AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Registracija hibridnih vozila će biti jeftinija

Registracija hibridnih vozila će biti jeftinija

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije najavilo je da je iniciralo promenu Zakona o registraciji vozila, da bi se smanjila cena registracije hibridnih i drugih vozila sa manjom emisijom ugljen-dioksida...

Državni sekretar Ministarstva Bojan Đurić rekao je da će međuresorska radna grupa Ministarstava početi da radi za nekoliko nedelja, a da bi izmenjen predlog zakona mogao da bude završen do sredine godine. "Nadam se da ćemo ovu godinu završiti sa novim zakonom koji bi bio više fer prema kupcima vozila koja imaju ekološku komponentu i koji mare za životnu sredinu." - kazao je on.

Izmena će, prema rečima Đurića, značiti da automobili koji emituju manje ugljen-dioksida po pređenom kilometru imati znatno nižu registraciju od velikih zagađivača, kakva su terenska vozila, koja emituju tri puta više ugljen-dioksida od ekoloških vozila slične kubikaže. "Zakon o registraciji vozila ne uzima emisiju gasova sa efektima staklene bašte kao bitnu komponentu za bilo kakvu olakšicu prilikom plaćanja registracije, po čemu smo jedna od poslednjih država u Evropi-" - rekao je Đurić.

Đurić je precizirao da će u radu na izmenama zakona učestvovati najmanje četiri ministarstva i dve uprave i to ministarstva životne sredine, finansija, infrastrukture i unutrašnjih poslova. "Zbog novog zakona neće biti manjka u budžetu, jer će se taj novac drugačije raspodeliti. Više će plaćati vlasnici onih vozila koja ne mare za životnu sredinu." - rekao je on.

Đurić je dodao da udeo hibridnih vozila u Srbiji za sada mali i naveo da ih je u 2011. godini bilo registrovano oko 60, zbog čega očekuje da bi izmena Zakona o registraciji vozila mogla da pomogne u povećanje tog broja.

Beta

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Modernizovani Porsche 911 izgibio je svoj atmosferski motor, čije mesto je zauzeo manji turbo motor. Agregat ima šest cilindara, zapreminu od 3 litra i opremljen je sa dva turbopunjača. Da li je izgubio karakter?

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

Jaguar Land Rover grupa će u Frankfurtu prikazati nove i uzbudljive modele, a osim toga, javnost će premijerno upoznati i sa najnovijim tehnologijama. Na najvećem štandu do sada, Jaguar Land Rover izlaže čak 19 vozila iz svog portfolija...

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje