AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia sa prodajno rekordnim 3. kvartalom u Evropi

Kia sa prodajno rekordnim 3. kvartalom u Evropi

Kia Motors je u 3. kvartalu u Evropi zabeležila rekordno uspešan kvartal. Po podacima koje je objavilo udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) Kijina prodaja u Evropi (tu spadaju zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjeno kraljevstvo) od jula do septembra 2020. ukupno iznosila 132.933 vozila...

To je 10,0-postotno povećanje u odnosu na jednak period 2019. (120.846 vozila) i premašilo je Kijin dosadašnji najbolji kvartal (Q1 2019) kada su prodali 132.174 Kije.


Hibridi i električna vozila predstavljaju više od četvrtine prodatih Kija u Evropi
Najnoviji podaci o prodaji uključuju Kijinu sve širu ponudu električnih i hibridnih vozila (laki hibridi (MHEV), paralelni hibridi (HEV), plug-in hibridi (PHEV)). Elektrifikovana vozila predstavljaju ključni razlog za Kijin rast u 2020. godini, uprkos smanjenju evropskog tržišta. Elektrifikovani pogoni sada predstavljaju 28,6% Kijine ukupne prodaje u Evropi – više od četvrtine.


Emilio Herera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: "Nakon pada prodaje u Evropi sredinom godine vidimo znakove oporavka tržišta. Kijin rekordni rezultat u 3. kvartalu je kombinacija veće tražnje i rastuće popularnosti naših elektrifikovanih vozila. Kijina sve šira ponuda plug-in hibridnih i hibridnih vozila, uz naš ugled na području kvaliteta, dizajna i vrednosti vozila znači da smo dobro pozicionisani kod klijenata koje zanimaju napredni pogoni."


Kijin tržišni udeo u Evropi ove godine skočio na 3,6%


Kijina prodaja je u prvih devet meseci zbog pandemije koronavirusa pala za 20,0% (na 311.325 vozila). Uprkos tome je Kia zabeležila manji pad od samog evropskog tržišta, koje se smanjilo za 29,3%. Kijin tržišni udeo narastao je ove godine na 3,6% (3,2% u jednakom periodu 2019.).

Kia sa prodajno rekordnim 3. kvartalom u Evropi

Za dobre prodajne rezultate zaslužni i Ceed, elektrifikovani pogoni, unapređeni modeli
Karoserijske varijante modela Ceed i sve bogatija ponuda elektrifikovanih modela ove godine imaju značajnu ulogu u Kijinim prodajnim uspesima. Ukupna prodaja elektrifikovanih modela (MHEV, HEV, PHEV i EV pogoni) je od januara do kraja septembra iznosila 88.959 vozila.


Pogotovo je vidljiv rast prodaje elektrifikovanog Nira (HEV, PHEV i potpuno električni e-Niro), čija prodaja se povećala za 24,0%, na ukupno 55.588 primeraka. Od toga e-Niro predstavlja 20.588 primeraka, sa rastom prodaje od čak 156,6 posto u odnosu na jednak period 2019. godine. Niro je tako ove godine postao Kijin 2. najprodavaniji model u Evropi i prvi put je prestigao Sportaga (55.525 vozila).


Prodaja električnih vozil viša za čak 155%, a prodaja priključnih hibrida za 76%


U prvih devet meseci ove godine potpuno električni e-Soul ostvario je sličan rast popularnosti (+150,6%, 6.110 primeraka). Ukupno je prodaja plug-in hibrida (PHEV) bolja za 75,8% (22.913 vozila). Model Ceed sa svim varijantama karoserije (Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed) i dalje ostaje Kijin najprodavaniji model u Evropi. Kijin prvi model »Made in Europe« zabeležio je 3,6-postotni rast prodaje (ukupno 83.700 vozila). Tom uspehu između ostalog su kumovale i nedavno predstavljene PHEV varijante Ceed Sportswagon i XCeed, kao i 'EcoDynamics+' dizel MHEV varijante koje su lansirane ove godine.


Do kraja godine stižu novi Sorento, 4 unapređena modela i novi pogoni


Zadnji meseci 2020. godine ponudiće najstarijem južnokorejskom proizvođaču automobila nove prilike, jer u neke evropske zemlje stiže 4. generacija novog Sorenta. Kijin globalno najznačajniji SUV prvi put u 18-godišnjoj istoriji dobija hibridnu snagu, dok početkom 2021. godine stiže i PHEV varijanta.


Unapređenja postojećih modela uskoro dobijaju Kijini popularni modeli Picanto (35.918 prodatih primeraka), Stonic (40.295 vozila) i Rio (24.558 vozila), a kojima se pridružuje prestižni gran turismo Stinger. Unapređenja uključuju osvežen dizajn, nove tehnologije i u slučaju Stonica i Ria i uvođenje novih EcoDynamics+ benzinskih MHEV pogona. Do kraja godine im se pridružuje i atraktivni Stonic GT-Line.


Kia će uskoro otkriti više informacija o svojim planovima u vezi sa lansiranjem dodatnih MHEV i HEV pogona i ostalih efikasnih tehnologija.


PR

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Posebna Sajamska ponuda za PEUGEOT vozila sa lagera trajaće do 31. marta u svim prodajnim salonima, kao i na našem štandu u Hali 1 Beogradskog Sajma i obuhvata najpopularnije hečbek i SUV modele po akcijskim cenama i sa specijalnim uslovima garancije...

Opel Sajamska Akcija 2024

Opel Sajamska Akcija 2024

U susret ovogodišnjem Sajmu Automobila u Beogradu, Opel je za sve svoje kupce u Srbiji do kraja marta obezbedio posebne akcijske popuste od 10% za celokupnu gamu, uz 4 godine garancije (ili 100.000 pređenih kilometara)...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje