AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Odličan početak prodaje hibridnog krosovera Niro

Odličan početak prodaje hibridnog krosovera Niro

Novi Kia Niro se odmah pokazao kao Kijin prodajni hit, jer su evropski trgovci od njegovog predstavljanja početkom leta dobili više od 23.000 narudžbi. Od jula do kraja oktobra su strankama isporučili 5.815 primeraka Nira, a preostali kupci trebali bi svoja vozila dobiti do kraja godine...

Odličan početak prodaje hibridnog krosovera Niro

Praktičnost i dizajn spojeni učinkovitim hibridnim pogonom


Kia Niro je prvo vozilo koje spaja praktičnost i dizajn krosovera s učinkovitim hibridnim pogonom. Paralelni hibridni pogon kombinuje 1,6-litarski GDI benzinski motor s litijum-jonskim polimerskim baterijskim sklopom i elektro motorom snage 44 KS. Snagu na prednje točkove prenosi 6-stepeni menjač s dvostrukim kvačilom. Emisije karbon dioksida kod Nira iznose samo 88 g/km, a potrošnja goriva vrlo skromnih 3,8 l/100km (kombinovano, novi evropski vozni ciklus).

Odličan početak prodaje hibridnog krosovera Niro

Omiljen i među poslovnim i fizičkim osobama


Isporučena vozila preuzelo je 46 % fizičkih osoba, dok je preostalih 54 % vozila prodatih flotnim kupcima. Primera radi – u Kijinoj širokoj ponudi modela u Evropi je 57 % svih vozila prodatih fizičkim osobama, a 43% flotnim kupcima. Niro je zato važan model za Kiju, jer korejski brend želi masovnije prodreti u sektor flotnih kupaca, gde Niro može ponuditi niske troškove održavanja i niske emisije ugljen dioksida. Tim adutima može privući nove poslovne kupce, koji se do sada nisu odlučivali za Kiju.


Michael Cole, izvršni direktor Kije u Evropi, o rezultatima je rekao: "Niro je dobro prihvaćen kako među fizičkim tako i među flotnim kupcima, koji žele smanjiti troškove održavanja i emisije ugljen dioksida, a ne žele pritom žrtvovati stil i praktičnost, u šta su prisiljeni kod ostalih hibridnih modela. Već sada vidimo da je Niro dobro prihvaćen na tržištima, gde emisije izduvnih gasova utiču na visinu poreza, a i kod ostalih stranaka kod kojih su najvažniji praktičnost i dizajn vozila.

Odličan početak prodaje hibridnog krosovera Niro

"Kia je na putu da srednjoročno u Evropi dostigne tržišni udeo 3 odsto i Niro će tu imati jednu od glavnih uloga. Niro pruža ubedljiv paket i trenutni prodajni uspeh dokazuje da je na tržištu itekako prostor za nove modele koji popunjavaju prazninu između krosovera i hibrida."


Ključna pomagala koja donosi Niro su napredni sistem asistencije DRIVE WISE, koji između ostalog uključuje automatsko kočenje u nuždi s detekcijom pešaka. Kupci mogu birati između brojnih pomagala za povezivost kao što su npr. Android Auto™ i Apple CarPlay™ i Kijin vlastiti sistem usluga povezivosti (Kia Connected Services). Vozilo koje je u potpunosti prilagođeno upotrebi pametnih telefona nudi bežično punjenje pametnih telefona i premium audio sistem marke JBL s osam zvučnika. Hibridni krosover može povući prikolicu mase do 1.300 kg, što su odlične mogućnosti za ovakav tip vozila.


Nirov 6-stepeni menjač s dvostrukim kvačilom vozaču omogućava direktniji i trenutni odaziv – i zabavniju vožnju – u odnosu na hibridnu konkurenciju s uobičajenim CVT menjačem. Pri razvoju modela inženjeri su potpuno nezavisno vešanje testirali u Evropi, Severnoj Americi i na Dalekom istoku, čime su postigli uglađeniju vožnju, bolje upravljanje i izvanrednu stabilnost.

Odličan početak prodaje hibridnog krosovera Niro

Najduža evropska garancija i dalje ostaje snažan argument


Kao i svi ostali modeli Kia i Niro sa 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara) strankama pruža bezbrižnost, što ne može ponuditi nijedan drugi proizvođač hibridnih krosovera u Evropi.


Niro u našoj zemlji početkom 2017. godine


Početak prodaje Nira je u našoj zemlji najavljen početkom iduće godine kada će biti poznate cene i raspoložive opreme.

Odličan početak prodaje hibridnog krosovera Niro

 

 

PR

 

 

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje