AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia započela proizvodnju hibridnog Sorenta

Kia započela proizvodnju hibridnog Sorenta

Nova platforma, inteligentno osmišljena kabina i pogon zaslužni su za to da je Kijin globalno najuspešniji SUV prvi put dobio električnu snagu...

Kia započela proizvodnju hibridnog Sorenta

U korejskoj fabrici u Hvasungu krenula proizvodnja hibridnog Sorenta za Evropu Kia je pokrenula proizvodnju novog hibridnog Sorenta koji predstavlja prvu elektrifikovanu verziju ovog Kijinog najpoznatijeg sportskog terenca. Sorenta 4. generacije proizvode u fabrici u južnokorejskom gradu Hvasung, gde proizvode sve tri verzije (hibrid, dizel i benzin).


Prvi hibridni primerci iz južnokorejske fabrike biće namenjeni evropskim tržištima, dok Sorenta za američko tržište proizvode u Vest Pointu u američkoj saveznoj državi Džordžija. Sorento 3. generacije, koji su proizvodili u istoj fabrici, dobitnik je brojnih priznanja za kvalitet. Novi model će zadržati jednako visoke proizvodne standarde i kontrolu kvaliteta.

Kia započela proizvodnju hibridnog Sorenta

Od 2002. godine u svetu prodali više od 3 miliona primeraka Sorenta


Sorento je već gotovo dve dekade jedan od glavnih modela Kije, a od lansiranja 2002. do danas su ih širom sveta prodali više od 3 miliona. Prodaja u Evropi kreće na jesen, dok ga na ostalim globalnim tržištima očekuju do kraja godine. Krajem godine će novi Sorento po prvi puta biti u ponudi i kao plug-in hibrid.


Novi hibridni Sorento


Novi Sorento je prvo vozilo, nastalo na Kijinoj platformi za srednje velike sportske terence nove generacije. Platforma sa velikom karoserijom, koja maksimalno iskorišćava prtljažni i putnički prostor, Sorentu garantuje da će biti jedan od najsvestranijih i prostranijih SUV-ova sa tri reda sedišta. Pored toga njegov inovativno osmišljen prostor omogućava ugradnju Kijinih novih elektrifikovanih pogona Smartstream, koji rezultuju manjom potrošnjom goriva, nižim emisijama i boljim motornim mogućnostima.

Sorentov hibridni elektrifikovani pogon Smartstream je raspoloživ u kombinaciji sa 1.6 T-GDi motorom sa litijum-ionskim polimernim baterijskim sklopom kapaciteta od 1,49 kWh i elektromotorom snage od 44,2 kW. Inteligentno osmišljena platforma omogućava postavljanje baterija ispod vozila, uz minimalno zadiranje u prostranost kabine i prtljažnika. Novi elektrifikovani pogon snage od 230 KS i obrtnim momentom od 350 Nm združuje niže emisije CO2 i visoke performanse motora. Snaga se prenosi preko 6-stepenog automatskog menjača pomoću električnog uređaja na menjaču, koji paralelnim delovanjem i minimalnim gubitkom energije omogućava punu snagu motora i elektromotora. To rezultuje trenutnim ubrzanjem pri bilo kojoj brzini, sa direktnim pristupom do snage baterije pri visokim brzinama.


PR

Bettina Fetzer ispred Mercedes-Benz S-Klasa 2021
Slika nedelje