AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Prva generacija industrijskih mehaničara i Bosch potpisuju ugovor

Prva generacija industrijskih mehaničara i Bosch potpisuju ugovor

Prva generacija učenika obrazovnog profila industrijski mehaničar završila je školovanje u Tehničkoj školi „Milenko Verkić Neša“ u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“ koji pod pokroviteljstvom nemačke Vlade sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Svih 10 učenika koji su kao prva generacija profila industrijski mehaničar u junu uspešno položili završni ispit, već od polovine jula počeće da rade u fabrici za proizvodnju sistema brisača kompanije Robert Bosch d.o.o. u Šimanovcima gde su tokom dve godine svog školovanja obavljali praktičnu nastavu.

Trogodišnji profil industrijski mehaničar uveden je prvi put u Tehničkoj školi „Milenko Verkić Neša“ u septembru 2014. godine u okviru javno-privatnog partnerstva između opštine Pećinci, kompanije Robert Bosch d.o.o i GIZ-a. Koncipiran je tako da osposobljava đake da nakon završenog školovanja mogu da obavljaju preventivno i korektivno održavanje industrijskih mašina, praćenje rada industrijskih mašina, kao i sprovođenje mašinske obrade jednostavnih delova i montažu podsklopova industrijskih mašina. Nastava se odvija po kooperativnom
modelu koji primenjuje elemente dualnog obrazovanja prilagođeno uslovima u Srbiji.

Koncept praktične nastave za profil industrijski mehaničar koji se školuje u ovoj pećinačkoj srednjoj školi jedinstven je u Srbiji i podrazumeva izvođenje praktične nastave u kompaniji 3 meseca u kontinuitetu u drugoj godini školovanja, a dva puta po tri meseca u trećoj, završnoj godini školovanja.

Kompanija Robert Bosch d.o.o Srbija među prvima se uključila u projekat uvođenja
kooperativnog obrazovanja u Srbiji jer joj je, kao nemačkoj kompaniji, odavno poznat benefit koji poslodavac može imati od aktivnog učešća u obrazovanju svojih budućih kadrova. Nameru da dugoročno sarađuje sa školom ova kompanija je pokazala od samog početka kroz ulaganje u opremu školske radionice za potrebe praktične nastave u prvoj godini školovanja. Angažovanjem mentora koji je obučen za rad sa učenicima i odgovoran za sprovođenje praktične nastave u skladu sa nastavnim planom i programom obrazovnog profila industrijski mehaničar, Bosch pokazuje ozbiljan pristup i odgovornost u radu sa učenicima.

Osim toga, Bosch učenicima na praksi u fabrici obezbeđuje stipendije, topli obrok i prevoz, što ih dodatno motiviše i doprinosi njihovom zdravom odnosu prema radu. Svih deset učenika je svojim odgovornim odnosom prema školi i kompaniji i zalaganjem na praksi iskoristilo šansu koja im je data školovanjem po ovom modelu.


PR

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje