AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Kia Sportage i Optima s novim dizajnerskim nagradama

Novi Kia Sportage i Optima s novim dizajnerskim nagradama

Kia Motors je osvajanjem dve red dot nagrade za dizajn proizvoda za 2016. godinu, što je jedna od najprestižnijih međunarodnih nagrada za industrijski dizajn, još jednom potvrdila svoju reputaciju proizvođača vozila po najvišim dizajnerskim standardima...

Novi sportski terenac Kia Sportage i limuzina Optima – Kijini najnoviji modeli – dobitnici su nagrada red dot. Nezavisni žiri je čak Optimu nagradio kao ‘Best of the Best’, što je najlaskavija titula u svakoj pojedinačnoj kategoriji.
Nova generacija Optime i Sportaga, Kijinog evropskog bestselera, dovezle su se ove godine na evropske ceste. Nove red dot nagrade su nastavak njihove priče, jer su oba modela bila nagrađena već 2011. godine – Optima je i tada bila ‘Best of the Best’. Od 2009. godine, kada je Soul 1. generacije kao Kijin prvi model dobio priznanje, njihov dizajnerski tim ukupno je pokupio već 15 nagrada red dot. Tako su u 2016. godini baš svi modeli iz Kijine aktuelne game modela dobitnici red dot nagrade.


Peter Schreyer, predsednik i glavni dizajner u Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Group, o nagradama je rekao: “Naš međunarodni dizajnerski tim ima sve razloge da bude ponosan na svoja najnovija dostignuća. Već prve red dot nagrade za Sportage i Optimu su bile veliki uspeh. Dvostruki dobitnici priznanja su vrlo važni za naš brend. Sportage je već nekoliko godina naš bestseler u Evropi. Kia Optima, koja je jedan od najprodavanijih Kijnih modela širom sveta, takođe utelovljuje razvoj brenda na vrlo poseban način: 3. generacija, koja je svoj put započela 2010. godine, bila je u godinama koje su sledile katalizator dizajnerskih promena Kijine game modela. Kako novi Sportage tako i nova Optima odskaču u svojim kategorijama na račun jasnoće, razlikovanja i sportske elegancije svog spoljašnjosti. Oba nova modela donose i potpuno novu, premium unutrašnjost s modernim, vodoravnim postavljanjem i vrlo pročišćenim izgledom.”

Dinamičan dizajn i odvažan stav na putu


Nova Kia Optima je nastala pod vodstvom kreativnog direktora Petera Schreyera, koji je bio zadužen za dizajn Optime prošle generacije, kao plod saradnje Kijinih dizajnerskih centara u Namyangu (J. Koreja), Irvineu (Kalifornija, SAD) i Frankfurtu (Njemačka). 4,86 metara dugo vozilo, čije dimenzije su se neznatno promienile, donosi moderne površine, oštre linije i rubove i izduženu siluetu, što ovom modelu daje još odvažniji izgled nego prethodniku. To je delimično i zasluga produženih linija prozora i dodatnog trećeg bočnog prozora postavljenog
iza zadnjih vrata. Karakterističan profil sa prema nazad zategnutim A i C stubovima je sačuvan, što je dalo utisak sportske limuzine kod obe generacije modela. Na zadnjem delu po širini rastegnuta svetla ostavljaju nov, moderan pečat.


Glavna uloga u dizaniranju novog Sportaga poverena je Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu, kojem su pomogli centri u Namyangu i Irvineu. Najprimetnija promena spoljašnjosti je prepoznatljivo novo ‘lice’ kompaktnog sportskog terenca. Prednji farovi, koji su pre činili vizuelnu celinu s Kijinom karakterističnom ‘tigrovom maskom’, sada su primetno odvojeni od maske, što stvara širi i stabilniji izgled prednjeg dela vozila. Kompaktni SUV je sačuvao prepoznatljiv profil, a bočni izgled zbog 40 mm duže karoserije (4,48 m) izgleda još dinamičniji. Nova ‘GT Line’ varijanta, s brojnim ekskluzivnim dizajnerskim detaljima – posebnom maskom, maglenkama u obliku kocki leda, zaštitnim pokrovom podvozja i dvostrukom izduvnom cevi - predstavlja sportskiji izgled.

Novi Kia Sportage i Optima s novim dizajnerskim nagradama

Oba modela mogu se pohvaliti vrlo štedljivim benzinskim i dizelskim motorima, najsavremnijim sistemima asistencije (npr. automatsko kočenje u nuždi sa detekcijom pešaka). Oba modela su osvojila maksimalnu ocenu 5 zvezdica za sigurnost po Euro NCAP simulacijama sudara. Kao i sve ostale Kije i Sportage i Optima u Evropi nude nenadmašivu 7-godišnju garancija, koja vredi za celo vozilo (do 150.000 km, prve tri godine s neograničenom kilometražom).


Red Dot Award: žiri, koji čini 41 stručnjak s područja dizajna iz celog sveta
‘Red Dot Design Award’, jedno od najprestižnih takmičenja na svetu na području dizajna, podeljeno je na tri dela: dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i konceptni dizajn. Za red dot nagrade za 2016. godinu konkurisalo je čak 5.214 proizvoda i i inovacija iz 57 zemalja. Takmičenje pod okriljem dizajnerskog centra Severni Ren-Vestfalija se izvodi od davne 1955. godine.


Kako bi se izbegla bilo kakva pristranost niko od sudija ne sme biti zaposlen u toj branši. Ove godine red dot žiri je bio najbrojniji do sada: čak 41 stručnjak iz celog sveta – nezavisni dizajneri, profesori dizajna i novinari – između ostalog Chris Bangle, Jimmy Choo, profesor Lutz Fügener, Hideshi Hamaguchi, Kristina Lassus, Raj Nandan i Ken Okuyama.


Svi članovi žirija okupili su se u nemačkom Essenu i ocenjivali proizvode na osnovu različitih kriterijuma kao što su: stepen inovacija, formalni kvalitet, funkcionalnost i ekološka primerenost. Zvanično predstavljanje red dot nagrada će biti 4. jula 2016. u pozorištu Aalto u Essenu.


PR

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje