AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyotina demonstracija moći u Le Manu - Predstavljen GR Super Sport

Toyotina demonstracija moći u Le Manu - Predstavljen GR Super Sport

Hiperautomobil GR Super Sport vratio se u svoj duhovni dom i imao prvu javnu vožnju, kao deo procesa njegovog razvoja koji i dalje traje, pred sam početak 88. trke „24 sata Le Mana“ na stazi La Sarthe...

Toyotina demonstracija moći u Le Manu - Predstavljen GR Super Sport

Kako i dolikuje vozilu koje je bazirano na dvostrukom (odnosno, sada već trostrukom) pobedniku Le Mana, trkačkom automobilu TS050 HYBRID, prilagođeni razvojni model GR Super Sport, prerađen u kabriolet i u kamuflažnoj odeći GR-a, napravio je demonstracioni krug, pre učešća u svečanosti vraćanja trofeja Le Mana za ovogodišnju trku. Za upravljačem bio je Alex Wurz, bivši vozač TOYOTA GAZOO Racinga.


Ubrzo nakon svečanosti, započela je ovogodišnja, odložena trka „24 sata Le Mana“, a predstavnici TOYOTA GAZOO Racinga, dva TS050 HYBRID-a borila su se i izborila za pobedu treću godinu zaredom. TS050 HYBRID je stvarao istoriju u Le Manu od svog premijernog nastupa 2016, obezbedivši Toyoti prve pobede na La Sartheu, uz najbrži krug ikada i važeći najbrži krug trke. Ta dostignuća bila su inspiracija za GR Super Sport, hiperautomobil s pedigreom i performansama trkačkog automobila.

Toyotina demonstracija moći u Le Manu - Predstavljen GR Super Sport

GR Super Sport odražava posvećenost TOYOTA GAZOO Racinga korišćenju auto-sporta za stvaranje sve boljih drumskih automobila za užitak kupaca i simbolizuje sve užu vezu između trkačkih i drumskih proizvoda TOYOTA GAZOO Racinga.


Radi daljeg naglašavanja ovog značajnog odnosa, TOYOTA GAZOO Racing će 2021. učestvovati u FIS Svetskom prvenstvu u trkama izdržljivosti (WEC), koje uključuje „24 sata Le Mana“, s dva trkačka prototipa Le Mans Hypercar bazirana na GR Super Sportu.

Toyotina demonstracija moći u Le Manu - Predstavljen GR Super Sport

Alex Wurz: „Bila je čast po prvi put u javnosti voziti ovu razvojnu verziju GR Super Sporta, a pogotovo na stazi kao što je Le Man koja je tako usko povezana s ovim automobilom. GR Super Sport je rođen u Le Manu, pa se ovo činilo kao povratak kući. Bilo je ovo prvi put da sam vozio ovaj automobil, pa mi demonstracioni krug nije omogućio dostizanje granica, ali sam odmah osetio da GR Super Sport ima potencijal za neverovatne performanse. Mogao sam da osetim sličnosti između GR Super Sporta i TS050 HYBRID u smislu performansi, posebno pogona na četiri točka i hibridnog sistema. Međutim, inženjeri mi kažu da je ovo bila samo mala naznaka stvarnih performansi GR Super Sporta, tako da se jako veselim novoj prilici da ga vozim u skoroj budućnosti“.


PR

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje