AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Opel Zafira Tourer od sada sa Whisper Diesel motorom od 120 ks

Opel Zafira Tourer od sada sa Whisper Diesel motorom od 120 ks

Još jedan ekonomičan izbor za Zafiru Tourer: Opelov svestrani sedmosed sada je dostupan u verziji 1.6 CDTI ecoFLEX, snage 88 kW/120 ks. Ova verzija se pridružuje turbo dizel motoru od 100 kW/136 ks koji je prošle godine premijerno predstavljen u okviru linije ovog kompaktnog vozila.

Obe verzije su deo Opelove nove generacije dizel motora i odlikuju se izuzetno ekonomičnom potrošnjom goriva sa prvoklasno ujednačenim radom i bukom svedenom na minimum, što je navelo auto-štampu da Opelov 1.6 CDTI ecoFLEX nazove „whisper diesel“ (šapćući dizelaš). Ovaj motor je deo Opelove velike ofanzive modela i motora, koja predviđa uvođenje 27 novih modela i 17 novih motora između 2014. i 2018. godine.

Jasan fokus na smanjenju buke, vibracija i krutosti bio je osnova celokupnog procesa osmišljanja, projektovanja i razvoja ovog motora. To je rezultiralo u veoma tihom i finom radu motora. Korišćeni su napredni CAE (kompjuterski potpomognuti inženjering) alati za simulaciju u više krugova optimizacije, kako bi se analizirale karakteristike buke svake od komponenata i svih podsistema pre nego što je prvi prototip motora uopšte proizveden. Najbolje performanse ovog motora po pitanju buke i vibracija u svojoj klasi potvrda su uspeha ovog procesa.

Nova generacija motora je vodeća i na drugim poljima: još više je optimizovana po pitanju potrošnje goriva i emisije ugljen-dioksida. Zafira Tourer sa 88 kW/120 ks 1.6 CDTI ecoFLEX motorom standardno se isporučuje sa ugrađenim Start/Stop sistemom, a dostupna je i sa 6-stepenim manuelnim prenosom sa smanjenim trenjem i sistemom za povraćaj električne energije prilikom kočenja. Kako bi omogućio optimalno raspolaganje električnom energijom, ovaj sistem pomoću alternatora vraća deo kinetičke energije prilikom usporavanja, i pretvara je u električnu energiju koja se šalje u akumulator. Ovo se automatski dešava kad god vozač skine nogu s papučice gasa ili pritisne kočnicu. Kada je akumulator dovoljno napunjen, alternator može znatno da smanji proizvodnju struje i električne komponente se napajaju nakupljenom električnom energijom štedeći gorivo. To znači da motor ne zahteva pokretanje alternatora prilikom ubrzavanja, što omogućava manju potrošnju goriva i emisije ugljen-dioksida. Ovakav cikličan proces bi posle određenog broja ponavljanja preopteretio običan akumulator, zbog čega je Zafira Tourer opremljena sa AGM (apsorbujuća staklena podloga) akumulatorom visokih performansi. Ovaj akumulator pruža maksimalnu pouzdanost električnog sistema i omogućava pokretanja motora bez zastoja u bilo koje vreme. Podloga od staklenog vlakna u AGM akumulatoru apsorbuje elektrolitsku tečnost, dajući veću gustinu koja smanjuje unutrašnju otpornost, poboljšava karakteristike pokretanja hladnog motora i produžava radni vek akumulatora.

Zahvaljujući ovim ultra-modernim tehnologijama, nova Zafira Tourer whisper diesel nije samo ekstremno tiha i udobna za vožnju. Ona takođe omogućava znatno manju potrošnju goriva i smanjene emisije ugljen-dioksida, sa potrošnjom od samo 4,5 l/100 km u kombinovanom režimu i emisijama od 119 g/km CO2. Ovakva štedljivost je sedmosedu Zafira Tourer u Nemačkoj donela oznaku ‘A’ za ekonomičnost.

Opelova nova generacija dizel motora: Moćni, ekonomični, ekološki

Obe verzije (snage 120 i 136 ks) Zafire Tourer 1.6 CDTI motora su u skladu sa Euro 6 ekološkim standardima. Inženjeri su to postigli tako što su iskoristili Opelov BlueInjection sistem selektivne katalitičke redukcije (SCR), što je učinilo da ovi dizel motori po pitanju emisija štetnih gasova budu čisti koliko i benzinski. U ovom ekološkom procesu naknadne obrade izduvnih gasova, neškodljiva tečnost nazvana AdBlue®, koja se sastoji od uree i vode ubrizgava izduvne gasove. Ovaj rastvor se zatim pretvara u amonijak, koji se skladišti u supstratu katalizatora. Azotni oksid koji dospeva u katalizotor u izduvnom gasu se zatim selektivno redukuje na azot i vodu. Na ovaj način, emisije azotnih oksida smanjuju se za 60 do 90 procenata.

Blok motora 1.6 CDTI, postolje radilice i glave cilindara napravljeni su od aluminijuma, što smanjuje težinu za 20 kilograma. Dizna za ubrizgavanje goriva stvara pritisak od 2.000 bara, što je povećanje od 25 procenata u odnosu na prethodne generacije motora, i omogućava do 10 pulseva ubrizgavanja tokom jednog ciklusa rada motora. To omogućava snažnu, poboljšanu atomizaciju goriva, i efikasnije mešanje sa usisanim vazduhom.

Ove dve nove generacije ultra-efikasnih i ultra-tihih 1.6 CDTI motora sada upotpunjuju širok dijapazon dizel motora za model Zafira Tourer. Spektar izbora uključuje poznati Opelov dizel motor 2.0 snage 81 kW/110 ks, 96 kW/130 ks ili 121 kW/165 hp, kao i najsnažniju verziju koja oslobađa 143 kW/195 ks i 400 Nm obrtnog momenta. U liniju benzinskih motora spadaju 1,8-litarski motor snage 85 kW/115 i verzije 1,4-litarskog Turbo motora sa 88 kW/120 ks ili 103 kW/140 ks, kao i verzija 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo sa 125 kW/170 ks. Najmoćniji benzinski motor u dijapazonu modela Zafira Tourer je 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo sa 147 kW/200 ks – obe verzije benzinskog turbo motora sa direktnim ubrizgavanjem deo su najnovije generacije Opelovih motora.

Kupci koji žele još ekonomičniju i ekološki čistiju vožnju, mogu da izaberu model  1.4 LPG (tečni naftni gas) ecoFLEX snage 103 kW/140 ks, ili varijantu 1.6 CNG (komprimovani prirogni gas) ecoFLEX snage 110 kW/150 ks.

Opel

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Posebna Sajamska ponuda za PEUGEOT vozila sa lagera trajaće do 31. marta u svim prodajnim salonima, kao i na našem štandu u Hali 1 Beogradskog Sajma i obuhvata najpopularnije hečbek i SUV modele po akcijskim cenama i sa specijalnim uslovima garancije...

Opel Sajamska Akcija 2024

Opel Sajamska Akcija 2024

U susret ovogodišnjem Sajmu Automobila u Beogradu, Opel je za sve svoje kupce u Srbiji do kraja marta obezbedio posebne akcijske popuste od 10% za celokupnu gamu, uz 4 godine garancije (ili 100.000 pređenih kilometara)...

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Jedinstvena sajamska manifestacija i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u jugoistočnoj Evropi, Bg car show i Motopassion,  biće održana na Beogradskom sajmu u tradicionalnom prolećnom terminu – od 21. do 27. marta 2024. godine...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje