AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Trka Formule jedan u Kini - direktno na SK1

Trka Formule jedan u Kini - direktno na SK1

Treća trka u šampionatu Formule jedan vodi nas u Kinu, tačnije na stazu u Šangaju, gde će se najbolji vozači F1 takmičiti za nove bodove. Trka, koja se održava jubilarni deseti put u ovoj zemlji, emitovaće se u direktnom prenosu se na prvom kanalu Sport Kluba u nedelju, 20. aprila u 9 sati...

F1 stazu u Kini, koju je projektovao Herman Tilke, izgrađena je za samo 18 meseci. U čitav projekat uloženo je oko 370 miliona evra, a prvu trku Formule 1 u Kini je sa lica mesta pratilo je čak 260.000 ljudi.

Maksimalnu brzinu, tokom trke, zabeležio je Nik Hajdfeld, kada je svoj Reno 2011. godine vozio do 322,6 km/h. Najbrži krug, takođe tokom trke, zabeležio je Mihael Šumaher. Majstor iz Hirta završio je krug za minut i 32,238 sekundi.

Najuspešniji pojedinac je Luis Hamilton, sa dve pobede, dok u konkurenciji konstruktora prvo mesto dele Ferari i Meklaren, kojima je pehar pripadao po tri puta. Velika nagrada Kine poznata je i po tome što je Mihael Šumaher, tokom 2006. godine, ostvario 91. i svoju poslednju pobedu u F1, dok je u sledećoj sezoni Kimi Raikonen zabeležio 200. trijumf za Ferari.

Prošlogodišnju trku obeležio je Niko Rozberg, svojom premijernom pobedom u karijeri.

Dženson Baton smatra da za Meklaren u Kini slede bolji dani. Nakon sjajne trke u Melburnu, gde su im oba bolida završila na podijumu, na vrućini i brzim stazama Malezije i Bahreina nije se baš najbolje završilo.

Kimi Raikonen i Fernando Alonso takođe rade prekovremeno u nadi da će već u Kini biti bolji nego u Bahreinu gde su osvojili deveto i deseto mesto.

"Naravno da nismo zadovoljni sadašnjim stanjem i prevrnućemo bolid od prvog do poslednjeg šrafa kako bi poboljšali stvari pred Kinu. Radićemo dan i noć ako treba jer deveto i deseto mesto nisu renome Ferarija", rekao je predsednik ove kompanije, Luka Di Montecemolo.

Sport klub i ove godine ima ekskluzivno pravo na direktne prenose Formule 1, pa će ljubitelji ovog sporta moći da vide sve trke, ali i treninge i kvalifikacije do kraja sezone. Pored najboljih komentatora, uz gledaoce će tokom direktnih prenosa biti i stručnjaci i poznavaoci automobilskog sporta.

Sport Klub

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje