AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Specijalni Jeep kamp u čast 75. godišnjice brenda i grupe vlasnika Jeep-a

Specijalni Jeep kamp u čast 75. godišnjice brenda i grupe vlasnika Jeep-a

Treći Jeep® kamp, godišnje okupljanje članova grupe vlasnika vozila brenda Jeep (JOG) i entuzijasta iz cele Evrope, biće održan od 2. do 5. juna u Baseli, u srcu Ljeide u Španiji...

Specijalni Jeep kamp u čast 75. godišnjice brenda i grupe vlasnika Jeep-a

Datumi su odabrani tako da se poklapaju sa proslavom rođendana brenda 5. juna, uz sećanje na prvi Willys MA model koji je sišao sa proizvodne trake 1941. godine.Jeep kamp, kao najveći događaj vezan za vozila jednog brenda sa pogonom na 4 točka, odaje počast vlasnicima najpoznatijeg 4x4 vozila na svetu. Ovo specijalno „jubilarno izdanje“ proslavlja kultni brend koji je uveo nove segmente i nove modele u industriju SUV vozila. Osnovan u avgustu 2014. godine, JOG je „jedan jedini“ zvanični klub poštovalaca, kojim centralno upravlja sam brend i koji je aktivan u 24 države širom regiona Evrope, Bliskog istoka i Afrike sa 64.000 članova.


Ove godine, oko 400 Jeep vozila i preko 2.500 Jeep entuzijasta učestvovaće u četiri dana 4x4 avanture, slobode i aktivnosti na otvorenom u Jeep Jamboree stilu.

U Sjedinjenim Državama, izraz Jamboree označava okupljanja posvećena vožnji vozila sa pogonom na 4 točka, doživljavanju emotivne strane velike Jeep porodice, koja učesnicima nude priliku da uživaju u avanturističkom duhu i jedinstvenom 4x4 kapacitetu ovog legendarnog i kultnog brenda u prirodi.


Od 1953. godine, kada je organizovano prvo ovakvo okupljanje na legendarnoj Rubikon stazi u planinama Sijera Nevade, ovi događaji su bitan deo nasleđa brenda, koji stvaraju koncept društvenog povezivanja i pre nego što je prva društvena mreža zvanično izmišljena. Učesnici Jeep kampa će testirati mogućnosti svojih Jeep vozila da idu bilo gde i urade bilo šta u jedinstvenom i živopisnom okruženju, pritom deleći svoja iskustva sa ostalim entuzijastima.

Specijalni Jeep kamp u čast 75. godišnjice brenda i grupe vlasnika Jeep-a

Međutim, ove godine je bilo potrebno organizovati jedan poseban događaj. Stoga, po prvi put, dva najveličanstvenija konceptualna automobila ikad napravljena za Moab Easter Jeep Safari preći će Atlantik i pridružiti se Jeep kampu u Španiji. Ova herojska vozila su funkcionalni Jeep Comanche i visoko-performantni Jeep Trailcat, dva jedinstvena koncepta kreirana za 50. izdanje Easter Jeep Safarija, događaj posvećen 4x4 vozilima koji svake godine privlači hiljade ljubitelja terenaca u grad Moab (Juta). Kao znak poštovanja prema Jeep kamionetima iz prošlosti, stil konceptualnog vozila Comanche, zasnovanog na modelu Renegade, inspirisan je istorijskim vojnim i civilnim modelima brenda Jeep, dok je konceptualni automobil Jeep Trailcat visoko-performantni terenac sa 6,2-litarskim motorom HEMI® Hellcat V-8 sa pojačanim punjenjem i 707 ks.


Dok će posetioci Jeep kampa doći u sopstvenim vozilima, nova specijalna izdanja za 75. godišnjicu, kreirana za proslavu 75 godina istorije brenda, biće prikazana svim učesnicima po prvi put nakon njihove premijere na Sajmu automobila u Ženevi.

Specijalni Jeep kamp u čast 75. godišnjice brenda i grupe vlasnika Jeep-a

Posetioci će takođe imati priliku da se upoznaju sa celokupnom linijom vozila brenda Jeep i da ih isprobaju, uključujući: Grand Cherokee, najnagrađivanije SUV vozilo u istoriji, kultni model Wrangler, Renegade, kompaktno SUV vozilo koje ima najbolje terenske performanse u svom segmentu, kao i Cherokee, koji predstavlja jedinstvenu kombinaciju legendarnih mogućnosti pogona na 4 točka brenda Jeep i najmodernijeg dizajna.


Tokom četvorodnevnog Jeep kampa 2016. godine, biće prikazana i sva remek dela konceptualnih vozila brenda Jeep i „Moparizovana“ vozila. Pored toga, u cilju jačanja legendarnog nasleđa brenda Jeep, koje povezuje današnje modele sa onima iz prošlosti, na Jeep kampu će biti izloženo i nekoliko posebnih istorijskih vozila: nezaustavljivi Willys-Overland MB iz 1941. godine, Willys Wagon iz 1946. godine, prvo SUV vozilo u industriji, kao i Jeep Wagoneer iz 1963. godine, prvi „veliki premijum SUV model“.


Učesnici će imati pristup svim aktivnostima u Jeep kampu, uključujući terensku vožnju u tri posebna područja u kojima se staze različitih nivoa težine i trajanja pružaju skoro 50 km od kampa, kao i obuku u Jeep Akademiji. Pored terenske vožnje, Jeep kamp nudi širok spektar aktivnosti, poput vožnje kanua, odbojke na plaži, časova joge i flamenka. Konačno, u čast 75. godišnjice brenda, jedna svetski poznata zvezda će održati koncert iznenađenja na bini, na samom kraju proslave.

Specijalni Jeep kamp u čast 75. godišnjice brenda i grupe vlasnika Jeep-a

Jeep Trailcat


Konceptualno vozilo Jeep Trailcat je vrhunsko terensko vozilo koje se podjednako dobro snalazi i na nepristupačnim stazama Moaba i na putevima gde se brzo vozi. Koristeći snagu 6,2-litarskog motora HEMI® Hellcat V-8 sa pojačanim punjenjem, i u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim menjačem sa specijalno dizajniranom kuglom ručice menjača koja na sebi ima utisnut Hellcat logo, konceptualno vozilo Trailcat ostavlja sve druge iza sebe u oblaku prašine.


Kako bi ugradili Hellcat motor sa 707 ks u Trailcat, konstruktori su produžili međuosovinsko rastojanje za dodatnih 12 inča, dok su istovremeno skratili vetrobran za dva inča kako bi dobili elegantniji izgled. Moparova poboljšanja kada je u pitanju eksterijer uključuju izbočinu na haubi iznad motora sa otvorima za vazduh, rešetku hladnjaka u saten crnoj boji, LED farove i maglenke, kao i bočne zaštitne šine.

Specijalni Jeep kamp u čast 75. godišnjice brenda i grupe vlasnika Jeep-a

Robustan terenski izgled je dodatno osnažen prednjim i zadnjim branicima od čelika, 17-inčnim beadlock felnama i gumama BFGoodrich Krawler T/A KX od 39,5 inča, prednjim i zadnjim osovinama Dana 60 i Fox amortizerima.


Suptilna obeležja dizajna, kao što su nalepnica Hellcat na prednjim blatobranima i Trailcat znak na bočnoj strani haube ukazuju na snagu motora koja se krije ispod, čime je sve ovo mnogo više od tipične verzije Wranglera u serijskoj proizvodnji. Unutrašnjost modela Trailcat je jednostavna, a opet funkcionalna, i krase je sportska ergonomska sedišta iz modela Dodge Viper koja su napravljena od karbonskih vlakana i koja imaju Katzkin kožne presvlake za sedišta sa kontrastnim šavovima.

Specijalni Jeep kamp u čast 75. godišnjice brenda i grupe vlasnika Jeep-a

Jeep Comanche


Jeep Comanche, konceptualno vozilo zasnovano na modelu Jeep Renegade, osmišljeno je kao terensko vozilo, praktično za upotrebu. Kao znak poštovanja prema kamionetima brenda Jeep iz prošlih vremena, koncept Comanche je preuzeo stilska obeležja iz vojnog i civilnog nasleđa brenda Jeep. Koncept boje eksterijera „Beige Against the Machine“ modela Comanche naglašen je haubom satenski crne boje, konceptualnom donjom maskom prednjeg dela vozila, vitlom, čeličnim zadnjim branikom, mekim krovom i rezervnim točkom u odgovarajućem ležištu. Međuosovinsko rastojanje je produženo za šest inča u odnosu na serijsku verziju modela Renegade, kako bi se smestilo ležište za rezervni točak dužine 5 stopa modela Comanche. U unutrašnjosti, Comanche nudi specijalno izrađene presvlake za sedišta, navlake za papučice, zaštite za pragove vrata i Mopar patosnice za sve vremenske uslove. Jeep Performance delovi, poput bočnih zaštitnih šina, opreme za podizanje (2 inča) i vitla poboljšavaju terenske sposobnosti modela Comanche. Ovaj model ima 16-inčne ofarbane felne i 32-inčne BFGoodrich All Terrain T/A gume za sve vrste terena. Jeep Comanche je izveden sa 2,0-litarskim I-4 dizel motorom uparenim sa 9-stepenim automatskim menjačem sa funkcijom Jeep Active Drive Lock, kojom se kontroliše niski opseg i blokada pogona zadnje osovine.


PR

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje