AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mini-krosover na putu do uspeha: Novi Opel ADAM ROCKS

Mini-krosover na putu do uspeha: Novi Opel ADAM ROCKS

Porodica ADAM se širi: kao avanturistički automobil stvoren za uživanje na otvorenom, elegantni trendseter i šampion u individualizaciji, novi Opel ADAM ROCKS se odlično snalazi u različitim ulogama. A kao urbani krosover džepnog formata, sa troje vrata i dužinom od 3,75 metara, ovaj automobil otvara i novi tržišni segment.

Mini-krosover na putu do uspeha: Novi Opel ADAM ROCKS

Opelovi dizajneri su razvili nove elemente dizajna, dodatke i ukrasne detalje za sedišta karakteristične samo za ADAM ROCKS koji mu uz standardno ugrađeni Swing Top platneni krov daju neponovljivi elegantni šarm. Najnoviji član Opelove urbane porodice pokreće potpuno novi 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo motor. Ovaj vrhunski motor džepnog formata je već u skladu sa strogim Euro 6 standardima i pomera granice u klasi trocilindarskih motora po pitanju izuzetno niskog nivoa buke i vibracija, kao i neprevaziđene udobnosti. Opelov napredni IntelliLink info-zabavni sistem koji omogućava brzu i laku upotrebu, nudi integraciju pametnih telefona sa kabinom ROCKS-a po veoma pristupačnoj ceni. Krajem septembra, ADAM ROCKS biće dostupan u prodajnim salonima već od 14.600 evra.

„Kupci će biti oduševljeni kombinacijom zabavne vožnje na otvorenom, vrhunske mogućnosti povezivanja i novog živahnog motora“, kaže Peter Kristijan Kispert, član Opelovog odbora za prodaju. „ROCKS takođe poseduje ogroman potencijal za prilagođavanje kao i ostatak porodice ADAM, što znači da će skoro svaki primerak ovog urbanog krosovera biti unikatan. Vozači ADAM ROCKS-a na putu će teško sresti model koji izgleda potpuno isto kao i njihov.“
Elegantan enterijer i pristupačan IntelliLink sistem

ADAM ROCKS predstavlja pravu avanturu kako spolja tako i iznutra. Zaštitna plastika boje antracita naglašava njegov čvrst i moćan izgled. Srebrne zaštitne ploče s prednje i zadnje strane, kao i istaknuti, hromirani zadnji deo izduvnog sistema deo su standardne opreme koja dodatno naglašava dizajn eksterijera. ROCKS takođe nudi i nove boje, kao što je živahna „Goldbusters“ žuta, ali i širok spektar različitih mogućnosti dizajna krova. Za dodatnu individualizaciju kabine, dostupni su novi elementi dizajna, dodaci i ukrasni detalji za sedišta karakteristični isključivo za ovog Opelovog urbanog mini avanturistu. To znači da je ADAM ROCKS po pitanju potencijala prilagođavanja na istom nivou kao i ostali članovi njegove porodice.

Mini-krosover na putu do uspeha: Novi Opel ADAM ROCKS

Sa platnenim Swing Top krovom, ADAM ROCKS pruža jednostavan pristup zabavnoj vožnji na otvorenom gde god i kad god to vozač poželi. Uredno sa slaže u zadnji deo krova za samo nekoliko sekundi – i naravno, može se podići ili spustiti u toku vožnje (pri brzini do 140 km/h). Ceo krovni modul je akustički podešen tako da obezbedi dobru zvučnu izolaciju u kabini, a robusna troslojna tkanina ima neoprenski središnji deo koji omogućava vodootpornost i izdržljivost.

Pored toga, ADAM ROCKS poseduje Opelov nagrađivani IntelliLink info-zabavni sistem sa svim aplikacijama i mogućnostima multimedijskog povezivanja. Ovaj sistem omogućava potpunu integraciju automobila i pametnih telefona sa ANDROID i Apple iOS sistemima. To vozačima omogućava da uvek budu u toku sa onim što se dešava oko njih, tako što će moći da obavljaju telefonske pozive ili biraju omiljene pesme koristeći SIRI EYES FREE sistem upravljanja glasom, kao i da čuju pročitan SMS ili da diktiraju poruke i mejlove – i sve to ne skidajući ruke sa upravljača i oči sa puta. Kada ADAM ROCKS nije u pokretu, foto albumi i video snimci mogu se gledati na 7-inčnom ekranu osetljivom na dodir visoke rezolucije. IntelliLink nije samo jednostavan i bezbedan za upotrebu, već i neverovatno pristupačan, što ADAM ROCKS čini najbolje povezanim malim autom na tržištu, kao i ostale članove porodice ADAM. Ta vrlina je nedavno potvrđena kada je ADAM osvojio „Connected Car Award“ (nagrada za povezan automobil) koju dodeljuju nemački poslovni časopisi Auto Bild i Computer Bild.

Mini-krosover na putu do uspeha: Novi Opel ADAM ROCKS

Potpuno novi 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo sa 90 i 115 ks

Opel ADAM ROCKS ispod haube krije potpuno nov proizvod. Pored već poznatih benzinskih motora od  1,2 i 1,4 litara sa prirodnim usisavanjem vazduha, snage 51 kW/70 ks i 74 kW/100 ks, Opel po prvi put nudi i potpuno novi 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Ovaj trocilindarski motor, u celosti izrađen od aluminijuma, isporučuje 66 kW/90 ks, dok najsnažnija verzija ove linije ostvaruje 85 kW/115 ks. Četvorocilindarski motori upareni su sa petostepenim sistemom prenosa i oba 1,0-litarska Turbo motora dolaze sa novim, kompaktnim i lakim menjačima sa šest brzina. Zbog toga je menjanje brzina u ADAM ROCKS-u lako, brzo i izuzetno glatko.

Maksimalna brzina je 180 km/h (66 kW/90 ks) i 196 km/h (85 kW/115 ks), a za ubrzanje od nule do 100 km/h potrebno je samo 11,9 ili 9,9 sekundi, u zavisnosti od modela. Obe verzije imaju dobar obrtni moment pri manjem broju obrtaja, sa 170 Nm na samo 1.800 obrtaja u minuti.

Mini-krosover na putu do uspeha: Novi Opel ADAM ROCKS

Ovaj motor, u potpunosti napravljen od aluminijuma, poseduje vrhunska tehnološka dostignuća kao što su direktno ubrizgavanje goriva pod visokim pritiskom, varijabilno pomeranje ventila (CVVT sistem), samoregulišuća vodena pumpa, izduvna grana montirana na glave cilindara i centrifugalni turbo-punjač. Uprkos zadivljujućim performansama, 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo troši samo 4,5 litara (66 kW/90 ks) i 5,1 litara (85 kW/115 ks) goriva na 100 km u kombinovanom režimu, što ne bi bilo moguće bez Start/Stop sistema koji je deo standardne opreme (prema uredbi [EK] br. 715/2007).

Sistem vešanja na ADAM ROCKS-u – McPherson strut vešanje montirano na pomoćni ram napred i na torzionu osovinu pozadi – modifikovan je u skladu sa širom namenom ovog vozila. Terenski karakter ovog automobila naglašava visina iznad stajne površine koja je povećana za 15 mm u odnosu na ADAM sa identičnim 17-inčnim felnama, što ovom Opelovom mini krosoveru daje klirens od 14 centimetara nalik SUV vozilima. Izmenjene i poboljšane komponente šasije uključuju amortizere, opruge, geometriju zadnjeg vešanja i upravljački sistem. Moćan izgled ADAM ROCKS-a naglašava i širok razmak između prednjih i zadnjih točkova (1.472 mm napred i 1.464 mm nazad) što u kombinaciji sa razmakom između osovina od 2.311 mm omogućava i odličnu stabilnost i udobnost tokom vožnje.

Mini-krosover na putu do uspeha: Novi Opel ADAM ROCKS

Proizvedeno u Nemačkoj: ADAM ROCKS na puteve donosi prepoznatljivi kvalitet

ADAM ROCKS je put od konceptualnog automobila do serijske proizvodnje prešao za samo dvanaest meseci. Rođen je i odrastao u Opelovom Međunarodnom tehničko-razvojnom centru (ITDC) u Riselshajmu, i kao ostatak članova porodice ADAM, proizvodi se u Nemačkoj u Opelovoj fabrici u Ajzenahu. Opel je jedini proizvođač automobila u Nemačkoj koji proizvodi male automobile poput ROCKS-a, i to zahvaljujući visokoj efikasnosti svoje fabrike u Ajzenahu.

Opel PR

Nova Mercedes-Benz E-Klasa je otkrivena!

Nova Mercedes-Benz E-Klasa je otkrivena!

Mercedes-Benz već duže vreme nas drži u stanju pripravnosti sa novom generacijom modela E-Klasa. Posle informacija na kašikicu i špijunskih fotografija, konačno možemo videti novu E-Klasu u punoj svojoj lepoti...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje