 660 konjskih snaga (485 kW), motor u F12berlinetta razvija 740 konjskih snaga (544 kW). To znači da specifična snaga agregata iznosi 86,8 kW po litru zapremine, što od modela F12berlinetta pravi najsnažniji serijski model u istoriji ove kompanije. Maksimalni obrtni moment od 690 Nm, razvija pri 6.000 o/min, a čak 80 % obrtnog momenta je dostupno do 2.500 o/min. Manječ F1 je sedmostepeni sa duplim kvačikom, i isti je kao kod svih novih Ferrarija, od dolaska modela California. Novi model može se pohvaliti novom generacijom karbon-keramičkih kočnica i magnetne amortizere SCM-E, zatim sistemima kao što je E-Diff, ESC, F1-Trac i specijalno prilagođeni ABS sistem.

Ferrari F12berlinetta: Prve fotografije i informacije

Ram automobila je izrađen od 12 različitih materijala, a neki od njih se prvi put koriste u automobilskoj industriji. Rezultat je povećanje čvrtoće automobila za 20 %, a masa automobila iznosi 1.525 kilograma. Aerodinamički otpor vazduha iznosi 0,299, a među najvažnije aerodinamičke detalje spada Aero Bridge (aerodinamički most), koji koristi specijalni sistem lamela za usmeravanje vazduha od gornjeg dela automobila ka njegovim bokovima. Novi sistem je i Active Brake Cooling (aktivno hlađenje kočionog sistema), koji otvara dovode za hlađenje vazduha samo pri visokim temperaturama kočionog sistema, što dodatno snižava aerodinamički otpor.

Ferrari F12berlinetta: Prve fotografije i informacije

Dizajn F12berlinetta je rezultat saradnje između Ferrari Styling Centre i Pininfarina, i predstavlja spajanje beskompromisnog dizajna i optimalnih proporcija. Kabina je optimizovana za maksimalno iskorišćenje prostora, a iza sedišta je prostor za prtljag.

VIDEO:



Automagazin.rs

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Modernizovani Porsche 911 izgibio je svoj atmosferski motor, čije mesto je zauzeo manji turbo motor. Agregat ima šest cilindara, zapreminu od 3 litra i opremljen je sa dva turbopunjača. Da li je izgubio karakter?

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

Jaguar Land Rover grupa će u Frankfurtu prikazati nove i uzbudljive modele, a osim toga, javnost će premijerno upoznati i sa najnovijim tehnologijama. Na najvećem štandu do sada, Jaguar Land Rover izlaže čak 19 vozila iz svog portfolija...

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje