AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Noviteti iz Nissana - Tehnologija ProPilot

Noviteti iz Nissana - Tehnologija ProPilot

Društvo Nissan Motor Co., Ltd. danas je objavilo da će nova Serena, čija prodaja u Japanu počinje krajem avgusta, biti opremljena Nissanovom tehnologijom za autonomnu vožnju ProPILOT koja će osigurati bezbrižnu i udobnu u vožnji autoputem...

ProPILOT


ProPILOT je revolucionarna tehnologija za autonomnu vožnju osmišljena za upotrebu u vožnji jednom trakom. Nissan je prvi japanski proizvođač automobila koji uvodi potpuno automatsku kombinaciju upravljanja, ubrzavanja i kočenja, što će vozačima olakšati vožnju u gustom saobraćaju i duga putovanja.
Pomoću napredne tehnologije za obradu slike, sistem ProPILOT prati situaciju na putu i u saobraćaju kao i precizno i prirodno upravljanje vozilom. Tehnologija ProPILOT je jednostavna za upotrebu zahvaljujući prekidaču na upravljaču koji vozaču omogućava jednostavno uključivanje i isključivanje sistema. Jednostavan i prilagodljiv interfejs sistema ProPILOT sastoji se od ekrana koji prikazuje trenutni status sistema.

Postavke sistema


Sistem ubrzava, koči i upravlja automobilom na temelju informacija dobijenih od monohromatske kamere opremljene naprednim softverom za obradu slika. Trodimenzionalna kamera sistema ProPILOT brzo i jednostavno prepoznaje vozila ispred i oznake na putu.

Noviteti iz Nissana - Tehnologija ProPilot

Funkcije


Kad je uključen, sistem ProPILOT automatski nadzire udaljenost do vozila ispred pomoću ograničenja brzine koje je odredio vozač (između 30 i 100 km/h). Sistem će održavati automobil u sredini saobraćajne trake praćenjem oznaka na putu i kontrolisanim upravljanjem automobilom, čak i u krivinama.

U slučaju zaustavljanja vozila ispred


Sistem ProPILOT automatski koči kako bi potpuno zaustavio vozilo. Nakon što se vozilo zaustavi, ostaće na mestu čak i ako vozač ne pritiska papučicu kočnice. Kad proceni da je spreman za nastavak vožnje, ProPILOT se aktivira kad vozač uključi prekidač ili lagano dodirne papučicu gasa.

Nissan sprovodi opsežna istraživanja uslova vožnje u različitim regijama kako bi ProPILOT bio potpuno prilagođen uslovima na tržištima na kojima će se prodavati. Sistem ProPILOT ugrađen u model Serena za japansko tržište razvijen je za jednostavnu upotrebu na japanskim autoputevima.

Budućnost bez žrtava na putevima polako postaje stvarnost


Nissan proaktivno radi na razvoju pametnih vozila i elektrifikacije vozila kako bi njegove vizije budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama postale stvarnost. Pod sloganom Nissanove pametne tehnologije mobilnosti ProPILOT promoviše sigurnost i vozačima pruža pouzdanost u skladu sa Nissanovim načelom pametne vožnje.

Sistem ProPILOT biće uveden i u vozila za evropsko tržište, uključujući i Qashqai, sledeće godine. Planira se i uvođenje sistema na američko i kinesko tržište. Tehnologija za autonomnu vožnju u više saobraćajnih traka omogućiće automatsko prestrojavanje vozila. Njeno uvođenje planirano je za 2018. Uvođenje sistema za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u raskrsnicama planirano je za 2020. godinu.

Nissan će svoj vodeći položaj u razvoju tehnologije za autonomnu vožnju povećati uvođenjem tehnologije u najvažnije modele na svakom tržištu, čime će dodatno poboljšati sigurnost i započeti novu eru automobila.


PR

 

Opel Sajamska Akcija 2024

Opel Sajamska Akcija 2024

U susret ovogodišnjem Sajmu Automobila u Beogradu, Opel je za sve svoje kupce u Srbiji do kraja marta obezbedio posebne akcijske popuste od 10% za celokupnu gamu, uz 4 godine garancije (ili 100.000 pređenih kilometara)...

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Jedinstvena sajamska manifestacija i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u jugoistočnoj Evropi, Bg car show i Motopassion,  biće održana na Beogradskom sajmu u tradicionalnom prolećnom terminu – od 21. do 27. marta 2024. godine...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje