AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Chevrolet Malibu napravio milion test milja širom sveta

Novi Chevrolet Malibu napravio milion test milja širom sveta

Inženjeri koji su radili na novom Chevrolet Malibuu su pre svetskog predstavljanja prošli jubilarnih milion milja (1,6 miliona kilometara) testiranja na putevima. Toliko se, naime, skupilo u 22 meseca test vožnje na šest kontinenata...

Novi Chevrolet Malibu napravio milion test milja širom sveta

Opsežan razvojni i proces vrednovanja osiguravaju da ukupan osećaj vožnje, upravljanje, udobnost, kvalitet i trajnost novog Malibua budu na visini kada krene proizvodnja. Malibu će se prodavati u gotovo stotinu država na šest kontinenata, čime će biti prva globalna Chevrolet srednje velika limuzina.

„Kada provedete toliko vremena u automobilu, naučite puno o njemu – i to je upravo smisao“, rekao je Mark Moussa, globalni šef inženjerskog tima. „U poslednjih osamnaest meseci, svake minute svakoga dana, neko je negde na svetu vozio Malibu, i to sve kako bi ga učinio najboljim mogućim automobilom.“

Milion test milja sakupljeno je od prvog tromesečja 2010. grupom od 170 pretprodukcijskih vozila koja su svakog meseca zajedno prošla u proseku nešto više od 45.450 milja (73.145 km). To je kao da se:

•    kroz 66,66 godina automobilom pređe 15.000 milja (24.140 km) godišnje
•    napravi 201 povratno putovanje od New York-a do Los Angeles-a
•    dvaput otputuje do Meseca i natrag.

Test režim za Malibu bio je u skladu s GM-ovim standardima za ocenjivanje novih vozila, ali globalna priroda ovog projekta dala mu je na težini. U poređenju s testiranjem novog vozila za jedno tržište, ovde je načinjeno više voznih prototipa koji su predstavljali 13 kombinacija motora i brojnih paketa opreme s kojima će se Malibu prodavati širom sveta.

Velik broj različitih tržišnih zahteva pomogao je da se kolektivni brojač pređenih kilometara ovog projekta brzo nađe na sedam cifara.

General Motors je rane prototipe radio ručno u Sjedinjenim Državama i slao ih u razne delove sveta. Vozili su ih na GM-ovim test poligonima u severnoj Americi kao i na autoputu, otvorenim i lokalnim putevima po Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji, Južnoj Koreji, Kini, Velikoj Britaniji, Dubaiju i Nemačkoj.

Razvojna faza pretprodukcijskih verzija Malibua bila je takva da su pogonski sistemi, oslanjanje i ostali ključni elementi tih automobila već dobili zeleno svetlo za punu proizvodnju. 24-satna test vožnja pomogla je da se dodatno fino uskladi ukupna dinamika performansi, odsutnost buke u unutrašnjosti, udobnost sedišta, vozna svojstva i ostalo.

Tokom testiranja Malibui su voženi Dolinom smrti po najvećoj letnjoj vrućini kako bi se ispitala efektnost klimatizacije, kao i po vrhovima planina radi testiranja ponašanja na velikim visinama. Automobili su na stotine milja proveli i u vožnji tipa „kreni – stani“ u gradskoj gužvi Chicaga i Seoula, kao i po brojnim brežuljcima severne Karoline kako bi se proverila udobnost sedišta i ostali faktori važni prilikom dugih vožnji.

Novi Chevrolet Malibu napravio milion test milja širom sveta

Od izbrazdanih puteva do nemačkih autoputeva

Na korejskom i drugim azijskim tržištima tokom monsunske sezone česte su jake kiše, pa se u tim zemljama često sreću betonski putevi izbrazdani kanalima koji služe za odvođenje vode. Vrlo su efikasni tokom kišne sezone, no vožnja po njima kada je vreme suvo bila je za inženjere popriličan izazov, najviše zbog buke koja pritom nastaje.

„To je buka koju nije lako izolovati, a baš je na frekvenciji koja je za ljudsko uho vrlo neprijatna“, rekla je Kara Gordon, inženjerka za akustiku. „No to je stvarnost vozača na tim tržištima. Kako akustičke performanse vozila uveliko učestvuju u percepciji kvaliteta, jedan od ključnih delova razvoja bio je da se izvede da se Malibu vozi takvim izbrazdanim putevima što je tiše moguće.“

Završno podešavanje podvozja evropske varijante Chevrolet Malibua napravljeno je u Nemačkoj. Vrednovanje je uključivalo teranje automobila do samog ruba mogućnosti na poligonima bivše vazduhoplovne baze koji su danas pretvoreni u stazu za testiranje. Ukupno je pređeno oko 3.000 kilometara pri određivanju koje postavke podvozja najbolje odgovaraju evropskim putevima. Dodatna testiranja na evropskom tlu bila su fokusirana na podešavanje motora i prenosa, kao i Malibuov navigacioni i radio sistem.

I dok je većina tih pretprodukcijskih automobila bila u pogonu gotovo 24 sata dnevno, neki od njih uopšte nisu prošli puno kilometara. Razvojni modeli u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama voženi su kroz bazene sa slanom vodom, a zatim stavljeni u posebne komore u kojima se simuliraju uslovi nalik na godine korozije i vožnju u zimskim uslovima. Drugi su pak bili parkirani pod nemilosrdnim suncem Arizone da bi se videlo kako će se materijali u kabini ponašati na izuzetnoj vrućini.

„Nikada ne bismo došli do nekih detalja da nismo vozila zaista stavili na put“, rekao je Moussa. „Naših milion test milja trebalo bi da uveri svakoga da se isplati kupiti novi Malibu.“

Osma generacija Chevrolet Malibua u Evropi će dolaziti opremljena 4-cilindričnim 2.0-litarskim dizel ili 2.4-litarskim benzinskim motorom. Malibu će u Srbiji biti predstavljen u drugoj polovini godine.

Chevrolet

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

Jaguar Land Rover grupa će u Frankfurtu prikazati nove i uzbudljive modele, a osim toga, javnost će premijerno upoznati i sa najnovijim tehnologijama. Na najvećem štandu do sada, Jaguar Land Rover izlaže čak 19 vozila iz svog portfolija...

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Jaguar XE stigao na domaće tržište

Jaguar XE stigao na domaće tržište

U godini kada slavi veliki jubilej, 80 godina od osnivanja brenda, eminentni britanski  proizvođač lansirao je potpuno novi model XE, koji je upravo stigao u prodajni salon Grand Motorsa, zvaničnog uvoznika i servisera vozila marke Jaguar za Srbiju...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje