AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Agencija za bezbednost saobraćaja -Oprez počinje letnja sezona

Agencija za bezbednost saobraćaja -Oprez počinje letnja sezona

Povodom početka letnje turističke sezone i pojačanog intenziteta saobraćaja koji se očekuje u danima predstojećeg vikenda, Agencija za bezbednost saobraćaja podseća sve učesnike u saobraćaju...

Najveći broj saobraćajnih nezgoda izazvan je nepoštovanjem ograničenja brzine kretanja, nepoštovanjem prvenstva prolaza, preticanjem posebno na mestima gde to nije bezbedno i dozvoljeno, ali i vožnjom pod dejstvom alkohola i u stanju povećanog umora vozača.

Dodatna opreznost je potrebna na putevima koji prolaze kroz naseljena mesta, na raskrsnicama putnih pravaca kao i kod odmorišta, pa ukazujemo da vozite brzinom pri kojoj neophodno zaustavljanje vozila neće predstavljati problem.

Ukoliko krećete na put, potrebno je da prethodno proverite tehničku ispravnost vozila, posebno uređaja za upravljanje i zaustavljanje, stanje pneumatika i elektroinstalacija.
Ukoliko je moguće, izbegavajte vožnju u noćnim satima kao i dugotrajnu vožnju u najtoplijem delu dana. Pokušajte da svaka 2 sata pravite pauze od 15 minuta, a prilikom svakog ulaska u vozilo, prethodno ga provetrite. Na put krenite na vreme, a vreme izgubljeno u saobraćajnoj gužvi nemojte nadoknađivati brzom vožnjom, jer ćete na taj način povećavati rizik za izazivanje saobraćajne nezgode. Takođe, ne preporučuje se višesatno upravljanje vozilom nakon radnog dana, zbog premora organizma koji umanjuje sposobnost procene situacija i reagovanja u saobraćaju.

Vodite računa i o načinu na koji koristite klima uređaj u kolima. Razlika u spoljašnjoj temperaturi i temperaturi u vozilu treba da bude od 5 do 10 stepeni, a idealno je oko 7 stepeni. Ne izlazite iz vozila naglo, već pre zaustavljanja prvo isključite klima uređaj, i lagano otvorite prozore. Nagla promena temperature može izazvati kolaps i neželjene posledice po ljudski organizam.

U pauzama tokom vožnje savetuje se ispijanje dovoljne količine vode i bezalkoholnih osvežavajućih napitaka, jer nedovoljna hidriranost organizma kod vozača može oslabiti sposobnost procenjivanja i rasuđivanja, kao i brzinu reagovanja i izazvati pospanost i umor.

Takođe, skrećemo pažnju na obavezu korišćenja sigurnosnih pojasava kako na prednjim tako i na zadnjim sedištima u vozilima, i podsećamo da se deca mlađa od tri godine moraju voziti u posebnom dečijim bezbednosnom sedištu.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, posebno vozače, na povećanu pažnju i opreznost tokom letnjih dana, jer trenutak nepažnje i opuštenosti može dovesti do nezgode i tragičnih posledica.

Agencija za bezbednost saobraćaja i kompanija NIS, će u narednom periodu realizovati podelu brošura za vozače sa savetima za bezbednu vožnju, na celokupnoj mreži NIS-ovih benzinskih stanica u Srbiji.

Agencija za bezbednost saobraćaja svima vama koji krećete na putovanje želi bezbednu vožnju i prijatne dane odmora.

PR


Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Jedinstvena sajamska manifestacija i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u jugoistočnoj Evropi, Bg car show i Motopassion,  biće održana na Beogradskom sajmu u tradicionalnom prolećnom terminu – od 21. do 27. marta 2024. godine...

Slavna Mazda Red

Slavna Mazda Red

Mazda Motor Corporation je uspešno primenila sopstvenu tehnologiju bojenja Takuminuri[i] i razvila posebnu boju Artisan Red Premium...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje