AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Seat Ibiza (2012): Više atraktivnosti, manja potrošnja

Seat Ibiza (2012): Više atraktivnosti, manja potrošnja

Aktuelna generacija modela Seat Ibiza se proizvodi manje od četiri godine, a pred nam je prva modernizacija popularnog "španca" sa nemačkom tehnikom. Iako je Ibiza i dalje jedan od najlepših malih automobila na tržištu, vreme diktira nove trendove...

Seat Ibiza (2012): Više atraktivnosti, manja potrošnja

Prednji deo automobila je promenjen onoliko, koliko smo mogli videti i na špijunskim fotografijama. Oble linije su nestale, a nasledile su ih agresivnije, što se odnosi pre svega na dizajnerske detalje na branicima i glavnim svetlosnim grupama. Vertikalne linije na maski hladnjaka su zamenjene mrežom u obluku saća. Na zadnjem delu automobila, nema toliko promena. Blago je modifikovan branik i grafika svetlosnih grupa. Originalne linije na bokovima automobila, ostale su nepromenjene.

Kao i do sada, u ponudi će ostati tri karoserijske verzije: trovratni SC, petovratni model i karavan ST. Naravno, neće nedostajati ni sportsko izdanje FR (Formula Racing).

U glavnoj ulozi potrošnja

Paleta pogonskih jedinica počinje dobro poznatim benzinskim 3-cilindarskim agregatom 1.2 (44 kW), koji se proizvodi u Mladoj Boleslavi (Češka Republika). Sledi turbo benzinski motor 1.2 TSI (77 kW), koji sada razvija maksimalni obrtni moment od 175 Nm pri 1.550 o/min. Prosečna potrošnja goriva iznosi 5,1 l/100 km. Agregati TDI su još štedljiviji. Naprimer, verzija 1.2 TDI E-Ecomotive je opremljena sistemom Start-Stop, a prosečna potrošnja verzije od 55 kW i 180 Nm iznosi samo 3,4 l/100 km, dok je emisija CO2 89 g/km. Ibizu mogu pokretati i veći turbodizel motori, a najsnažniji je 2.0 TDI od 105 kW, sa kojim Ibiza razvija maksimalnu brzinu od 210 km/h i prosečno troši oko 4,6 l/100 km. Na određenim tržištima je dostupna i verzija Ibiza 1.6 LPG, koja razvija 59 kW, a pored benzina može da koristi i tečni gas.

Seat Ibiza (2012): Više atraktivnosti, manja potrošnja

Formula Racing

Iz potpuno drugog sveta nam dolazi verzija FR, koja pod haubom ima kompresorom i turbopunjačem opremljen 4-cilindarski motor 1.4 TSI od 110 kW (150 KS), koji će u ponudi biti i u karavan verziji. Sa DSG menjačem sa dvostrukim kvačilom, Ibiza FR iz mesta do 100 km/h stiže za samo 7,8 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 212 km/h.

Seat Ibiza (2012): Više atraktivnosti, manja potrošnja

Pored DSG menjača, Ibiza može biti opremljena i menjačem sa pet ili šest stepeni prenosa. Standard u najnižem nivou opreme Reference se nalazi ABS, a u skupljim verzijama se može naći i elektronska blokada menjača XDS. Osvežena Ibiza stoji na najmanjim felnama od 15 inča, ili najvećim od 17 inča. Drugi stepen opreme podrazumeva i klimatizaciju. Bi-Xenon farovi sa LED diodama za dnevno osvetljenje, mogu se dobiti uz doplatu. Svetla za maglu standardno ima samo verzija FR. Konačno je i Seat Ibiza dobila displej osetljiv na dodir, koji reflektuje informacije sa navigacionog sistema, putnog kompjutera, audio i Bluetooth handsfree sistema. Zapremina prtljažnik kod verzije SC (Sport Coupe) iznosi 284 litra, kod petovratne verzije 292 litra, a karavan ST (Sport Tourer) može se pohvaliti prtljažnikom zapremine 430 litara!

Seat Ibiza (2012): Više atraktivnosti, manja potrošnja

Osvežena Seat Ibiza će u naše prodajne salone stići pre leta, a spekiliše se da će ove godine biti predstavljena i sportska verzija Cupra. Aktuelna, četvrta generacija modela Ibiza, prodaja je u pola miliona primeraka, a njeni vlasnici su uglavnom mlađi ljudi.

Automagazin.rs

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Poslušajte zvuk modernizovanog Porsche 911

Modernizovani Porsche 911 izgibio je svoj atmosferski motor, čije mesto je zauzeo manji turbo motor. Agregat ima šest cilindara, zapreminu od 3 litra i opremljen je sa dva turbopunjača. Da li je izgubio karakter?

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

IAA Frankfurt 2015 - Jaguar i Land Rover

Jaguar Land Rover grupa će u Frankfurtu prikazati nove i uzbudljive modele, a osim toga, javnost će premijerno upoznati i sa najnovijim tehnologijama. Na najvećem štandu do sada, Jaguar Land Rover izlaže čak 19 vozila iz svog portfolija...

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

IAA Frankfurt 2015 - Infiniti Q30

Svetska premijera Infiniti-ja Q30, prvog premijum aktiv kompkatnog modela japanskog proizvođača biće održana na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje