AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Lada Vesta - počela serijska proizvodnja (video)

Lada Vesta - počela serijska proizvodnja (video)

Kompanija AvtoVAZ protekle nedelje je pokrenula serijsku proizvodnju modela Lada Vesta. Novi model ruskog proizvođača u ponudi će zameniti dosadašnju Prioru, a na rusko tržište stiže 25. novembra...

Lada Vesta - počela serijska proizvodnja (video)

Pogledajte: Lada testira Nivu sa dizel motorom.

 

O ceni se još uvek spekuliše, ali očekuje se da će ona iznositi oko 6.000 evra. Prva serijska Vesta ima sivu boju Pluto, u stepenu opreme Comfort. Ispod "haube" se krije novi benzinski motor 1.6 maksimalne snage 78 kW, koji je uparen sa petostepenim manuelnim menjačem.

Pogledajte: Lada Vesta - prve fotografije iz fabrike (foto).

 

Predstavnik predsedništva Ruske federacije u Povolškoj oblasti, Mikhail Babich, na ceremoniji obeležavanja početka proizvodnje, Vestu je označio kao moderan ruski automobil. On je istakao, da je Vesta prvi auto kompletno razvijen od strane ruskih dizajnera i ruskih inženjera.

Lada Vesta - počela serijska proizvodnja (video)

Pogledajte: Lada Niva i atraktivne devojke (FOTO).

 

Čak 71 % korišćenih delova su "lokalni". Veliki deo komponenti za Vestu se proizvodi u Tolyattiju, uključujući i motor, menjač, oslanjanje i delovi karoserije. Samo montaža se odvija u  Iževsku, na montažnoj liniji, gde nastaju i automobili marke Nissan za rusko tržište. Baza Veste je nova platforma Lada B/C, koji su ruski stručnjaci razvili u saradnji sa specijalistima iz alijanse Renault-Nissan. Automobil ima dimenzije 4.410 mm, 1.764 mm i 1.497 mm. Međuosovinski razmak iznosi 2.635 mm.

Lada Vesta - počela serijska proizvodnja (video)

U ponudi će biti tri benzinska motora zapremine 1.6 litara, sa rasponom snage od 64, 78 i 84 kW. Pored manuelnog, u ponudi će biti i robotizovani menjač razijen u saradnji sa kompanijom ZF Friedrichshafen.

 

Pogledajte vest: Lada Vesta - prve špijunske fotografije.

Pre početka serijske proizvodnje, Vesta je prošla seriju ozbiljnih testiranja, u kojoj je učestvovalo 300 automobila. Prototipovi su prešli preko 2 miliona kilometara, a neki primerci su tokom testiranja prešli i do 100.000 km. Deo testova bile su i vožnje po mekadamskim putevima visokim brzinama, kojima je testirana izdržljivost automobila. Urađeno je i mnogo virtuelnih crash testova i 35 realnih.

Lada Vesta - počela serijska proizvodnja (video)

Posle sedana, stići će i hatchback model, a krajem 2016. ili početkom 2017. godine, možemo očekivati karavan. Kasnije bi se mogao na tržištu pojaviti i povišeni Vesta Cross. Do kraja godine, AvtoVAZ planira da proizvede 6.000 primeraka ovog automobila. Sledeće godine, očekuje se proizvodnja od 100.000 automobila.

VIDEO:



Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje